
Το ψάρι θεωρείται από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές της μεσογειακής διατροφής και όχι μόνο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι συνδέεται με την μακροζωία, την υγιή καρδιά και την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Ωστόσο, όπως σε όλα, ισχύει και στη διατροφή με θαλασσινά, το αλάθητο ρητό «παν μέτρον άριστον»: δεν ταιριάζουν όλα τα ψάρια σε όλους, μα και ούτε προτείνονται από κανένα γιατρό, διατροφολόγο ή άλλο επιστήμονα, για καθημερινή κατανάλωση.
Γιατί όμως το ψάρι είναι υγιεινό;
Τα ψάρια ξεχωρίζουν για τα:
Ω-3 λιπαρά οξέα-λιπαρά (EPA & DHA):
Προστατεύουν την καρδιά μας, μειώνουν τις φλεγμονές και ενισχύουν τη μνήμη. Να το θυμάσαι αυτό.
Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας:
Συμβάλλει στη μυϊκή υγεία, ιδίως αν είσαι αθλητής ή σπαταλάς πολλή ενέργεια.
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία:
Βιταμίνη D (για τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα)
Βιταμίνες Β12 και Β6 (για το νευρικό σύστημα και την ενέργεια)
Σελήνιο, ιώδιο, ψευδάργυρο (σημαντικά για τον μεταβολισμό και τον θυρεοειδή).
Ποια ψάρια θεωρούνται τα πιο υγιεινά;
Σαρδέλες και γαύρος:
Μικρά ψάρια που δε θα σου κοστίσουν πολύ στην ψαραγορά, πλούσια σε ω-3, χωρίς μάλιστα να έχουν κατηγορηθεί ότι συσσωρεύουν πολλά βαρέα μέταλλα.
Σολομός (ιδανικά άγριος):
Πλούσιος σε βιταμίνη D και ω-3. Όμως υπάρχουν επιφυλάξεις για τον εκτρεφόμενο σολομό, λόγω αντιβιοτικών και πιθανών ρύπων.
Σκουμπρί και ρέγγα:
Πλούσια και τα δυο σε ω-3, βιταμίνη Β12 και D.
Τόνος:
Θρεπτικός, πρωτεϊνούχος, αλλά συχνά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, άρα χρειάζεται μέτρο.
Πέστροφα:
Πιο «καθαρή» επιλογή, καλή πηγή ω-3 και βιταμινών.
Σολομός: το «διπρόσωπο» ψάρι
Ο σολομός έχει γίνει σύμβολο υγιεινής διατροφής, όμως η αλήθεια είναι πιο σύνθετη:
Άγριος σολομός Αλάσκας: εξαιρετικά υγιεινός, πλούσιος σε ω-3.
Εκτρεφόμενος σολομός: μπορεί να περιέχει περισσότερα κορεσμένα λίπη, ίχνη από αντιβιοτικά ή ρύπους, αλλά εξακολουθεί να είναι καλύτερη επιλογή από το κόκκινο κρέας.
Γι’ αυτό χρειάζεται ισορροπία και προτίμηση σε ποιοτικές και ασφαλείς πηγές προέλευσης. Κάνε την έρευνά σου όταν τον αγοράζεις.
Πόσο συχνά να τρώμε ψάρι;
Οι διατροφικές οδηγίες προτείνουν:
2–3 φορές την εβδομάδα ψάρι, εκ των οποίων τουλάχιστον μία να είναι λιπαρό ψάρι (σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί).
Αποφυγή καθημερινής κατανάλωσης, ειδικά μεγάλων ψαριών (τόνος, ξιφίας), λόγω πιθανών βαρέων μετάλλων.
Ποιοι πρέπει να προσέχουν;
Έγκυες και θηλάζουσες:
Καλό είναι να αποφεύγουν μεγάλα ψάρια (π.χ. τόνο, ξιφία) λόγω υδραργύρου.
Μικρά παιδιά:
Ισχύουν τα ίδια – προτίμηση σε μικρά ψάρια.
Άτομα με αλλεργία στα θαλασσινά:
Εδώ φυσικά χρειάζεται πλήρης αποφυγή.
Το μεγάλο δίλημμα: Ωμά ή μαγειρεμένα;
Ωμά ψάρια (sushi, sashimi, σεβίτσε, ταρτάρ):
Διατηρούν περισσότερες βιταμίνες, αλλά ενέχουν κινδύνους (παράσιτα, βακτήρια). Ειδικά οι έγκυες, επιβάλλεται να τα αποφεύγουν.
Μαγειρεμένα ψάρια: μέρος των βιταμινών χάνεται, αλλά από την άλλη η θερμότητα εξουδετερώνει επικίνδυνα μικρόβια. Το ψήσιμο στον φούρνο ή το ατμό θεωρείται η πιο υγιεινή μέθοδος.
Το συμπέρασμα:
Παν μέτρον άριστον
Το ψάρι είναι πολύτιμος σύμμαχος υγείας, αλλά χρειάζεται:
– ποικιλία στις επιλογές,
– μέτρο στην κατανάλωση,
– προσοχή στην προέλευση και τον τρόπο μαγειρέματος.
Έτσι απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη χωρίς περιττούς κινδύνους.
Στη μαγευτική του βεράντα, θα μπορούσα να καθόμουν για ώρες. Η παραπλήσια θάλασσα και ο ουρανός απλώνονται μπροστά σου τόσο κοντά, που νιώθεις πως αν
Το αδελφάκι του αθηναϊκού “Vintage” στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, δηλώνω απερίφραστα ότι τιμά δεόντως τις παρακαταθήκες του πρωτότοκου wine bar. Η έμφαση στο κρασί
Η Λάρνακα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το 1ο Larnaca Beer Festival, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025, στην πλατεία Ζουχουρή.Από τις 15:00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα,