
Ο Οδηγός Michelin, το απόλυτο σημείο αναφοράς για εστιατόρια και ξενοδοχεία, ετοιμάζεται να ανοίξει ένα ολοκαίνουργιο κεφάλαιο:
Την απευθείας αξιολόγηση των ίδιων των οινοπαραγωγών. Από το 2026, τα Michelin Grapes έρχονται για να αναδείξουν τα κορυφαία οινοποιεία παγκοσμίως, δίνοντας στο κρασί τη θέση που του αξίζει στο σύμπαν του Michelin.
Με λογική αντίστοιχη των αστεριών για τα εστιατόρια και των κλειδιών για τα ξενοδοχεία, τα Grapes θα απονέμονται απευθείας σε αμπελώνες και οινοποιεία, αξιολογώντας όχι απλώς ένα κρασί, αλλά τη συνολική φιλοσοφία και συνέπεια της παραγωγής.
Πώς θα λειτουργεί η διάκριση;
Τα οινοποιεία θα κρίνονται με βάση πέντε βασικούς άξονες:
• ποιότητα αμπελουργίας
• τεχνική αρτιότητα
• ταυτότητα και χαρακτήρα
• ισορροπία
• συνέπεια στον χρόνο
Ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα απονέμονται:
• Τρία Grapes σε εξαιρετικούς παραγωγούς με σταθερά κορυφαία κρασιά
• Δύο Grapes σε οινοποιεία υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας
• Ένα Grape σε πολύ καλούς παραγωγούς με ξεχωριστό στυλ
• Selected, για παραγωγούς με σταθερά καλοφτιαγμένα κρασιά που παρακολουθούνται συστηματικά
Από τη Βουργουνδία και το Μπορντό… στον κόσμο
Οι πρώτες αξιολογήσεις θα ξεκινήσουν από ιστορικές περιοχές όπως το Bordeaux και η Burgundy, με την πρώτη επίσημη λίστα βραβευμένων οινοποιείων να ανακοινώνεται μέσα στο 2026. Δεν πρόκειται όμως για μια «κλειστή λέσχη»: ο στόχος είναι σταδιακά η παγκόσμια χαρτογράφηση της κορυφαίας οινικής παραγωγής.
Γιατί έχει σημασία;
Ο Michelin κάνει ένα καθοριστικό βήμα πέρα από το πιάτο και το ποτήρι του εστιατορίου, αναγνωρίζοντας τους ανθρώπους, τα αμπέλια και τις παραδόσεις πίσω από το κρασί. Για οινόφιλους, επαγγελματίες και καταναλωτές, τα Michelin Grapes φιλοδοξούν να γίνουν ένας νέος, αξιόπιστος οδηγός ποιότητας – από το χώμα μέχρι το κελάρι.
Το κρασί, πλέον, δεν συνοδεύει απλώς την εμπειρία Michelin. Γίνεται πρωταγωνιστής.

Μέσα στο μαγικό κλίμα των Χριστουγέννων, φίλοι της τέχνης, του καλού κρασιού και της όμορφης παρέας θα συναντηθούν για δύο ξεχωριστά απογεύματα, γεμάτα χαμόγελα, δημιουργία

Ο Οδηγός Michelin, το απόλυτο σημείο αναφοράς για εστιατόρια και ξενοδοχεία, ετοιμάζεται να ανοίξει ένα ολοκαίνουργιο κεφάλαιο:Την απευθείας αξιολόγηση των ίδιων των οινοπαραγωγών. Από το

Η Λάρνακα ετοιμάζεται να ζήσει τη σημαντικότερη πολιτιστική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Η κυπριακή πόλη αναδείχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030, κερδίζοντας

Sunday Roast και Salt & Fire,πάνε μαζί εδώ και λίγες εβδομάδες — και μάλιστα βαίνουν μαζί επιτυχώς. Ένα μοναδικό concept κυριακάτικης γαστρονομικής εμπειρίας, στο οποίο

Τα Kawacom’s υποδέχονται τα φετινά Χριστούγεννα με μια πρωτοποριακή, διαδραστική ενέργεια που υλοποιείται για πρώτη φορά στο δίκτυό τους: το Mystery Box, μια εμπειρία γεμάτη
