(Restaurant review by Nick Andrew)
Εκεί στην Πέγεια, στην περιοχή του Κόλπου των Κοραλλίων, είναι ένας κολπίσκος, που όταν ο θεός τον έφτιαχνε, είχε πολλά κέφια. Ένα τοπίο απερίγραπτης φυσικής ομορφιάς, που στα παλιά τα χρόνια, στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε ένα λιμάνι, εξού και το όνομα Porto Antico, που σημαίνει παλιό λιμάνι.
Ένα λιμάνι με πετρόκτιστες αποθήκες χαρουπιών, που σήμερα η μια εξ’ αυτών, αναστηλώθηκε από την οικογένεια Αράπη κι έγινε ένα εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας, με έμφαση στις εξαίρετες πρώτες ύλες, τη λεπτότητα στα ψησίματα και τις παρασκευές, αλλά και στην εντυπωσιακή παρουσίαση. Έμφαση πολύ μεγάλη από τη ψυχή του μαγαζιού και sommelier, Χριστίνα Αράπη, δόθηκε και στις οινικές επιλογές, με μια κάρτα πολυεπίπεδη, με κρασιά, τόσο από τον Παλαιό, όσο και από το Νέο Κόσμο.
Μεγάλη έμφαση και στα κοκτέιλς, που με το χέρι στην καρδιά, σου το εγγυώμαι ότι είναι από μόνα τους προορισμός. Signature προτάσεις, φτιαγμένα για όλους τους γευστικούς κάλυκες, με ισορροπία σε οξύτητες, γλυκά και πικάντικα στοιχεία και αρμονία στη μύτη και στο στόμα. Αρμονία στη στόμα από την πρώτη κιόλας μπουκιά και στο περουβιανό – όνομα και πράμα όμως – σεβίτσε από φρεσκοαλιευμένο ξιφία, παρακαλώ, που απογειώθηκε με γλυκοπατάτα, νότες από κόλιανδρο, αβοκάντο, κόκκινο κρεμμύδι και χαβιάρι και υγράθηκε με ‘’γάλα τίγρης’’, λάιμ και τσίλι.
Μην παρακάμψεις το πλούσιο σε υφές ρολάκι καπνιστού σολομού, νοτισμένου με βότανα και κριτσανιστά καβουροπόδαρα, αλλά και δεν επιτρέπεται να πας στο Porto Antico και να αγνοήσεις τα θρυλικά, μαύρα μύδια του, με φρέσκα σπόρια πιπεριού και κρεμώδη σάλτσα δεντρολίβανου. Ένα πιάτο ανωτάτης ποιότητας, δομημένο με την αριστεία των σαρκωδών μυδιών, με πλούσια γεύση που ανακαλώ μέχρι τώρα.
Η Χριστίνα στο πλάι μας, συνδυάζοντας το κάθε πιάτο ξεχωριστά, με ένα συνδυασμένο οίνο, κάνοντας την όλη εμπειρία καθόλα οινογαστρονομική και μοναδική. Σφίγγουμε το χέρι του σεφ Romeo, για το σπιτικό του τσιμιτσούρι που χάιδεψε με αυτό τις τραγανές φρέσκες γαρίδες που ακολούθησαν, αλλά και για το πραγματικά al dente ριζότο του με λεμονόχορτο, yuzu και όμορφα ψημένο καλαμάρι σχάρας που μύρισε φθάνοντας σε εμάς όλη η φρεσκάδα της θάλασσας.
Όλα τα λεφτά και για το ύστατο κυρίως πιάτο, το φρεσκότατο halibut, που αφού πολυφωτογραφήθηκε από όλους μας, πέρασε με εξαίρετα στον τομέα γεύση, υφή και αρμονία, ειδικά όταν έγινε ένα με τον πουρέ από κουνουπίδι και τζίντζερ.
Χωρίς γλυκό από το Porto Antico, ποτέ δεν φεύγεις γιατί και φοβερά γλυκά ξέρουν να φτιάχνουν και signature cocktail δημιουργούν για να στα συνδυάσουν. Για αυτό σημείωσε στο μπλοκάκι σου την εξωτική σφαιροδημιουργία με σοκολάτα, μάνγκο και φρούτο πάθους με μπισκότο από πιστάτσιο και παγωτό και το κοκτέιλ όνειρο, Passion Flame.
Η επιτομή του εξωτικού και ισορροπημένου κοκτέιλ με συνδυασμό από passion fruit και μάνγκο, σιρόπι μελιού, λάιμ και βότκα, που αναμφίβολα έγραψε τον ωραιότερο δυνατό επίλογο. Εξαίρετη η εξυπηρέτηση, οι λογικές τιμές είναι το δυνατό τους σημείο, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ευλογημένη από το θεό και η κουζίνα, νόστιμη και δημιουργική.
Τη Κυριακή 13 Οκτωβρίου, θα έχουμε γι’ ακόμα μια φορά την ευκαιρία να ζήσουμε μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία στην καρδιά της Λεμεσού στο πλαίσιο της
Έρωτας, φυσικά και η διαδρομή για να φτάσεις από την είσοδο του εμβληματικού ξενοδοχείου, μέχρι και τον γαστρονομικό σου προορισμό. Μονοπάτια, κρυμμένα κυριολεκτικά μέσα στο
Ωραία που ‘ναι η Κυριακή, άμα βάλεις όμως στο πρόγραμμά σου κάτι το διαφορετικό ή κάτι το οικείο που σε κάνει εσένα κι όσους αγαπάς,
Καλό χοιρινό κρέας, κόκκινο κρασί, Κουμανδαρία και ξηρός κόλιανδρος, οι βασικοί συντελεστές του βραβευμένου σεφ Σάββα Σάββα, που θα μας μάθει σήμερα να φτιάχνουμε τα
Η οδός Στασικράτους στη Λευκωσία, έχει να παινεύεται και για το Νοερά της. Κι αν με ρωτάς να σου πω περί τίνος πρόκειται, έχω να