
Καλό χοιρινό κρέας, κόκκινο κρασί, Κουμανδαρία και ξηρός κόλιανδρος, οι βασικοί συντελεστές του βραβευμένου σεφ Σάββα Σάββα, που θα μας μάθει σήμερα να φτιάχνουμε τα παραδοσιακά μας αφέλια, αλλιώς. Ψημένα στον φούρνο, για να τα απολαύσουμε παρέα με πουργούρι, λίγο φιδέ και ντοματούλα.

Άντε και καλή σας όρεξη!
Αφέλια στον φούρνο με πουργούρι
Βαθμός Δυσκολίας: Για σχετικά Αρχάριους
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 2 ώρες
Υλικά για τα αφέλια:
1 μεγάλο χοιρινό μπέικον άκοπο (χωρίς κόκκαλο)
50 μλ ελαιόλαδο
1 λίτρο κόκκινο κρασί (ξηρό)
500 μλ κρασί Κουμανδαρία
2 κουταλιές σούπας ξηρό κόλιανδρο
Αλάτι, πιπέρι
Για το πουργούρι
50 μλ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομμένο
1 κ.γ πελτές ντομάτας
50 γρ. φιδές (μακαρόνι) ή σπαγγέτι κομμένο σε μικρά κομματάκια
200 γρ. πουργούρι χοντρό (για πιλάφι)
450 μλ νερό
200 γρ. ντομάτα τριμμένη (φρέσκα ή κονσέρβα)
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
Αλάτι, πιπέρι
Γαρνιτούρα:
Κλωναράκια φρέσκου κόλιανδρου
Γιαούρτι
Εκτέλεση για τα αφέλια:
Παίρνουμε το χοιρινό και το βάζουμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε μέσα το κρασί, την Κουμανδαρία, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί από το προηγούμενο βράδυ (πρέπει το κρέας να καλύπτεται από το κρασί).
Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120 βαθμούς στον αέρα.
Παίρνουμε ένα ταψί φούρνου και από πάνω βάζουμε σχάρα. Βάζουμε το μαριναρισμένο χοιρινό μπέικον προσθέτουμε το κρασί και τον κόλιανδρο από την μαρινάδα. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στους 120 βαθμούς, στον αέρα, για 2 ώρες.
Εκτέλεση για το πουργούρι:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ψήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να ροδίσει σε μέτρια φωτιά. Αφού ροδίσει, προσθέτουμε μέσα τον φιδέ και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει ένα καφέ χρώμα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ ντομάτας μαζί με το πουργούρι και ψήνουμε για 1 λεπτό. Μετά ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, το νερό, τον ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί καλά και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Για το στήσιμο:
Αφού περάσουν οι 2 ώρες ψησίματος του χοιρινού, το αφαιρούμε και το κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τους πασπαλίζουμε με λίγη από τη σάλτσα που έβγαλε το χοιρινό μέσα στο ταψί.
Βάζουμε στη βάση το πουργούρι και από πάνω το χοιρινό μπέικον και διακοσμούμε το πιάτο με λίγο φρέσκο κόλιανδρο και γιαούρτι

Κρυμμένο μεταξύ ουρανού και θάλασσας, ανάμεσα στο πλούσιο πράσινο του resort και των πανέμορφων πισίνων του, θα βρεις το Pelagos. Ένα ταβερνάκι απλό, προσιτό για

Το Cap St Georges Hotel & Resort υποδέχεται με υπερηφάνεια τον διάσημο Πορτογάλο σεφ Vítor Matos, βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin, για δύο μοναδικές βραδιές

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει τη μεγάλη έκθεση «Από τον Monet στον Warhol», που θα διαρκέσει από τις 6 Δεκεμβρίου 2025 έως τις

Η υψηλή γαστρονομία συναντά την υψηλή ραπτική στο Παρίσι, όπου ο οίκος Louis Vuitton εγκαινιάζει το δικό του Tea Time, επιμελημένο από τον πολυβραβευμένο pastry

Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2025 οι λάτρεις της εκλεκτής εστίασης θα έχουν την ευκαρία να απολαύσουν ένα οινογαστρονομικό δείπνο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει. Ο David
