
Με αφορμή την κάθοδο στο νησί του CEO των Estates Costa Lazaridi, Γεράσιμου Λαζαρίδη, ο Nick Andrew είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για τα οινικά δρώμενα, τις όμορφες αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, αλλά και γενικότερα για τον ελληνικό αμπελώνα και τη θέση του στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα. Και όχι μόνο…
Γεράσιμε, καλωσόρισες για ακόμη μια φορά στο νησί μας. Έχουμε ακούσει ότι στις αποσκευές σου φέρνεις φρέσκα και ευχάριστα νέα που αφορούν αποκλειστικά το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη. Θες να μας μιλήσεις λίγο για αυτά και πώς προέκυψε η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό;
Πράγματι, τα Estates Costa Lazaridi βρίσκονται σε μια από τις πιο δημιουργικές και δυναμικές φάσεις της ιστορίας τους. Βρισκόμαστε στη διαδικασία μιας συνολικής ανανέωσης, ξεκινώντας από τις ετικέτες μας – και φυσικά από τον εμβληματικό Αμέθυστο. Παράλληλα, επανασχεδιάζουμε την εταιρική μας ταυτότητα, η οποία εκφράζει δύο βασικούς άξονες: τη δυναμική και ανεξάρτητη πορεία των δύο οινοποιείων μας – στη Δράμα και στην Αττική – και την ανάδειξη των μοναδικών terroir που τα χαρακτηρίζουν, καθώς καλλιεργούμε τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο αμπελώνα στην Ελλάδα, 3.000 στρεμμάτων.
Η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό προέκυψε φυσικά, μέσα από την εξέλιξη της εταιρείας και την επιθυμία μας να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς να ξεχνάμε τις ρίζες μας. Όλες οι αλλαγές γίνονται με σεβασμό στην κληρονομιά και το όραμα του πατέρα μου, Κώστα Λαζαρίδη, που έθεσε τα θεμέλια για ό,τι είμαστε σήμερα.
Ποιο είναι το προφίλ του σημερινού οινόφιλου και πώς έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια; Ποια είναι η άποψή σου για το βιδωτό πώμα (screw cap); Αφουγκράζεσαι την ανησυχία πολλών ότι συνειρμικά δεν παραπέμπει σε μεγάλα κρασιά;
Υπάρχουν πολλών ειδών οινόφιλοι – από τον παραδοσιακό καταναλωτή μέχρι τον νεότερο που μόλις ανακαλύπτει τον κόσμο του κρασιού. Παρατηρώ σίγουρα ότι το κρασί, ελληνικό και ξένο, κερδίζει συνεχώς έδαφος στην καθημερινότητα των Κυπρίων και των Ελλήνων. Υπάρχει διάθεση για εξερεύνηση, δοκιμές και ουσιαστική συζήτηση γύρω από το κρασί. Καλλιεργείται σταδιακά μια οινική κουλτούρα, κάτι που διαπιστώνουμε από τη συμμετοχή του κοινού στις εκθέσεις αλλά και στις επισκέψεις στα οινοποιεία μας.
Όσον αφορά το βιδωτό πώμα, είναι αλήθεια ότι προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Προσωπικά, δεν θα το επέλεγα για κρασιά παλαίωσης ή για εκείνα που θέλω να αποπνέουν κύρος με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, δεν πιστεύω πως το πώμα καθορίζει την ποιότητα. Αν το κρασί είναι καλό, αυτό θα φανεί στο ποτήρι – ανεξαρτήτως συσκευασίας. Επιπλέον, το screw cap είναι σίγουρα πρακτικό για την καθημερινή χρήση.
Ο ελληνικός αμπελώνας είναι στο απόγειό του ή να περιμένουμε κι άλλα;
Ο ελληνικός αμπελώνας έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του. Εξελίσσεται συνεχώς και μαζί του κι εμείς. Το κλίμα αλλάζει, οι συνθήκες μεταβάλλονται, αλλά αυτό μας ωθεί σε δημιουργικές προσαρμογές, πειραματισμούς και νέες εκφραστικές προσεγγίσεις.
Χαιρόμαστε όταν βλέπουμε νέους παραγωγούς με φρέσκες ιδέες και αξιόλογες προσπάθειες να ενισχύουν τον χώρο. Συνδυάζοντας αυτό το κύμα ανανέωσης με την ποικιλομορφία των terroir και των γηγενών ποικιλιών, ο ελληνικός αμπελώνας γίνεται ολοένα και πιο συναρπαστικός. Θα προσφέρει όσο τον σεβόμαστε.
Κλιματική αλλαγή, βιολογικές καλλιέργειες, μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη. Πώς όλα αυτά επηρεάζουν την παραγωγή και τα μακροπρόθεσμα πλάνα του οινοποιείου;
Θα μιλήσω για τη Δράμα και την Αθήνα – τις περιοχές που γνωρίζω καλύτερα. Η Δράμα καινοτομεί με επενδύσεις σε αμπελώνες μεγάλου υψομέτρου. Από το 2014 ήμασταν οι πρώτοι που μεταφέραμε αμπέλια στο ορεινό Κατάφυτο, στα 900 μέτρα, στις πλαγιές του Όρβηλου. Το terroir εκεί είναι μοναδικό. Η αναζήτηση ποιότητας μάς κρατά σε εγρήγορση.
Παράλληλα, από το 2000 έχουμε στραφεί συνειδητά στη βιολογική καλλιέργεια. Έχουμε δημιουργήσει έναν πρότυπο αμπελώνα 200 στρεμμάτων στις όχθες της λίμνης του Μαραθώνα, απ’ όπου προέρχεται η σειρά “Οινότρια Γη”. Εκεί, η σχέση γης, μικροκλίματος και ανθρώπινης φροντίδας αποτυπώνεται με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για εμάς, η ποιότητα ξεκινά από τη ρίζα.
Επισκέπτεστε το νησί μας αρκετά συχνά. Πώς βλέπετε την πορεία της οινογαστρονομίας στην Κύπρο;
Αναπτύσσεται διαρκώς! Κάθε φορά που έρχομαι στην Κύπρο, φεύγω με θετική έκπληξη. Βλέπω μια ολοένα και πιο ώριμη σκηνή στο κρασί και τη γαστρονομία, με πάθος, γνώση και εξαιρετική φιλοξενία. Οι Κύπριοι οινόφιλοι δείχνουν με πράξεις την αγάπη τους για τα κρασιά μας και αυτό μας συγκινεί. Μακάρι να μπορούσα να βρίσκομαι εδώ πιο συχνά – όχι μόνο για την εκτίμηση που μοιραζόμαστε με το κοινό, αλλά και γιατί η Κύπρος είναι ένας υπέροχος τόπος, με σπουδαία ενέργεια και ανοιχτούς ανθρώπους. Σας ευχαριστώ πολύ.
Στη μαγευτική του βεράντα, θα μπορούσα να καθόμουν για ώρες. Η παραπλήσια θάλασσα και ο ουρανός απλώνονται μπροστά σου τόσο κοντά, που νιώθεις πως αν
Το αδελφάκι του αθηναϊκού “Vintage” στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, δηλώνω απερίφραστα ότι τιμά δεόντως τις παρακαταθήκες του πρωτότοκου wine bar. Η έμφαση στο κρασί
Η Λάρνακα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το 1ο Larnaca Beer Festival, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025, στην πλατεία Ζουχουρή.Από τις 15:00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα,
Στην 77η τελετή απονομής των Primetime Emmy Awards, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2025 στο Peacock Theater του Λος Άντζελες, η σειρά The Studio αναδείχθηκε
Μπορεί η δήλωση ότι “η διαφορά είναι στις λεπτομέρειες” να ακούγεται κάπως κλισέ, όμως στην πολυβραβευμένη ταβέρνα του Παραλιμνίου, τα πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Παράδοση,