Matcha mania: Από τους Ζεν μοναχούς, στα μοντέρνα Café και όχι μόνο

Το matcha δεν είναι απλώς ένα ρόφημα – είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που ξεκίνησε από την Ιαπωνία και σήμερα έχει κερδίσει μια περίοπτη θέση στα μενού των κορυφαίων café, στα γκουρμέ γλυκοπωλεία, ακόμα και στις κουζίνες υψηλής γαστρονομίας. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτό το πράσινο “θαύμα”;

Τι είναι το matcha;

Το matcha είναι πράσινο τσάι σε μορφή πολύ λεπτής πούδρας, φτιαγμένο από ειδικά καλλιεργημένα φύλλα του φυτού Camellia sinensis. Η διαφορά από το συνηθισμένο πράσινο τσάι είναι ότι καταναλώνουμε ολόκληρο το φύλλο σε μορφή σκόνης, και όχι μόνο το εκχύλισμά του. Αυτό το καθιστά πολύ πιο συμπυκνωμένο σε θρεπτικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Πού παράγεται;

Η Ιαπωνία είναι ο βασικός και πιο αναγνωρισμένος παραγωγός matcha παγκοσμίως, με περιοχές όπως το Uji (Κιότο), το Nishio (Αϊτσί) και το Shizuoka να ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την παράδοση τους. Αν και άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Κορέα έχουν ξεκινήσει να καλλιεργούν παρόμοιο προϊόν, το ιαπωνικό matcha θεωρείται κορυφαίο σε ποιότητα.

Πώς επεξεργάζονται το matcha;

Η διαδικασία παραγωγής είναι λεπτομερής και απαιτητική:

1. Οι θάμνοι σκεπάζονται για περίπου 3 εβδομάδες πριν τη συγκομιδή, για να προστατευθούν από τον ήλιο. Αυτό ενισχύει τη χλωροφύλλη και δίνει στο matcha το έντονο πράσινο χρώμα και τη χαρακτηριστική «umami» γεύση.

2. Συλλέγονται μόνο τα πιο τρυφερά φύλλα.

3. Ακολουθεί αποξήρανση και αφαίρεση μίσχων και φλεβών, αφήνοντας μόνο την «καρδιά» του φύλλου, που λέγεται tencha.

4. Το tencha αλέθεται πολύ αργά σε παραδοσιακούς πέτρινους μύλους, δημιουργώντας μια εξαιρετικά λεπτή πούδρα: το matcha.

Γιατί είναι τόσο ωφέλιμο;

Το matcha είναι πλούσιο σε:
Αντιοξειδωτικά, κυρίως EGCG (epigallocatechin gallate), με ισχυρή αντικαρκινική δράση

L-theanine, ένα αμινοξύ που προάγει τη χαλάρωση χωρίς υπνηλία

Καφεΐνη, με ήπια και πιο σταδιακή επίδραση σε σύγκριση με τον καφέ

Βιταμίνες A, C, E και K και μέταλλα

Συνδυάζει ενέργεια και πνευματική διαύγεια, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται από μοναχούς Ζεν εδώ και αιώνες κατά τον διαλογισμό.

Πώς να φτιάξετε παραδοσιακό matcha στο σπίτι

Υλικά:

1 κ.γ. matcha σε σκόνη (κατά προτίμηση “ceremonial grade”)

60-70 ml ζεστό νερό  – ιδανικά στους 75-80°C

Μπαμπού αναδευτήρι (chasen) ή μικρό αφρός χειρός

Βήματα:

1. Κοσκινίστε τη σκόνη για να απομακρύνετε σβώλους.

2. Βάλτε τη σε ένα μπολ (chawan).

3. Προσθέστε το ζεστό νερό.

4. Ανακατέψτε με το chasen κάνοντας κίνηση W, μέχρι να δημιουργηθεί αφρός στην επιφάνεια.

5. Απολαύστε αμέσως!

Matcha παντού: Πού το βρίσκουμε σήμερα

Το matcha έχει μεταμορφωθεί από παραδοσιακό τσάι σε γαστρονομικό trend:

Café: Matcha latte, iced matcha, matcha με βρώμη ή αμυγδαλόγαλα

Ζαχαροπλαστεία: Cheesecakes, παγωτά, cookies και tiramisu με matcha

Παγωτοπωλεία: Πράσινο παγωτό matcha, συχνά σε συνδυασμό με γεύσεις όπως καρύδα ή κόκκινα φασόλια

Μαγειρική: Ζυμαρικά, κέικ, smoothies, ακόμα και αλμυρές σάλτσες με matcha

Γιατί είναι ακριβό το matcha;

Η υψηλή τιμή του matcha οφείλεται σε:

Εργατοβόρα καλλιέργεια και παραγωγή

Αργή άλεση με πέτρινους μύλους (μπορεί να χρειαστούν έως και 1 ώρα για 30 γραμμάρια)

Περιορισμένη παραγωγή υψηλής ποιότητας, ειδικά στην Ιαπωνία

Μικρή διάρκεια ζωής και ευαισθησία στο φως, την υγρασία και τη θερμοκρασία

Το καλό matcha είναι επένδυση – όχι απλώς ένα ρόφημα.

Το matcha δεν είναι μόδα· είναι μια πολιτισμική εμπειρία με γεύση, ιστορία και οφέλη. Αν θέλεις να το απολαύσεις παραδοσιακά ή να το εντάξεις στις συνταγές σου, να θυμάσαι: η ποιότητα κάνει τη διαφορά.

Επόμενο βήμα; Ένα matcha latte στο αγαπημένο σου café ή μια τελετουργική παρασκευή του στο σπίτι σου! 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Château Angelus. Συνέντευξη με την Anna Tkachenko Marie, Export Director Europe του μυθικού οινοποιείουτου Saint-Emilion, με την ευκαιρία της εκπροσώπησης των κρασιών στο νησί από την IconVines (Greek & English)

Ό,τι και να γραφεί για το μυθικό και ένα από τα κορυφαία Château στον κόσμο, το Château Angélus, δεν μπορεί πραγματικά να αποτυπώσει το μεγαλείο

Διθύραμβοι για τις τρεις οινογαστρονομικές βραδιές με τον Λευτέρη Λαζάρου στο NissiBlu Beach Resort. Πήγαμε κι εμείς…

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου οι sold-out, από την πρώτη κιόλας ανακοίνωση, οινογαστρονομικές βραδιές στο NissiBlu Beach Resort, με πρωταγωνιστή