Άλλοι αγωνιωδώς μάχονται για προσέλκυση τουριστών κι άλλοι μαστίζονται από υπερτουρισμό

Υπερτουρισμός, τι πάει να πει, θα ρωτούσε κάποιος! Ε΄λοιπόν από όλους τους ορισμούς, μας άρεσε περισσότερο αυτός της Wikipedia, όπου διασαφηνίζει πρώτα πρώτα ότι είναι ένας νεολογισμός και σημαίνει  “το πολύ μεγάλο πλήθος τουριστών που επισκέπτεται μια περιοχή, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση προβλημάτων στους κατοίκους των τουριστικών περιοχών ή προστριβών με αυτούς, που αντιλαμβάνονται τους πολλούς τουρίστες ως παράγοντα αναστάτωσης της καθημερινότητάς τους”.

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟ

Σίγουρα είναι περισσότερες από αυτές που ακολουθούν, αλλά επιλέξαμε αυτές που έχουν απασχολήσει πολύ τα social media, αλλά και τους κυβερνώντες και δημοτικές υπηρεσίες, με τους τελευταίους να προσπαθούν, άλλοι μάταια και άλλοι με στοχευμένες κινήσεις – κυρίως φορολογίες και περιορισμούς στον αριθμό εισόδου – να βάλουν ένα μέτρο στη ροή των τουριστών.

Μπαλί

Τη ζημιά μάλλον την έκανε η ταινία “Eat Pray Love” και όλοι από τότε, θέλουνε Μπαλί. Από 14 Φεβρουαρίου 2024, μπαίνει extra φόρος 10 δολαρίων για την είσοδό τουριστών στο Μπαλί.

Άμστερνταμ

Αν έχεις βάλει το Άμστερνταμ στο πρόγραμμά σου για το 2024, να ξέρεις ότι θα πληρώσεις τους υψηλότερους τουριστικούς φόρους στην Ευρώπη. Για να καταλάβεις τι σου λέω, σε ενημερώνω ότι οι φόροι στις τιμές των δωματίων των ξενοδοχείων θα εκτιναχθούν στο 12,5% της τιμής του δωματίου.

Βαρκελώνη

Τόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα στη Βαρκελώνη, που η κυβέρνηση απαγόρευσε το κτίσιμο ή την μετατροπή κτηρίων σε ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης και περιόρισε τα Αirbnb. Μάθε επίσης ότι από την 1η Απριλίου 2024, οι τουρίστες (συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών της κρουαζιέρας) θα πρέπει να πληρώσουν “επιβάρυνση πόλης” €3,25 ευρώ, αντί €2,75 το 2023.

Μαϊάμι

Τα 26,5 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο είναι όντως πολλά. Στην εξίσωση βάλε και τις αρνητικές επιπτώσεις – σύμφωνα με ποικίλη αρθρογραφία που έχουμε διαβάσει – από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν στο Μαϊάμι  για να παρτάρουν και να μεθύσουν.

Αθήνα (Περιοχή Ακρόπολης)

Το αδιαχώρητο. Γραμμές μισού χιλιομέτρου, συνωστισμός και ο ιερός λόφος να πνίγεται από ανθρώπους, που για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δε σέβονται κάποιοι από αυτούς την ιστορικότητα του χώρου. Μέχρι και ενθύμιο, πέτρα από τον Παρθενώνα θέλουμε να πάρουν. Από τον Απρίλιο του 2024, αναμένονται αυξήσεις στα εισιτήρια εισόδου σε μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ακρόπολης. 

Μύκονος & Σαντορίνη

Το αδιαχώρητο κι εκεί και ιδίως στους δρόμους, αλλά και στο κέντρο των δύο γνωστών παγκόσμια ελληνικών νησιών. Από αρραβώνες, μέχρι γάμους και πάρτι πολυτελείας, όλοι ζητούν Μύκονο και Σαντορίνη. Οι ντόπιοι έχουν αγανακτήσει, γιατί για να διανύσουν απόσταση ενός χιλιομέτρου με το αυτοκίνητό τους, ιδίως Ιούλιο και Αύγουστο, μπορεί να χρειαστεί και μια ώρα.

Παρίσι

Λίγο το μεγαλείο της πόλης, λίγο ο Πύργος του Άιφελ, η Αψίδα του Θριάμβου και το Μουσείο του Λούβρου και κάμποσο το Netflix και το “Emily in Paris” και o τουρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη. Αν θες πάντως οπωσδήποτε να πας Λούβρο, κλείσε εισιτήρια τη μέρα που θα κλείνεις και τα αεροπορικά, γιατί έχει μπει κι εκεί μορατόριουμ για μόνο 30 000 επισκέπτες τη μέρα.

Βενετία

Είναι φορές που νομίζεις πώς η πόλη δε θα αντέξει το βάρος των επισκεπτών και θα βουλιάξει. Από τον Απρίλιο του 2024 θα υπάρχει χρέωση 5 ευρώ για ημερήσιους ταξιδιώτες (15 ετών και άνω)

Πηγές άρθρου:

CNN

LIFO

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts