
Οι πολύμηνες προετοιμασίες για τη μεγαλειώδη διοργάνωση C.C.A. HORECA Gastro 2025 έχουν φτάσει στην τελική τους φάση, με τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου να δηλώνει πανέτοιμος να σηκώσει ψηλά τον πήχη, κάνοντας μας όλους ξανά περήφανους. Περισσότερες λεπτομέρειες όμως θα διαβάσουμε από τον chef Νικόλα Κωνσταντίνου ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Νικόλα, φέτος ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου διοργανώνει για πρώτη φορά αποκλειστικά την C.C.A. HORECA Gastro 2025. Πώς νιώθεις για αυτή τη νέα πρόκληση;
Με μεγάλη περηφάνια, αλλά και με αίσθημα ευθύνης, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε την C.C.A. HORECA Gastro 2025. Πρόκειται για μια διοργάνωση που φέτος πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου. Η έκθεση θα ανοίξει τις πόρτες της από τις 28 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2025. Οι διαγωνισμοί μαγειρικής ξεκινούν ήδη από τις 27 Νοεμβρίου, με τις μαθητικές και φοιτητικές κατηγορίες, ενώ ακολουθούν οι φοιτητικές και επαγγελματικές κατηγορίες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Τι έχει αλλάξει φέτος στον τρόπο οργάνωσης της έκθεσης και των διαγωνισμών;
Φέτος είχαμε για πρώτη φορά την ευκαιρία, ως Σύνδεσμος, να αναλάβουμε κάθε πτυχή της διοργάνωσης από την αρχή μέχρι το τέλος. Από το κλείσιμο της περσινής έκθεσης ξεκινήσαμε αμέσως την προετοιμασία της νέας. Ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής είχα την ευθύνη της διαμόρφωσης των κανόνων και κανονισμών του διαγωνισμού, ο οποίος και φέτος πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων, WorldChefs. Η επιτροπή αποτελείται από ξένους και Κύπριους κριτές και έχουμε φροντίσει να εξασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες, δίκαιη βαθμολόγηση και εποικοδομητική κριτική.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους φετινούς διαγωνισμούς;
Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου που είναι εγγεγραμμένα μέλη του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου: μάγειρες, ζαχαροπλάστες και αρτοποιούς, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες τραπεζοκόμων. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν μαθητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές κολεγίων, πανεπιστημίων και ΜΙΕΕΚ.
Ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας ή επιπέδου εμπειρίας.

Η κυπριακή γαστρονομία έχει ιδιαίτερη θέση φέτος. Πείτε μας περισσότερα για αυτό το στοιχείο.
Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η διατήρηση και ανάδειξη της κυπριακής γαστρονομίας. Γι’ αυτό το λόγο φέτος εντάξαμε παραδοσιακές κυπριακές συνταγές στον διαγωνισμό για το Καλύτερο Σχολείο και την Καλύτερη Ομάδα της Χρονιάς. Οι διαγωνιζόμενοι θα κληθούν να εκτελέσουν επί σκηνής συνταγές όπως καλοηρκά, ταβά Λευκαρίτικο με αρνί, πουρέκκια αναρής, κυπριακή σαλάτα, χοιρινό καππαμά και αναρόκρεμα. Αυτές οι γεύσεις της παράδοσής μας θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν μέσα από τις ρίζες της κυπριακής κουζίνας. Συνοδευτικά, το κυπριακό κρασί, το κυπριακό ψωμί και το νερό του τόπου μας, αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας.
Πώς γίνεται η βαθμολόγηση και ποια είναι τα βασικά κριτήρια;
Η βαθμολόγηση ξεκινά από το 100 και χωρίζεται ως εξής:
5% ορθή προετοιμασία
10% ατομική υγιεινή και υγιεινή τροφίμων
15% ορθές πρακτικές, τεχνικές και ροή εργασίας
5% καινοτομία
5% σερβίρισμα
10% εμφάνιση πιάτου
50% γεύση — το σημαντικότερο στοιχείο.
Ποιος είναι ο ευρύτερος στόχος αυτής της διοργάνωσης για την κυπριακή γαστρονομική κοινότητα;
Ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου στοχεύει πάντα στον εμπλουτισμό των γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων μαθητών, φοιτητών και επαγγελματιών. Η έκθεση και ο Παγκύπριος διαγωνισμός δίνουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξελιχθούν και να προετοιμαστούν καλύτερα για εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Παράλληλα, η προβολή της κυπριακής κουζίνας και η παρουσία των εκθετών ενισχύουν τη διασύνδεση του επαγγελματικού και εκπαιδευτικού κλάδου των ξενοδοχειών, της εστίασης και του τουρισμού.
Πώς έχει ανταποκριθεί ο κλάδος και τι μπορούν να περιμένουν οι επισκέπτες;
Η ανταπόκριση των εκθετών και των επαγγελματικών εταιρειών είναι εντυπωσιακή. Όλα τα περίπτερα έχουν ήδη καλυφθεί και αναμένουμε μεγάλη προσέλευση κοινού. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέα και καινοτόμα προϊόντα που μπορούν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ οι εκθέτες θα μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε ένα δυναμικό κοινό. Αυτός ο αλληλοσυμπληρούμενος κύκλος βοηθά στη συνολική ανάπτυξη της επισιτιστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας της Κύπρου.
Το τελευταίο σας μήνυμα προς διαγωνιζόμενους και εκθέτες;
Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία. Θέλω να γνωρίζουν πως ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου εργάζεται διαρκώς για το καλό του κλάδου και των επιχειρήσεων της ξενοδοχειακής και επισιτιστικής βιομηχανίας.
Τέλος ευχαριστούμε όλα τα μέλη, χορηγούς αλλά τους φίλους του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρο για την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν.







Το Salt & Fire υποδέχεται τη φετινή γιορτινή περίοδο προσφέροντας, εκτός από τη ζεστή του ατμόσφαιρα, πανέμορφες και ανεξίτηλες εμπειρίες όπου η φωτιά, οι χειμωνιάτικες

«Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ» έρχεται στο Σατιρικό Θέατρο Το παγκοσμίου φήμης θεατρικό αριστούργημα «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ» ανεβαίνει στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού

Το Sky7, η “πρεσβεία” των βραβευμένων σεφ στο νησί, υποδέχτηκε μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία με τον βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin σεφ Vítor Matos, ο οποίος παρουσίασε ένα υψηλού επιπέδου

Η κλασικά αγαπημένη ιταλική κουζίνα έχει τη γαστρονομική της “πρεσβεία” στο Mediterraneo. Το απόλυτο ιταλικό εστιατόριο του ξενοδοχείου Annabelle, που έχει πλέον καθιερωθεί τόσο στους

Ήρθε κι η Μαμαλού και με την είσοδό της στο κέντρο του άστεως έγινε αμέσως viral. Talk of the town χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και σπρώξιμο,
