
Όταν κανείς επισκεφτεί την παγκοσμίου φήμης λουτρόπολη Karlovy Vary στην Τσεχία, σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτεί, έστω και για ένα καφέ, το θρυλικό, πνιγμένο στο πράσινο, ξενοδοχείο Grandhotel Pupp. Ένα ιστορικό ξενοδοχείο και καζίνο, 322 χρονών και 6 γενεών ιδιοκτητών, που από το 1701 φιλοξενεί την creme de la creme των ταξιδιωτών, των λατρών των spa και της φύσης, του κινηματογράφου – Karlovy Vary International Film Festival – και φυσικά της γαστρονομίας.
Η προηγούμενη μου γαστρονομική εμπειρία πριν 28 ολάκερα έτη, γράφτηκε ή καλύτερα χαράκτηκε στη μνήμη μου με τα φωτεινότερα χρώματα, προκαλώντας συχνά πυκνά το αίσθημα της νοσταλγίας. Κάτι που επιδίωξα εφέτος, κλείνοντας για 2 συνεχόμενα βράδια τραπέζι στο εμβληματικό Grand restaurant.
Ένας μουσειακός χώρος εστίασης, που σπάνια συναντά κανείς, με τοιχογραφημένα ταβάνια, μαρμάρινες, εξάμετρες κολόνες, περίτεχνες διακοσμήσεις, μοναδικούς πολυέλαιους και τεράστιους καθρέφτες. Η εξυπηρέτηση και το silver service, ένα και το αυτό, με το πολύγλωσσο προσωπικό να δίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας μας εκεί ένα ρεσιτάλ επαγγελματικού σερβίς.
Η κάρτα φαγητών, με μια πρώτη ματιά, παντρεύει όμορφα τη διεθνή κουζίνα, με την τσεχική, αρτύζοντάς την με εκλεπτυσμένα fusion στοιχεία. Μετά το προδόρπιο ποτήριο σαμπάνιας, που είναι σαν κουλτούρα στο εν λόγω εστιατόριο, τιμήσαμε τα οινικά διαμάντια της ταχύτατα αναπτυσσόμενης στον χώρο του κρασιού, περιοχής Moravia.
Τα σπιτικά brioche και το κρεμμυδόψωμο, μαζί με το ψαγμένο βούτυρο νίκησαν την πείνα μας, μέχρι την άφιξη της εξαίρετης κοτόσουπας με νιόκι και της κρεμώδους ομόλογής της με egg casserole, τρούφα και μανιτάρια.
Άριστη η ποιότητα του λεπτοκομμένου ωμού σολομού με φινόκιο και χαβιάρι, όπως απίστευτα γευστικό ήταν το συνονθύλευμα με ποσέ αυγό, άγρια μανιτάρια κανθαρέλλες και τσιπς φαγόπυρου. Το al dente ριζότο που επέλεξαν οι συνδαιτυμόνες Γερμανοί γευσιγνώστες, πραγματικά μοναδικό και ισορροπημένο, νοτισμένο με τουρσί ραδίκι, tempeh (σαν τόφου) και τυρί από την περιοχή Abertamy.
Ένα από τα τραγανότερα μοσχαρίσια σνίτσελ (ο σεφ χρησιμοποίησε πάνκο, αντί φρυγανιά) είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε, αλλά τα περισσότερα εύσημα τα πήρε το μακρόστενα κομμένο, σχαροψημένο καρέ αρνιού, συνοδευόμενο με πουρέ μπιζελιού, baby πατάτες ψημένες σε βουτυρόγαλα και βραβευμένο jus με δεντρολίβανο.
Η περιβόητη Pupp tart, που όσοι επισκεφθούν το Karlovy Vary, οφείλουν να τη δοκιμάσουν, ήταν και η τελευταία μας πράξη στην παραμυθένια, πραγματική όμως, γαστρονομική εμπειρία που βιώσαμε.
Σήμα κατατεθέν ολάκερης της περιοχής, κρατά γερά τα ηνία στον χώρο της εστίασης από το 1979, αλλά και βάζει πολύ ψηλά τον γαστρονομικό πήχη με
Το πεντάστερο NissiBlu Beach Resort, συνεχίζει ακάθεκτο να γράφει χρυσές γαστρονομικές σελίδες στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και όχι μόνο, φιλοξενώντας αυτή τη φορά, τον βραβευμένο
Στη γεμάτη ζωή, χαμόγελα και ευτυχισμένους ανθρώπους Μπέμπα, τα γαστρονομικά δρώμενα έχουν πάντοτε – και εννοώ καθημερινά – κάτι το διαφορετικό. Είναι, από τη μία,
Ο barista trainer του Dimello Cyprus, Χρήστος Δαράκης, μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά για έναν απολαυστικό freddo espresso — το πιο ελληνικό ρόφημα του καλοκαιριού!
Με ιστορία που ξεπερνά τον έναν αιώνα, το New Helvetia Hotel στις Πλάτρες αποτελεί σημείο αναφοράς για την κυπριακή φιλοξενία. Συνδυάζοντας την παράδοση με την