ION Harbour by Simon Rogan (Valetta – Malta) – 1 Michelin star

(Article in English and Greek)

We visited the 1 Michelin star awarded restaurant, ION Harbour by Simon Rogan in Valetta, Malta, and we are already packing our bags to go again.

One of the most stunning restaurants in Malta, located on the 4th floor of the unique building of Iniala Harbour House in the capital city of Valletta, is a place you must visit. We heard the recommendations of our Spanish colleague in the restaurant critique field who visited it a few weeks ago, and it was none other than “go there for lunch for the first time to enjoy the surreal view.” And he was right. 

The photos are pale in comparison to what one sees from its iconic terrace, with the Grand Harbour, the historic neighborhoods of Birgu and Cospicua on the horizon, the gondolas and cruise ships, all of them creating a scenery fit for a cinematic film. By pure coincidence, on the day we visited, a large film crew was working outside the hotel, completing scenes for a high-profile movie. The recent collaboration between the renowned three-Michelin-starred British chef Simon Rogan (L’Enclume) and the management of ION Harbour was one of the main reasons that motivated us to include it in our itinerary. A chef with clean gastronomic lines, imagination in the presentation of dishes, a balance of flavors and an emphasis on selecting local ingredients known for their quality. 

Sustainable cultivations, a rational approach to cultivation methods and the respect of farmers for the environment, are all red lines for him. The table we requested, near the balcony door overlooking the Grand Harbour, had our name written on it and it was beautifully decorated with a well-tended plant, as well as the lunch menu enclosed in an envelope. The choices for the meal were two, with the first option allowing us to choose a starter, a main course and dessert, while the second proposition involved a 13-course Tasting menu. We opted for the first choice, starting immediately with uniquely presented amuse-bouche, featuring a bread roll with oat flakes alongside aromatic butter and black truffle mousse with carob honey, black garlic and aged Berkswell cheese. 

The Maltese sea bream made its appearance in its raw form, touched with charcoal oil, oyster cream, and peeled fresh peas. The balance of flavors and the unbeatable quality of the ingredients were equally impressive when both main courses arrived—the rolled, stuffed turbot with scallops and rosemary, as well as the tender pork from the renowned Ta’ Gianninu farm, scented with sage and marjoram. The service was exemplary in every sense of the word, with notable attention given to providing detailed descriptions of each dish, its ingredients, origin and cooking processes by the restaurant manager and waitstaff. 

The sweetest moment of the day was when the signature honeycomb cake with Ta’ Qali strawberries arrived, but even more so when we tasted the highly-photographed caramel mousse with white miso, caramelized pear and mastic. We enjoyed our coffee outside on the most enchanting terrace of the city, planning from there the repetition of our magical gastronomic experience, which captivated us from every aspect.

 

Επισκεφθήκαμε το βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin εστιατόριο ION Harbour by Simon Rogan και ετοιμάζουμε αποσκευές για να ξαναπάμε.

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά εστιατόρια στη Μάλτα, στον 4ο όροφο του μοναδικού κτίσματος του Iniala Harbour House στην πρωτεύουσα Βαλέτα,  που πρέπει κι εσύ να επισκεφτείς. Ακούσαμε τις προτροπές του Ισπανού συναδέλφου στον χώρο της κριτικής εστιατόριου που το επισκέφτηκε πριν κάποιες εβδομάδες και δεν ήταν άλλη, από το “για πρώτη φορά πήγαινε μεσημέρι για να απολαύσεις την εξωπραγματική θέα”.

Και είχε δίκιο. Οι φωτογραφίες είναι φτωχές μπροστά στο τι αντικρίζει κανείς από την εμβληματική του βεράντα,  με το Grand Harbour, τις γεμάτες ιστορία γειτονιές του Birgu και της Cospicua στον ορίζοντα, τις γόνδολες και τα κρουζιερόπλοια, να δημιουργούν όλα μαζί ένα σκηνικό για κινηματογραφική ταινία. Εντελώς τυχαία τη μέρα που το επισκεφθήκαμε ένα μεγάλο κινηματογραφικό συνεργείο, βρισκόταν εν δράσει έξω από το ξενοδοχείο, για την ολοκλήρωση σκηνών μιας ταινίας υψηλών προδιαγραφών. Η πρόσφατη συνεργασία του βραβευμένου με 3 αστέρια Michelin, Βρετανού chef Simon Rogan (L’ Enclume) με τους ιθύνοντες του ION Harbour, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που μας ώθησαν να το βάλουμε στο πρόγραμμά μας.

Ένας σεφ με καθαρές γαστριμαργικές γραμμές, φαντασία στην παρουσίαση των πιάτων, ισορροπία στις γεύσεις και έμφαση στην επιλογή τοπικών υλικών που χαρακτηρίζονται για την ποιότητά τους. Οι βιώσιμες καλλιέργειες, ο ορθολογιστικός τρόπος καλλιέργειάς τους και ο σεβασμός των καλλιεργητών προς το περιβάλλον, αποτελούν για αυτόν κόκκινες γραμμές. Το τραπέζι, πάντως που ζητήσαμε κοντά στην μπαλκονόπορτα, με θέα τον Grand Harbour, έγραφε το όνομά μας και ήταν όμορφα διακοσμημένο με ένα περιποιημένο γλαστράκι, αλλά και με το lunch menu κλεισμένο σε ένα φάκελο.

Οι επιλογές για γεύμα, δύο, με την πρώτη να σου δίνει επιλογή πρώτου, κυρίως πιάτου και επιδορπίου, ενώ η δεύτερη πρόταση αφορούσε ένα Tasting menu 13 μικρών πιάτων. Εμείς ψηφίσαμε την πρώτη επιλογή, εκκινώντας αμέσως με μοναδικά σε παρουσίαση amuse bouche, στα οποία πρωταγωνιστούσε το  ψωμάκι με νιφάδες βρώμης, πλάι σε αρωματικό βούτυρο και η πουτίγκα μαύρης τρούφας με χαρουπόμελο, μαύρο σκόρδο και παλαιωμένο τυρί Berkswell. Η μαλτέζικη τσιπούρα, στην ωμή της μορφή, έκανε εν συνεχεία την εμφάνισή της, αγγιγμένη με λάδι άνθρακα, γαλάκτωμα από στρείδια και ξεφλουδισμένα φρέσκα κουκιά.

Η ισορροπία των γεύσεων και η αξεπέραστη ποιότητα των πρώτων υλών ήταν εξίσου εντυπωσιακή σαν έφτασαν και τα δυο κυρίως πιάτα, το γεμιστό με χτένια, ρουλάντ από καλκάνι και δεντρολίβανο, αλλά και το τρυφερό γουρουνόπουλο από την επώνυμη φάρμα Ta’ Gianninu, νοτισμένο με σέσκουλα και ματζουράνα. Η εξυπηρέτηση υποδειγματική με κάθε σημασία της λέξης, με αξιοσημείωτη παρατήρηση την κατατοπιστική περιγραφή του κάθε πιάτου, των υλικών, της προέλευσης και των διαδικασιών ψησίματος από τον διευθυντή και τους σερβιτόρους του εστιατορίου. Η πιο γλυκιά στιγμή της μέρας, ήταν όταν αφίχθηκε το signature κεκάκι από γύρη μελισσών με τις επώνυμες φράουλες Ta’ Qali, αλλά περισσότερο όταν γευτήκαμε το πολυφωτογραφημένο μους καραμέλας με λευκό μίσο, καραμελωμένο αχλάδι και μαστίχα.

Το καφεδάκι μας το απολαύσαμε έξω στην πιο μαγευτική βεράντα της πόλης, προγραμματίζοντας από εκεί, την επανάληψη της μαγευτικής, από όλες τις πλευρές, γαστρονομικής μας εμπειρίας.  

 

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Θέλω τόσο εγώ, όσο και τα παιδιά μου να ευχαριστήσουμε τους ιδιοκτήτες, δυο εστιατορίων της πρωτεύουσας που επέκτειναν το ωράριο λειτουργίας τους το βράδυ, για να μας εξυπηρετήσουν για το δείπνο αποφοίτησης των παιδιών μας…

Θέλω τόσο εγώ, όσο και τα παιδιά μου και οι προσκεκλημένοι μας, να ευχαριστήσουμε τους ιδιοκτήτες, τους σεφ, τους σερβιτόρους και γενικά όλο το προσωπικό,