Ήρθε το καλοκαίρι. Εσένα ποιο κρασί σ’ αρέσει;

Ο πρόεδρος Οινοχόων Κύπρου, Γιώργος Κασσιανός, ανοίγει τα οινικά του χαρτιά και σου λέει, όλα, μα όλα τα μυστικά του για τα κρασιά που μοσκοβολούν καλοκαιράκι. Αυτά που δροσίζουν τον ουρανίσκο, που γίνονται ένα με τα θαλασσινά και την αλμύρα τους, που παντρεύονται εύκολα και αρμονικά με τα light και χωρίς βαριές εντάσεις φαγητά, που συνήθως επιλέγουμε όλοι μας τις ζεστές αυτές μέρες.

Γιώργος Κασσιανός

“Επιτέλους καλοκαίρι και μαζί του έρχεται η χαλάρωση, τα πάρτι στις παραλίες αλλά και η απόλαυση της δροσιάς του βουνού. Είναι η στιγμή που περιμένουμε για να δοκιμάσουμε ελαφριά, δροσιστικά κρασιά που σηματοδοτούν το καλοκαίρι Ο καλοκαιρινός οδηγός θα σας βοηθήσει στις οινικές σας επιλογές καλύπτοντας ερυθρές και λευκές ποικιλίες όπως και ροζέ κρασιά.

Όταν ο υδράργυρος είναι στα ύψη, ψάχνουμε για το πιο δροσιστικό κρασί και το λευκό είναι πρώτο στην λίστα των επιλογών. Αναζητήστε ξηρά λευκά, με ελαφρύ προς μέσο σώμα και ψηλή οξύτητα. Τα καλοκαιρινά εδέσματα συνδυάζονται υπέροχα με αυτό το στυλ λευκών άρα αποφεύγετε λευκά με παλαίωση σε δρύινο βαρέλι όπως της ποικιλίας Chardonnay. Απολαύστε την χωρίς δρυ!

Από τις καλύτερες ποικιλίες που βάζουν στόχο να σας δροσίσουν το καλοκαίρι είναι η διάσημη ποικιλία Sauvignon Blanc. Πικάντικο, ξινό και μαλακό το συγκεκριμένο θεωρείτε επιλογή με μεγάλη ευελιξία στο πάντρεμα με φαγητό.

 Η ποικιλία Riesling είναι μια από τις ποιο αρωματικές λευκές, ξηρό ή γλυκό θεωρείτε gourmet ποικιλία για τους ποικιλόμορφους της συνδυασμούς με το φαγητό. Το Pinot Grigio της Βόρειας Ιταλίας, γνωστό στην γενέτειρα του την Γαλλία σαν Pinot Gris, έχει ψηλή οξύτητα που συνδυάζεται τέλεια με θαλασσινά.

 Το Ξυνιστέρι, η πεμπτουσία του λευκού Κυπριακού κρασιού θεωρείται από πολλούς το τέλειο δροσιστικό κρασί με ντελικάτα αρώματα λευκών λουλουδιών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Επίσης οι άλλες αυτόχθονες ποικιλίες του νησιού Σπούρτικο, Βασίλισσα και Μωροκανέλλα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι must try το καλοκαίρι.

Ο βασιλιάς της ορυκτότητας και ψηλής οξύτητας, το Ασσύρτικο Σαντορίνης δεν πρέπει να λείπει από το καλοκαιρινό τραπέζι, ενώ η Μαλαγουζιά είναι σαν passe-partout ξεκλειδώνει κάθε ουρανίσκο και αρέσει πάντα! Και πως να μην αρέσει αφού έχει έντονα αρώματα ροδάκινου, lime, λευκών λουλουδιών και τροπικών φρούτων. Μην ξεχνάμε το Μοσχοφίλερο και την Ρομπόλα

Όσο για τα ροζέ, το φρέσκο και τραγανό στυλ τους τα καθιστά ιδανικά για κάθε μέρα του καλοκαιριού. Όταν ψάχνετε για το τέλειο ροζέ, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου: η εσοδεία συνήθως φρέσκο δύο ή τριών χρονών, φρουτώδη (δεν σημαίνει πάντα ότι είναι γλυκό) και μην φοβάστε να δοκιμάσετε τα ξηρά ροζέ. 

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από αφρώδη ροζέ για να δοκιμάσετε, από ξηρά ροζέ brut έως πιο γλυκά. Η γαλλική περιοχή της Προβηγκίας είναι γνωστή για το ροζέ της. Η τραγανή και δροσιστική φύση των κρασιών από αυτή την περιοχή κάνουν το ροζέ Προβηγκίας ιδανικό για το καλοκαίρι. Γενικά τα ροζέ της Κύπρου και της Μεσογείου σερβίρονται κρύα συνδυάζοντας με το φαγητό τέλεια τις τανίνες και την οξύτητα τους αφήνοντας μια απολαυστική τραγανή επίγευση.

 Όσο για τα ερυθρά αποφύγετε τα βαριά, γεμάτα κόκκινα κρασιά αφού μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, και να σας κουράσουν σε περίοδο που χρειάζεστε ενυδάτωση. Δοκιμάζουμε ερυθρά όπου έχουν καλή γεύση όταν ψύχονται, με χαμηλά επίπεδα τανίνης και ψηλότερη οξύτητα. Προτεινόμενες ποικιλίες για Κύπρο το Μαύρο Αμπελίσιμο, τα Ελληνικά Λιάτικο, ψυχρό κλίμα Ξινόμαυρο, και διεθνώς τα Cinsault, Pinot Noir, και Zweigelt”.

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο