
Οινόφιλος. Ο λάτρης, φίλος του οίνου, ο καλός, έως άριστος γνώστης για τις ποικιλίες αμπέλου, τα ιδιαίτερά τους χαρακτηριστικά, μα και αυτός που ψάχνεται, μελετά, διαβάζει, ταξιδεύει εντός κι εκτός, για να ζήσει βιωματικά ακόμη μια οινική περιπέτεια. Αυτός που έχει εκπαιδεύσει τον ουρανίσκο του, αλλά κι αυτός που απολαμβάνει το κρασί, στο σπίτι του, σε αυτό των φίλων, στο εστιατόριο, αν πληροί φυσικά κάποιες προϋποθέσεις.
Ποιες είναι αυτές οι ατυχείς προϋποθέσεις όμως, που μπορεί να του χαλάσουν την όλη οινική και γαστρονομική εμπειρία σε ένα εστιατόριο ή ένα wine bar; Η ομάδα της Fine&Dine ρώτησε 14 οινόφιλους για το εν λόγω θέμα, κατέγραψε τις απαντήσεις και σου τις παρουσιάζει αυτούσιες.
Ποτήρι μου καλό….
Όσο κι αν σας ακούγεται παράξενο, οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ως πρώτη αιτία απογοήτευσης, το κακό ποτήρι. Κάθε κρασί έχει και τον ορθό τύπο ποτηριού που θα το αναδείξει στη μύτη και στο στόμα. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και σε high end εστιατόρια και ξενοδοχεία, προσφέρονται στους πελάτες ποτήρια που υποτιμούν και υποβιβάζουν το κρασί.
Θερμοκρασίες κρασιού για κλάματα
Ε’ ναι. Τα κρασιά (αφρώδη, λευκά, ροζέ, ερυθρά, παλαιωμένα, με βαρέλι…) δεν σερβίρονται όλα στην ίδια θερμοκρασία κι αυτό δεν είναι πυρηνική φυσική. Είναι τόσο σημαντική η θερμοκρασία που ο ίδιος ο παραγωγός σε ενημερώνει για την ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος, με εικονίδιο ή οδηγία πάνω στην ετικέτα.
Ο εστιάτορας άρα οφείλει να το σεβαστεί και να προμηθευτεί ψυγεία και συντηρητές που να ανταποκρίνονται στις εν λόγω προϋποθέσεις. Όσο για την οδηγία ότι “το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου ” ομολόγησαν αρκετοί οινόφιλοι ότι είναι ό,τι πιο παρεξηγημένο έχει ειπωθεί και δυστυχώς παρερμηνεύεται σε σημείο που καραστρέφεται η εμπειρία απόλαυσης, κυρίως του κόκκινου κρασιού, το οποίο σερβίρεται λαθεμένα πολλές φορές, ιδίως το καλοκαίρι πάνω από 20 βαθμούς κελσίου.
Κακός οινογαστρονομικός συνδυασμός
Οι λεπτομέρειες μετρούν πολύ στο πάντρεμα φαγητού και κρασιού, σε σημείο που αν αποτύχει ο συνδυασμός, ζήτω που καήκαμε. Η φιάλη άνοιξε και ο σεφ ό,τι ήταν να κάνει, το ‘κανε. Εκείνο όμως που έπρεπε να γίνει, ήταν η ακριβής περιγραφή στη λίστα φαγητών, όλων των συνισταμένων του πιάτου, από τα μπαχάρια, τα βότανα, μέχρι τα συνοδευτικά και τη σος.
Αν αυτές οι πληροφορίες απουσιάζουν και το προσωπικό εξυπηρέτησης για το κρασί δεν είναι ενήμερο για τα ιδιαίτερα στοιχεία του πιάτου, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην υπάρξει αρμονία φαγητού και οίνου.
Ένα φαινόμενο, που όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες λάτρεις του κρασιού είναι πολύ συχνό, λόγω του μινιμαλιστικού trend όσο αφορά την περιγραφή των φαγητών στις λίστες των εστιατορίων π.χ Στήθος φραγκόκοτας / κανταΐφι / αυγό ορτυκιού / edamame
Τα τελευταία χρόνια, μια ολοένα και πιο έντονη απαίτηση κάνει την εμφάνισή της στους κύκλους της γαστρονομίας: οι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης εστιατορίων, όπως ο Michelin,
Έψαχνες κι εσύ ρεμπετάδικο στην πρωτεύουσα και δεν έβρισκες εύκολα; Στις αναζητήσεις σου σημείωνες ότι θες να ‘χει ποιοτικό μεζέ, με άφθονη Ελλάδα και Κύπρο
Τίποτα πλέον δεν μας εκπλήσσει στο ανυπέρβλητο Ντουμπάι. Η πόλη που έχει πλέον συνδέσει το όνομά της με την υπερβολή, τα μεγάλη μεγέθη και τα
Η Κύπρος ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα μοναδικό μουσικό γεγονός τις προσεχείς μέρες. Η PRIME ORCHESTRA έρχεται για τρεις εκρηκτικές βραδιές με το εντυπωσιακό ROCK SYMPHO
Το Salt & Fire και το Οινοποιείο Κυπερούντα ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων “Meet the Winemakers”,