Salt & Fire: Γαστρονομικός προορισμός που ήρθε για να αφήσει εποχή

Το όνειρο του κύριου Σάββα, ήταν να φτιάξει ένα μικρό μπριζολάδικο.  Έτσι για να μαγειρεύει για τους φίλους και την οικογένειά του, στην αυλή του ίδιού του, του σπιτιού, στον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας. Μάζεψε κάμποσα ξύλα ελιάς,  τα έβαλε μέσα στην εξειδικευμένη σχάρα που έφερε από την Αυστρία και δειλά δειλά ξεκίνησε να πειραματίζεται με τις κοπές, τα ψησίματα, τα άλατα και τα πιπέρια.

Στο πλευρό του, τα δυο του παιδιά, ο Γιώργος και ο Χρίστος, που από τις πρώτες μέρες γοητεύτηκαν από το όλο εγχείρημα του πατέρα τους. Η απόφαση για να γίνει το πανέμορφο πατρικό τους σπίτι, το απόλυτο steak house, δεν άργησε να πάρει σάρκα και οστά. Ο χώρος τροποποιήθηκε έξυπνα και λειτουργικά για να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός εστιατόριου με έμφαση τη σχάρα, την αφρόκρεμα των βοδινών κοπών, αλλά και τη χρήση τοπικών προϊόντων.

Το όλο concept, από την πρώτη μέρα είχε γίνει πρωτοσελίδο, μα και δεν καθυστέρησε διόλου να δημιουργήσει μια λίστα επαναλαμβανόμενων και όχι μόνο πελατών. Κι εμάς, πάντως μάς κέρδισε από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στην πανέμορφη, με κάθε σημασία της λέξης, αυλή του σπιτιού, που στο εγγυώμαι θα συναρπάσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό σου φίλο.

Το πράσινο παραπέτασμα με τα τεράστια, φωτισμένα πεύκα και κυπαρίσσια, η πισίνα στο κέντρο της αυλής, τα ξύλινα κιόσκια και η μυρωδιά των πυρακτωμένων ξύλων ελιάς στις περίοπτες σχάρες,  ενεργοποίησαν όλες ανεξαιρέτως τις αισθήσεις της παρέας, αλλά και τις κάμερες των κινητών μας. Το ρομαντικό μας τραπέζι, ακριβώς δίπλα από την πισίνα, ήταν από μόνο του μια ατμοσφαιρική φωτογραφία που σίγουρα θα θες κι εσύ να προωθήσεις αμέσως στα άτομα που αγαπάς. 

Ο αεκίνητος συνιδιοκτήτης Χρίστος και η αξιόλογη ομάδα εξυπηρέτησης, δεν άργησαν να φέρουν και στο δικό μας τραπέζι, το χειροποίητο, άξιο ειδικής βράβευσης, ολικής άλεσης, ζεστό ψωμί τους, συνοδευόμενο με χαμηλής οξύτητας ελαιόλαδο και φρουτώδη μύτη, βγαλμένο από τους ιδιόκτητους ελαιώνες της οικογένειας. Υψηλή βαθμολογία και για το βελούδινο βούτυρο με μεσανατολίτικο dukkah, που έγινε μαγική μπουκιά με το γήινο ψωμί.

Η σαλάτα με τυρί μπουράτα, άψογη, τόσο για την ποιότητα του τυριού και των γεμάτων γλύκα, μεστωμένων ντοματινιών, όσο και για το λάδι βασιλικού και τα τραγανά flakes ντομάτας. Το κυπριακό, από ψηλούς αμπελώνες Sauvignon Blanc, τα βρήκε υπέροχα και με το ισορροπημένο, δομημένο με άριστης ποιότητας βοδινό ταρτάρ, που νοτίστηκε με σιγοψημένο κροκάδι αυγού. Κυπριακό shiraz, στα κρασοπότηρά μας, για να υποδεχθούμε το avant-garde πιάτο του εστιατορίου, το 450g  Black Angus Prime rib eye, προερχόμενο  από μια από τις αγαπημένες μου φάρμες, την αμερικανική Creekstone.

Ό,τι και να γράψω, δυστυχώς, δε θα μπορεί να περιγράψει το ιδιαίτερο ξυλοκάπνισμα από το κάρβουνο ελιάς, την υπέροχη μαρμάρωση του λίπους, τη μαλακή του υφή και το αλάθητο άρτυσμά του, με εξειδικευμένο αρωματικό αλάτι και πιπέρι. Οι signature, σχαροψημένες μεγάλες, πατάτες και το τραγανό μπροκολίνι συνόδευσαν με τον καλύτερο τρόπο το εκλεκτό μας κρέας κλείνοντας όμορφα τον κύκλο της γεύσης.

Με τον πιο γλυκό τρόπο έκλεισε και η όλη μας βραδιά, έχοντας στο στόμα την επίγευση από το pistachio creme brulee, πασπαλισμένο με αποξηραμένα φρούτα του δάσους.  Μια πραγματικά μοναδική γαστρονομική εμπειρία, σε ένα εστιατόριο με στοχοπροσύλωση στο σχαροψημένο, ανωτάτης ποιότητας κρέας, που σίγουρα ήρθε για να αφήσει εποχή.

Άγιος Ιωάννης Μαλούντας, Λευκωσία
22 435323

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο