O καταξιωμένος, νεοαφιχθείς από το Costa Navarino Μεσσηνίας, executive chef του Parklane a Luxury Collection Resort & Spa, Θανάσης Καραθανάσης, μιλά στο Fine & Dine και στον Nick Andrew για τη νέα του δουλειά, τους στόχους του, τα μυστικά της επιτυχίας ενός σεφ και όχι μόνο.
Θανάση, από executive chef στο Costa Navarino στη Μεσσηνία, τώρα executive chef στο δικό μας Parklane a Luxury Collection Resort & Spa στη Λεμεσό. Αλλαγή μεγάλη μετά από 10 χρόνια ή δηλώνεις χαμελαίων;
Θα έλεγα και τα δυο. Μετά από 10 χρόνια στο Costa Navarino, ένιωσα να έρχεται η στιγμή της αλλαγής επαγγελματικού χώρου. Η αλλαγή είναι μέρος της εξέλιξης που υποχρεωτικά πρέπει να συμβαίνει σε κάθε τομέα της ζωής. Από την άλλη, ως προς το «χαμελαίων» και η προσαρμογή είναι συνώνυμη της επιβίωσης. Γι’ αυτό, δεν υπάρχουν πια δεινόσαυροι.
Οι στόχοι σου για την παρούσα στιγμή, αλλά και μακροπρόθεσμα;
Αφού ήρθα στην Κύπρο και στο πολυτελές Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ένας στόχος επιτεύχθηκε. Άλλαξα τελείως παραστάσεις, η Κύπρος, η φιλοξενία, ο κόσμος είναι πολύ θερμός και το φαγητό έχει πολλές επιλογές. Στόχος τώρα είναι να βάλω την δική μου πινελιά σε όλα τα μενού του ξενοδοχείου, να παράξουμε νέες συνταγές και να απογειώσουμε τον γαστρονομικό κόσμο του Parklane σε άλλα επίπεδα με σεβασμό πάντα στην ανάγκη του κάθε φιλοξενούμενου.
Ποια θα έλεγες ότι είναι εκείνα τα κλειδιά της δικής σου επιτυχίας ως executive chef, τα οποία έχεις φέρει μαζί σου από το Costa Navarino;
Δεν υπάρχουν μυστικά επιτυχίας. Και αυτό διότι ο κάθε χώρος έχει τη δίκη του κουλτούρα. Σίγουρα όμως ως κοινός παρονομαστής θα μπορούσε να τεθεί η σκληρή δουλειά και η πίστη στην συνοχή της ομάδας. Και πάντα στη φαρέτρα μου υπάρχει και η επιθυμία. Ξέρετε, η επιθυμια είναι εκείνη που κινεί τους μηχανισμούς των εξελίξεων σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Στη δική μας δουλειά, η επιθυμία έχει να κάνει με την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών που υπηρετούν την ποιότητα με έντιμο τρόπο.
Τρεις συμβουλές που θα έδινες σε ένα υποσχόμενο νεαρό σεφ.
Είναι τόσα πολλά αυτά που θα ήθελα να πω σε ένα νέο μάγειρα, ωστόσο τρεις βασικές αρχές που θα πρέπει να ακολουθεί καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας του είναι η σκληρή δουλειά, η ταπεινότητα και ο σεβασμός στους καλεσμένους του.
Θανάση, ωριμάζεις αεί διδασκόμενος. Δικιά σου ανάγκη, υποχρέωση ή κάτι άλλο; Πώς επιμορφώθηκες τελευταίως και τι εμπειρίες φόρτωσες στις “αποσκευές” σου;
Ένα από τα τελευταία μου ταξίδια, ήταν στην Πάρμα της Ιταλίας, όπου είχα την ευκαιρία να δω και να κατονοήσω πώς παρασκευάζονται γνήσια Ιταλικά τυριά, το προσούτο και το βαλσάμικο ξύδι. Επίσης είχα την ευκαιρία να καταλάβω γιατί αυτές οι πρώτες ύλες είναι τόσο ιδιαίτερες. Life changer, ήταν η γνωριμία μου με τον Massimo Bottura, με τις συζητήσεις που είχαμε.
Κατέχεις τον τίτλο του Member of the Marriott International Culinary Advisory Board (EMEA). Μίλησέ μας λίγο για αυτό.
Το Culinary Advisory Board (EMEA) της Marriott International, είναι ένα συμβούλιο στο οποίο συναντιόμαστε ανά περιόδους και συζητούμε νέες προκλήσεις στη λειτουργία της κουζίνας του ξενοδοχείου, νέες τάσεις και συμμετέχουμε στο σχεδιασμό νέων στρατηγικών που αφορούν τις προσφερόμενες γαστρονομικές εμπειρίες στα ξενοδοχεία της Marriott.
Focus and simplicity – once you get there, you can move mountains. Τα λόγια του Steve Jobs, που αποτελούν και ένα από τα δικά σου μόττο. Έχεις μετακινήσει τα δικά σου βουνά; Έχεις κι άλλα που θες να ταράξεις συθέμελα;
Όταν είσαι αφοσιωμένος και ταπεινός σε αυτό που κάνεις, σιγά σιγά μπορείς να κάνεις τα πάντα, ακόμη να μετακινήσεις και ‘βουνό’. Σίγουρα έχω μετακινήσει τα δικά μου βουνά σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, όμως για μένα προσωπικά η επιτυχία έρχεται στο χαμόγελο, στην ευχαρίστηση του κάθε φιλοξενούμενου, αλλά και στην αναγνώριση. Σίγουρα, δεν εφησυχάζομαι ποτέ! Και το μυστικό κρύβεται στην ανάγκη του να μαθαίνω νέα πράγματα, να ανταλλάσω απόψεις, ιδέες και να ταξιδεύω ώστε να γεμίζω το μυαλό μου με εμπειρίες.
Ο Ζήνων γεννήθηκε κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Το πρώτο παιδί μιας σχετικά κανονικής οικογένειας – όπως οι περισσότερες. Γλυκιά, αθώα παιδική ηλικία,
Χειμώνας, Χριστούγεννα, φίλοι και συγγενείς στο σπίτι και κάνουμε αρχή με μια σουπίτσα για να ζεσταθεί ακόμη περισσότερο η γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών. Ο βραβευμένος
Το Σατιρικό θέατρο παρουσιάζει τις τελευταίες παραστάσεις του συνταρακτικού έργου «O Φάρος» του πολυβραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα Conor McPherson, σε μετάφραση Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη – Αθανασίας Σμαραγδή
Δεν είμαι ειδική σε θέματα εστιατορίων αλλά πιστεύω έχω common sense. Σε ταβέρνα της Λάρνακας που είχε πέραν των 200 καθήμενων πελατών την Κυριακή το
Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και του κάλλιστου, το πιο κάλλιστο. Το γνωστό, ελαφρώς παραποιημένο σοφό αποφθέγμα, κατά τα φαινόμενα, αποτελεί και το