Από το 2020, μέχρι και σήμερα, 1 στα 10 εστιατόρια στη Γερμανία, έχει κλείσει. Ο αριθμός προκαλεί οικονομικό ίλιγγο, εφόσον αυτό αντιστοιχεί σε κλείσιμο ή πτώχευση σχεδόν 50000 χώρων εστίασης, ενώ περί της 7000 επιπλέον εστιατορίων έχουν υποβάλει αναφορά πτώχευσης.
Τι φταίει; Η αιτία είναι πολυπαραγοντική, αλλά οι τρεις πυλώνες της κατάρρευσης στον χώρο της εστίασης, περιορίζονται στην απότομη αύξηση των τιμών (προϊόντων, ενέργειας, υποχρεωτικής αύξησης μισθών,…), του κορωνοϊού, ο οποίος τελικά έκανε πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ζημιά, αλλά και της απίστευτης δυσκολίας εξεύρεσης προσωπικού.
Ένα κοκτέιλ προβλημάτων που έπληξε καίρια τους χώρους εστίασης, αλλά κι όσους έχουν άμεση οικονομική σχέση με αυτούς. Εμπόρους, παραγωγούς, γεωργούς, κτηνοτρόφους, οινοποιούς και όχι μόνο, οι οποίοι έχουν να παίρνουν από τη μια τα δεδουλευμένα από τους πτωχεύσαντες και από την άλλη να μην ξέρουν πού και πώς να διαθέσουν τα προϊόντα τους, που μέχρι πρότινος, απορροφούνταν από τα εστιατόρια.
Μεγάλος χαμένος και το ελληνικό ελαιόλαδο, σε μια μάλιστα χώρα που κατέχει την εισαγωγική πρωτιά με 13000 τόνους ετησίως και έσοδα 70 εκατομμυρίων ευρώ. Το πάθημα της Γερμανίας πρέπει να αποτελέσει μάθημα και προπομπό και για τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες πρέπει να δράσουν προληπτικά και όχι πυροσβεστικά.
Προληπτικά και μάλιστα άμεσα, πρέπει να δράσουμε κι εμείς στην Κύπρο, εφόσον όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν στην πτώχευση της εστιατορικής οικονομίας στην Γερμανία, είναι ορατοί και στο νησί μας.
Τη Κυριακή 13 Οκτωβρίου, θα έχουμε γι’ ακόμα μια φορά την ευκαιρία να ζήσουμε μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία στην καρδιά της Λεμεσού στο πλαίσιο της
Έρωτας, φυσικά και η διαδρομή για να φτάσεις από την είσοδο του εμβληματικού ξενοδοχείου, μέχρι και τον γαστρονομικό σου προορισμό. Μονοπάτια, κρυμμένα κυριολεκτικά μέσα στο
Ωραία που ‘ναι η Κυριακή, άμα βάλεις όμως στο πρόγραμμά σου κάτι το διαφορετικό ή κάτι το οικείο που σε κάνει εσένα κι όσους αγαπάς,
Καλό χοιρινό κρέας, κόκκινο κρασί, Κουμανδαρία και ξηρός κόλιανδρος, οι βασικοί συντελεστές του βραβευμένου σεφ Σάββα Σάββα, που θα μας μάθει σήμερα να φτιάχνουμε τα
Η οδός Στασικράτους στη Λευκωσία, έχει να παινεύεται και για το Νοερά της. Κι αν με ρωτάς να σου πω περί τίνος πρόκειται, έχω να