Συνέντευξη με τον chef Πανίκο Νεάρχου, Team manager της Εθνικής Ομάδας Μαγειρικής Κύπρου

O chef Πανίκος Νεάρχου, μιλά στο FINE & DINE για την Εθνική Ομάδας Μαγειρικής Κύπρου, τις αξιόλογες προσπάθειες τους για την προώθηση της κυπριακής κουζίνας και όχι μόνο.

Πανίκο, εκτός από Executive chef στα Kanika Hotels & Resorts, είσαι και ο Team manager της Εθνικής Ομάδας Μαγειρικής Κύπρου. Εξήγησέ μας λίγο για το τι ακριβώς κάνει η ομάδα αυτή;

 Η Εθνική Ομάδα Μαγειρικής Κύπρου ιδρύθηκε το 2001 από τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου. Συμμετέχει σε παγκόσμιους διαγωνισμούς μαγειρικής, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Στουτκγάρδη και το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Λουξεμβούργο. Συμμετέχει επίσης σε παγκόσμια συνέδρια μαγειρικής του Παγκόσμιου Συνδέσμου Αρχιμαγείρων WACS. Διοργανώνει εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και εκθέσεις με εκπαιδευτές από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Η Εθνική Ομάδα επιδιώκει την αναβάθμιση και την εκπαίδευση των μελών της, την προβολή της κυπριακής γαστρονομίας και τη συνεισφορά στη γαστρονομική σκηνή της Κύπρου.

Ο δικός σου ρόλος ποιος ακριβώς είναι;

 Ως υπεύθυνος της Εθνικής Ομάδας Μαγειρικής Κύπρου,

ο ρόλος μου είναι σημαντικός για την επίτευξη των στόχων και την ομαλή λειτουργία της ομάδας. Οι βασικές μου αρμοδιότητες περιλαμβάνουν την ηγεσία και καθοδήγηση των μελών, τη συμμετοχή στον προγραμματισμό και την οργάνωση εκδηλώσεων, την εκπροσώπηση της ομάδας και την προώθηση της κυπριακής γαστρονομίας. Για να εκπληρώσω αποτελεσματικά τα καθήκοντά μου, απαιτείται εμπειρία στον τομέα της μαγειρικής και δεξιότητες στην ηγεσία, την οργάνωση και την επικοινωνία.

Επιπλέον, συμμετέχω στην επιλογή και εκπαίδευση των μαγείρων και αναπτύσσω συνέργειες και δίκτυα με άλλες ομάδες μαγειρικής και γαστρονομικούς φορείς. Γενικά, ως διευθυντής της ομάδας, αναλαμβάνω την ηγεσία και τη διοίκηση της ομάδας, προωθώντας την κυπριακή γαστρονομία και επιτυγχάνοντας τους στόχους μας.

Οι συμμετέχοντες στην συγκεκριμένη ομάδα, επιλέγονται με κάποια κριτήρια;

 Για να ενταχθεί κάποιος στην Εθνική Ομάδα, απαιτείται να είναι μέλος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου και να έχει ηλικία άνω των 25 ετών.

Οι κρίσιμοι παράγοντες και οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί ένας σεφ στην Εθνική Ομάδα Μαγειρικής Κύπρου είναι η φιλοδοξία και η επαγγελματική προσέγγιση, με έμφαση στην ομαδικότητα και τη συνεργασία με την Ομάδα.

Παράλληλα, αναζητούμε υποψήφιους που είναι ικανοί να εκπαιδευτούν και να μοιραστούν τις γνώσεις τους μέσω της Ομάδας, με προθυμία για εξέλιξη μέσω αφοσίωσης και σκληρής εργασίας. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να είναι ευέλικτοι και δημιουργικοί, με τη δυνατότητα να δημιουργούν πιάτα που αντανακλούν την πολιτισμική κληρονομιά της Κύπρου, εμπνευσμένα από την αγάπη και τον ενθουσιασμό τους.

Επιπλέον, η ένταξη στην Εθνική Ομάδα Μαγειρικής Κύπρου απαιτεί την προσκόμιση συγκεκριμένων δικαιολογητικών, καθώς και το επιτυχές πέρασμα από τον Κώδικα Ένταξης για καινούργια μέλη στην ομάδα. Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να προσκομίσουν επιτυχώς μια σειρά από δοκιμασίες και να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Οι υποψήφιοι αξιολογούνται με βάση την βαθμολογία που αποκτούν και ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας για πρόσθετα μέλη, επιλέγονται οι υποψήφιοι με την υψηλότερη βαθμολογία.

Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι οι νικητές στις μεγάλες κατηγορίες (Chef Of The Year / Pastry Chef Of The Year) του Εγχώριου Διαγωνισμού HORECA εντάσσονται αυτόματα στην Εθνική Ομάδα.

Η διαδικασία επιλογής και ένταξης νέων μελών πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, κατά την ολοκλήρωση των δύο μεγάλων διαγωνισμών στο εξωτερικό.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για τους συνεργάτες σου στην ομάδα, να δουλεύουν καθημερινά ο καθένας τους στον χώρο εργασίας τους, αλλά και να συμμετέχουν ταυτόχρονα στην Εθνική Ομάδα Μαγειρικής Κύπρου;

 Η συμμετοχή στην εθνική ομάδα απαιτεί από τους σεφ και τα μέλη της μια προσπάθεια συντονισμού και οργάνωσης του χρόνου τους. Πρέπει να είναι σε επικοινωνία με τον εργοδότη τους και τους συναδέλφους τους για να συνεννοούνται για τις ανάγκες της ομάδας και της εργασίας τους.

Επίσης, πρέπει να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τον χρόνο τους και να είναι προετοιμασμένοι να προσαρμοστούν σε αλλαγές στο πρόγραμμα εργασίας τους.

Για να είναι αποδοτικοί στη συμμετοχή τους στην ομάδα, πρέπει να έχουν τη στήριξη των εργοδοτών τους, που μπορεί να τους παρέχουν ειδικές άδειες ή να τους επιτρέπουν να απουσιάζουν για τις δραστηριότητες της ομάδας. Επιπλέον, η επιτυχία της ομάδας εξαρτάται από τη δέσμευση και τον συντονισμό των μελών της, καθώς και από την ικανότητά τους να διαχειρίζονται ευέλικτα τον χρόνο και τις υποχρεώσεις τους.

Οι σεφ πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εθνικής ομάδας και να αφιερώσουν τον απαραίτητο χρόνο για προετοιμασίες, διαγωνισμούς, εκδηλώσεις και συνέδρια. Αυτό μπορεί να απαιτεί ευελιξία και ανοχή από τους εργοδότες τους, καθώς και ικανότητα προσαρμογής από την πλευρά των σεφ.

Συνολικά, η συμμετοχή στην εθνική ομάδα μαγειρικής απαιτεί προσπάθεια, οργάνωση και δέσμευση από τους σεφ, καθώς και υποστήριξη από τους εργοδότες τους. Αλλά επίσης εξαρτάται από την αγάπη τους για τη μαγειρική και την επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Πότε θα είναι η επόμενη δράση της Εθνικής μας Ομάδας και πότε ο επόμενος Διαγωνισμός;

 Η επόμενη ενέργεια της Εθνικής Ομάδας Μαγειρικής Κύπρου περιλαμβάνει, πρωτίστως, την παρουσίαση και συμμετοχή των μελών μας στον εγχώριο παγκύπριο διαγωνισμό και την έκθεση HORECA GASTRONOMIA EXPO, η οποία θα λάβει χώρα από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου 2023, στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης Κύπρου, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου και του IMH.

Ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου διοργανώνει το μεγαλύτερο παγκύπριο γαστρονομικό φεστιβάλ, που επικεντρώνεται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Οι διαγωνισμοί που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρέχουν την ευκαιρία σε όλους, χωρίς εξαίρεση (μέλη του ΣΑΚ, μαθητές ξενοδοχειακών σχολών και φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), να ανταγωνιστούν σε ίσους όρους, με στόχο την αναβάθμιση των επαγγελματικών τους γνώσεων και τεχνικών, καθώς και την ανταλλαγή πολύτιμων εμπειριών στην πράξη.

Επιπλέον, μέσα από αυτούς τους διαγωνισμούς, παρέχεται στους επαγγελματίες σεφ που θα εκπροσωπήσουν τον ΣΑΚ και την Κύπρο η ευκαιρία για ανάδειξη σε διάφορα παγκόσμια γαστρονομικά φεστιβάλ και διαγωνισμούς μαγειρικής.

Αμέσως μετά, τον Φεβρουάριο του 2024, η εθνική ομάδα θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον μεγάλο διαγωνισμό IKA/CULINARY OLYMPICS 2024, που θα λάβει χώρα στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό με τις υψηλότερες προδιαγραφές, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες ΙΚΑ/Μαγειρικής συγκεντρώνουν τους πιο ταλαντούχους μάγειρες από όλο τον κόσμο. Αυτή η ” εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1900.

Χωρισμένοι σε διάφορες κατηγορίες, ταλαντούχοι σεφ με έντονο πάθος για τον διαγωνισμό συγκεντρώνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής. Αντιμετωπίζουν τους ανταγωνιστές τους και την προσεκτική αξιολόγηση από την επιτροπή ειδικών, παρουσιάζουν βραβευμένες δημιουργίες στα πιάτα και δημιουργούν γαστρονομικές τάσεις.

Ο ανταγωνισμός απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση και μεγάλη επαγγελματική γνώση. Επιπλέον, στον δρόμο προς το βάθρο, οι δημιουργικές επιτυχίες έχουν την ίδια σημασία με την καθαριότητα, την υγιεινή και τη βιωσιμότητα στον χώρο εργασίας. Επίσης, στις ομαδικές κατηγορίες, το πνεύμα ομαδικής συνεργασίας συνήθως καθορίζει τη νίκη.

Τι έχει καταφέρει η Κύπρος μας στους εν λόγω διαγωνισμούς και ποια η κατάταξή της σήμερα;

 Η Κύπρος έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στους εν λόγω διαγωνισμούς και έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη φήμη στον χώρο της γαστρονομίας. Τα μέλη της εθνικής ομάδας μαγειρικής της Κύπρου έχουν επιδείξει την εξαιρετική τους επιδεξιότητα και το απίστευτο ταλέντο τους σε διάφορους διαγωνισμούς, αναδεικνύοντας την κυπριακή κουζίνα και την εκπληκτική δημιουργικότητά τους.

Πιο συγκεκριμένα, η εθνική ομάδα της Κύπρου έχει λάβει μέρος σε διάφορα διεθνή γαστρονομικά φεστιβάλ και διαγωνισμούς, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες Μαγειρικής στη Γερμάνια και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής στο Λουξεμβούργο, καθώς και σε άλλους περιφερειακούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς μαγειρικής.

Η συμμετοχή σε αυτές τις διοργανώσεις έχει συμβάλει στην αναγνώριση της Κύπρου ως αξιόλογου γαστρονομικού προορισμού και έχει αυξήσει την επισημότητα της κυπριακής κουζίνας παγκοσμίως. Η Εθνική Ομάδα Μαγειρικής της Κύπρου συνεχίζει με αποφασιστικότητα να εργάζεται ακούραστα για την προώθηση της κυπριακής γαστρονομίας και την ανάδειξή της ως μία από τις κορυφαίες κουζίνες παγκοσμίως.

Η ακριβής κατάταξη της Κύπρου μετά το πέρας του τελευταίου διαγωνισμού στο Λουξεμβούργο και το παγκόσμιο κύπελλο μαγειρικής `CULINARY WORLD CUP 2022` βρίσκεται στην 15η θέση παγκοσμίως. Ωστόσο, η συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς γαστρονομικούς διαγωνισμούς αποτελεί απόδειξη της ανώτερης ποιότητας και του υψηλού επιπέδου των κυπριακών μαγειρικών δεξιοτήτων.

Είναι ζωτικής σημασίας να τονιστεί ότι η εθνική ομάδα μαγειρικής της Κύπρου συνεχίζει να προωθεί την κυπριακή γαστρονομία και να αναπτύσσει τις δεξιότητές της μέσω της συμμετοχής της σε διάφορες εκδηλώσεις και διαγωνισμούς τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Αν είχες να τεκμηριώσεις σε μια ομάδα από αξιόλογους σεφ για τους λόγους που θα ήταν καλό να συμμετάσχουν στην Εθνική μας Ομάδα, τι θα τους έλεγε;

Συμμετέχοντας στην Εθνική Ομάδα Μαγειρικής Κύπρου, απολαμβάνετε πολλά οφέλη και ευκαιρίες:

Εκπροσώπηση της χώρας: Έχετε την ευκαιρία να εκπροσωπήσετε την Κύπρο σε διεθνείς διαγωνισμούς μαγειρικής, προβάλλοντας το ταλέντο και την εξειδίκευσή σας.

Προώθηση της κυπριακής κουλτούρας και γαστρονομίας: Μαθαίνετε περισσότερα για την παράδοση, τα τοπικά προϊόντα και τις παραδοσιακές τεχνικές μαγειρικής της Κύπρου και τις μεταφέρετε σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης: Σας παρέχονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σεμινάρια και εργαστήρια μαγειρικής για την εξέλιξη των δεξιοτήτων σας και την απόκτηση νέων γνώσεων.

Δημιουργία δικτύων και συνεργασιών: Έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και να συνεργαστείτε με αξιόλογους σεφ από διάφορες χώρες, ανοίγοντας τις πόρτες για μελλοντικές συνεργασίες και ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών.

Εξέλιξη τεχνικών: Η αλληλεπίδραση με τα μέλη της ομάδας σας επιτρέπει να μάθετε νέες τεχνικές, μυστικά και πρακτικές μαγειρικής, ενισχύοντας τις δεξιότητές σας και ενισχύοντας την δημιουργική προσέγγισή σας στη μαγειρική.

Διεθνής αναγνώριση: Η συμμετοχή σας σε διεθνείς διαγωνισμούς και γαστρονομικά φεστιβάλ, σας προσφέρει τη δυνατότητα να αναγνωριστείτε και να αποκτήσετε εκτίμηση από συναδέλφους και τον κόσμο της γαστρονομίας.

Προβολή και επιρροή: Έχετε την ευκαιρία να επηρεάσετε τις τάσεις και τις πρακτικές της κουζίνας, προωθώντας τη χρήση τοπικών συστατικών και συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας βιώσιμης και καινοτόμου γαστρονομικής κουλτούρας.

Συνολικά, η συμμετοχή σας στην Εθνική Ομάδα Μαγειρικής Κύπρου σας παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για επαγγελματική ανάπτυξη, αναγνώριση, δικτύωση και επιρροή. Προβάλλετε τις δεξιότητές σας, μάθετε από άλλους σεφ, συμβάλλετε στην προώθηση και διατήρηση της κυπριακής γαστρονομίας και αναγνωρίζεστε σε διεθνές επίπεδο.

Ποια η διαδικασία εγγραφής και συμμετοχής στην ομάδα και πού λαμβάνουν, συνήθως, χώρα οι συναντήσεις σας;

Οι συναντήσεις της Εθνικής Ομάδας Μαγειρικής Κύπρου αποκαλύπτουν τον γαστρονομικό της πλούτο, απολαμβάνοντας την εξαίσια ατμόσφαιρα του οικήματος μας. Κομβικός σταθμός των δραστηριοτήτων μας, αποτελεί το εκπαιδευτικό κέντρο του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου.

Εκεί αναπτύσσουμε τις αρτιότερες επαγγελματικές μεθόδους μαγειρικής, έχοντας τη φροντίδα και την επιστασία του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων, που παρέχει ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις για τις πειραματικές δραστηριότητες και την εκπαίδευση των μελών μας . Σε αυτό τον φιλόξενο χώρο, οι σεφ μας εναποθέτουν και επενδύουν γνώσεις, εξασκώντας παράλληλα τεχνικές τελειοποίησης.

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο