Άμα τα πιεις, θα έχεις πολλά να πεις. Πέντε οινικά διαμαντάκια, τώρα για τις γιορτές

Οινικά διαμαντάκια δε λέει τίποτα. Τα ψάξαμε, τα βρήκαμε, τα ανοίξαμε με προσοχή και τα απολαύσαμε ένα ένα, μαζί με φίλους, συνδυάζοντάς τα με πληθώρα εδεσμάτων. Μια εξαίρετη επιλογή, με πρωταγωνιστές μια σαμπάνια, δυο λευκά και δυο ερυθρά κρασιά, που σου τα προτείνω χωρίς ίχνος ενδοιασμού.

Louis Roederer ChampagneCollection 243

Υποκλινόμαστε μπροστά σε αυτή την αφρώδη θεά που θα γεμίσει όμορφες φυσαλίδες το ποτήρι σου, αλλά και θα γίνει η αιτία για να συναντηθείς με τους champagne lovers, φίλους σου και μάλιστα από το πρωί, για ένα ξεχωριστό brunch, ένα κυριακάτικο lunch, αλλά και για afterwork ή dinner, μάζωξη. Χρυσοκίτρινη στην εμφάνιση, παινεύεται για τα διακριτικά αρώματα μήλου, φρεσκοψημένων, βουτυράτων ζυμών και καπνού, αλλά και εντυπωσιάζει με την οξύτητα και την ορυκτώδη της ταυτότητα. Λατρεύει απίστευτα τα καναπεδάκια, τις ιβηρικές κροκέτες με καπνιστό ψάρι ή ιβηρικό χοιρινό, αλλά και θα γίνει το έτερον ήμισυ μιας σαλάτας με φράουλες και κατσικίσιο τυρί, ενός μιλφέιγ με σπανάκι, καραμελωμένο πράσο και μετσοβόνε τυρί και φυσικά με ένα κις λορέν με ποικιλία τυριών και σος γλυκών μούρων. Ένας μοναδικός, Collection καμπανιτής που θα κλέψει στους 8 βαθμούς κελσίου την οινογαστρονομική παράσταση από την πρώτη γουλιά, τον οποίο σου συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Villa Antinori Bianco

 Ναι, θα το αποκαλούσα και ιστορικό κρασί. Από τότε που ο Niccolò Antinori εμπνεύστηκε στα 1931 το Villa Antinori Bianco, διατηρεί την ίδια και απαράλλακτη ετικέτα, ως σύμβολο ποιότητας και απαράμιλλης οινικής αξίας. Ένα πολυποικιλιακό κρασί που έχει κερδίσει εκατομμύρια παλέτα οινολατρών με το όμορφο συνονθύλευμα του Pinot Grigio με το Pinot Bianco, το Riesling Renano και το Trebbiano Toscano. 

Μια δυναμική παρουσία στο ποτήρι με υποκίτρινες και πράσινες ανταύγειες, που μας θύμισε στη μύτη, την περίοδο ανθοφορίας των εσπεριδοειδών, μέχρι και κομμένη μπανάνα, μήλο και ανανά, έτοιμα να μπουν στο μπολάκι για μια φρουτοσαλάτα. Μια σαλάτα με αντίδια, φέτες από πορτοκάλι και γαρίδες ποσέ, ένα ξυλάκι με λευκό ψάρι μαριναρισμένο με lime και ανανά, θα το απογειώσουν τα μέγιστα, ενώ τα καλύτερα έχω να σου πω, για τη φορά που το παντρέψαμε, με ψημένα στο wok, udon noodles με φρέσκο δυόσμο, φιλετάκια από λαυράκι και φασολάκια edamame. Απόλαυσέ το στους 10 βαθμούς κελσίου και δε θα χάσεις.

A Priori, Moschofilero NOVUS

Να το βάλεις και αυτό στην κάβα σου και δε θα το μετανιώσεις με τίποτα. Ένα χαρισματικό λευκό, από κοκκινόγκριζα σταφύλια μοσχοφίλερου, που κρατούν στις ρόγες τους τη δυναμική της ίσως αρχαιότερης ποικιλίας αμπέλου, αλλά πιότερο, κουβαλάνε μαζί τους το terroir του αμπελώνα τους στη Μαντινεία, στο ψυχρό κλίμα των 600 και κάτι μέτρων.

Μια από τις κορωνίδες του οινολόγου Λεωνίδα Νασιάκου, που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο στους 10 βαθμούς κελσίου, σερβίροντάς την από απεριτίφ, μέχρι το απόλυτο συνοδευτικό κρασί, πλάι σε μια σαλάτα φυλλωδών λαχανικών, μια σφυρίδα στη σχάρα ή ένα πιάτο ζυμαρικών με αχιβάδες και σάλτσα λεμονιού. Ένας οίνος που θα αφήσει στο στόμα μια απίστευτη επίγευση από εσπεριδοειδή, με επικρατέστερο, αυτό του μανταρινιού.

Ezousa Maratheftiko

Η Μεθάρμη του βραβευμένου οινοποιού Μιχάλη Κωνσταντινίδη, έχει όλα όσα αναζητά ο έχων έρωτα με ένα Μαραθεύτικο. Ένα ατόφιο, 100% Μαραθεύτικο πληθωρικό κρασί, βγαλμένο από το μικρόκλιμα της Κανναβιούς Πάφου, με έντονο ερυθρό χρώμα, που ωριμάζει για ένα ολάκερο χρόνο σε δρύινα, ξύλινα βαρέλια, για να αποκτήσει την εκφραστικότητα της ποικιλίας του.

Δώσε του σε ένα decanter, τριάντα λεπτά χρόνο από τη ζωή σου, για να αναγεννηθεί στους 16 βαθμούς κελσίου και να γίνει ένα με τα καπνιστά αλλαντικά και ημίσκληρα τυριά, τον λαγό στιφάδο που έφεραν οι κυνηγοί της παρέας, αλλά και με ένα πιάτο με ζυμαρικά, ραγού μόσχου και ήπια καρυκεύματα. Ένα κρασί με σώμα και επίγευση, που θα σου θυμίζει σε κάθε γουλιά, μεστωμένα κόκκινα κεράσια και παστά δαμάσκηνα, το οποίο σου συνιστώ να προμηθευτείς και να φυλάξεις στην κάβα σου, για να απολαύσεις και μετά από κάποια χρόνια.

Zonin Valpolicella Classico

Μούρα, κεράσια, φραγκοστάφυλα, καραμελωμένη φράουλα, αλλά και μαύρο πιπέρι, βότανα του βουνού και του κάμπου, συναντώνται στο ποτήρι μαζί με νότες πικραμύγδαλου, για να συνοδέψουν μια τεράστια ποικιλία εδεσμάτων. Φτιαγμένο από ένα ιστορικό οίκο που από τα 1821, παράγει απαράμιλλη ποιότητα οίνων, με το Zonin Valpolicella Classico, να εντυπωσιάζει το παλέτο του κάθε οινολάτρη.

 Ένα αρμονικό πάντρεμα των ποικιλιών Corvina, Rondinella και Molinara, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ευκολόπιοτου, με ρουμπινί αποχρώσεις, κρασιού, που θα το παντρέψεις με λιγκουίνι με ελαφρά πικάντικη σάλτσα ντομάτας, ένα ελληνικότατο παστίτσιο, με σουβλιστό κοτόπουλο με φρέσκα αρωματικά, ενώ εξαίρετο είναι το πάντρεμά του με μια λεπτόφυλλη ιταλική πίτσα, με σάλτσα ντομάτας και προσιούτο.

Αποκλειστικοί διανομείς: Othon Ghalanos Group

Tηλέφωνο: 25888000

E-mail: OGG@Ghalanos.cy

Facebook: Ghalanos Distributors Ltd

Instagram: ghalanos_distributors

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts