Σου έχουμε όλα τα μυστικά για να φτιάξεις την καλύτερη, γιορτινή σούβλα

Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική, ούτε νανοτεχνολογία. Είναι όμως μια σειρά από μεταβλητές που πρέπει να λάβεις στα υπόψη, γιατί έστω και μια να διαφύγει της προσοχής σου, ίσως αφήσει τη συντροφιά σου νηστική με τα δυο χείλη καμένα.

Η ομάδα της Fine & Dine ρώτησε 10 πρωτομάστορες της κυπριακής σούβλας, οι οποίοι έχουν ψήσει στις οικογενειακές ταβέρνες που διατηρούν, τόνους σουβλιστά κρεατικά και σου παραθέτουμε την ετυμηγορία τους.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΣΟΥΒΛΑΣ

1. Αν θα πας με αρνί ή με κατσίκι, πες στον κρεοπώλη σου το όλο ζώο να μην υπερβαίνει τα 14 κιλά.

2. Αγαπημένα κομμάτια όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα, το προστήθι, τα παϊδάκια και το μερί.

3. Τα κομμάτια να μην κοπούν μικρά, γιατί υπάρχει περίπτωση να τα κάψεις, αλλά ούτε και πολύ μεγάλα, γιατί θέλει πολλή μαστοριά το ψήσιμό της. Πολλοί την ξερόψησαν εξωτερικά, μα την άφησαν ωμή εσωτερικά.

4. Πέρασε το κρέας, αφού το έχεις βγάλει έκτος ψυγείου μισή ώρα πριν, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε τα κομμάτια να μην στριφογυρίζουν πάνω στη σμίλα. Στόχευσε ανάμεσα σε κόκκαλα και παϊδάκια ή δίπλωσε το κρέας και κάρφωσέ το διπλά.

5. Μην τσιγγουνευτείς το κάρβουνο. Για 5 κιλά κρέας θες περίπου 4 κιλά ποιοτικά κάρβουνα, χωρίς φελλούς και μικρά κομμάτια καρβούνου. Άσε τα να κάψουν καλά, να κοκκινήσουν και προς θεού να μην βγάζουν λευκό καπνό όταν βάλεις πάνω τους το κρέας.

6. Ξεκίνα τα πρώτα 10 λεπτά έχοντας τις σμίλες σε χαμηλό επίπεδο – κοντά στα κάρβουνα δηλαδή – για να θωρακιστεί εξωτερικά το κρέας και να μην αποβάλλει τα υγρά του. Η ταχύτητα στο μοτοράκι σου πρέπει να είναι μέτρια.

7. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, ψήλωσε τις σμίλες – απομάκρυνέ τις από τα κάρβουνα – και ανέβασε ταχύτητα, για να μην σου καεί, αλλά και για να μην προλαβαίνει το λίπος ή τα υγρά του κρέατος να πέφτουν μέσα στα κάρβουνα.

8. Μείνε κοντά στη σούβλα σου γιατί πολλές φορές ο ψήστης είναι και πυροσβέστης, καθότι τα κάρβουνα ανάβουν φωτιά λόγω του λίπους. Έχε πρόχειρα ένα μπολάκι με αλάτι και αν ανάψει φωτιά, ρίξε λίγο στην εστία της ή γέμισε ένα σπρέι με νερό και ρίχνε όταν ανάβει.

9. Διατήρησε την ίδια απόσταση από τα κάρβουνα  και την ίδια ταχύτητα για 80 με 90 λεπτά ( αν το ζώο είναι μικρό, στα 60 με 70 λεπτά) και κατέβασε την προς το τέλος – 5 λεπτά, χαμήλωσε ταχύτητα, ρίξε με μέτρο αλάτι και ρίγανη και ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΟΡΕΞΗ.

*Φωτογραφικό υλικό από Cyprus Grill

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts