Στον Παλιομούχταρο, τα πάντα μοσκοβολάνε Κύπρο

Πολυαγαπημένη των μεζεκλήδων, ταβέρνα, που κάθε λίγο και λιγάκι θα σε ταξιδεύει στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας

Άμα πας μια φορά στον Παλιομούχταρο, σίγουρα θα θες να ξαναπάς. Ένα σαραντάλεπτο από Λευκωσία και βρεθήκαμε στην κοινότητα Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας που τα τελευταία χρόνια παίρνει μέρα παρά μέρα την ανιούσα. Περιποιημένοι δρόμοι, ξύλινοι ανθώνες με λουλούδια στα πεζοδρόμια, φωταγωγημένες εκκλησιές, πλατείες και σημεία ενδιαφέροντος, είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που βλέπει κανείς σαν φτάσει στο χωριό. 

Στην είσοδο του χωριού, ο Παλιομούχταρος και στην είσοδο της ζεστής και ιδιαίτερα καλαίσθητης ταβερνούλας, το ζεύγος των ιδιοκτητών. Ο Μενέλαος, που είναι και ο πρωτομάστορας της κουζίνας και η σύζυγός του Σταύρη που θα είναι μαζί με το ευγενέστατο προσωπικό τους, συνεχώς στο κατόπιν σου. 

Απλά πες τους ‘’δυο μεζέδες παρακαλώ’’ και το σύνθημα θα φτάσει αμέσως στον Μενέλαο και τους βοηθούς του που θα βάλουν μπρος την παραγγελιά σου. Θα σε ενημερώσουν, σαν και του λόγου μας φυσικά για τα εποχιακά πιάτα ημέρας που να εύχεσαι να είναι τα μανιτάρια της αναθρήκας, τα αγρέλια, οι χωστές και οι αγριολαψάνες, μαζεμένα όλα από τα δικά τους χέρια από την ευλογημένη γη του Αγίου Θεοδώρου. 

Μάς πρότειναν το δικό τους καραφάκι κρασί, που ταίριαξε υπέροχα με την φρεσκοκομμένη σαλάτα με φέτα και ολόφρεσκο καππάρι, αλλά και με το σπιτικό ταχίνι και δροσερό τζατζίκι, που έγιναν όλα ένα με κυπριακό ψωμί. Χαλούμι για βράβευση στη σχάρα, μανιτάρι ορθά ψημένο και σπιτικό κρασάτο χοιρινό με ξηρό κόλιανδρο που δύσκολα βρίσκεις αλλού, τα επόμενα πιάτα της κουζίνας, πριν αφιχθούν οι φρεσκοτηγανισμένοι, νοτισμένοι με φρέσκο δυόσμο κεφτέδες πλάι σε κυπριακές πατάτες που πραγματικά δεν παίζονταν. 

Η μουσική, που κάποιες βραδιές είναι ζωντανή, θα σου υπενθυμίζει καθ’ όλη τη βραδιά ότι βρίσκεσαι σε μια λαϊκή ταβέρνα και άμα ανεβούν οι τόνοι, ελεύθερα, σήκω κι εσύ και γίνε ένα με αυτούς που σιγοτραγουδούν ή επιδεικνύουν τις χορευτικές τους ικανότητες. Πολύ καλό χοιρινό και από κοτόπουλο, σουβλάκι, αρωματική σιεφταλιά και αιθέριο στιφάδο με βοδινό κρέας, οι πειρασμοί της συνέχειας. 

Κράτα γερά γιατί καλείσαι να πεις ακόμη λίγα “ναι” στα τηγανιτά κολοκυθάκια με αυγά, στα χειροποίητα μακαρόνια του σκλινιτζιού (προϊόν ΠΓΕ εδώ περίπου και ένα χρόνο) με άφθονο τριμμένο χαλούμι και στα ύστατα, τρυφερά αρνίσια παϊδάκια, που μην ντραπείς παρακαλώ. Απόλαυσέ τα με τα χεράκια σου, μαζί με λίγο φρέσκο λεμονάκι. 

Όχι, δεν τελείωσε ακόμη η όλη ιεροτελεστία, γιατί σε κάθε καλό σπιτικό στον τόπο μας, πριν φύγεις σε φιλεύουνε και με ένα γλυκό. Εμάς πάντως, μάς σέρβιραν καλό πράμα, φουρνιστό σωστά και χωρίς περιττά σιρόπια, καπελωμένο με μια μπάλα παγωτό μαστίχα.

Info
Φίλιου Τσιγαρίδη 12, Άγιος Θεόδωρος Λάρνακας
24323323

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δεν έπρεπε, εγώ ως καταναλωτής να γνώριζα σε τι αντιστοιχούν τα €26 του πιάτου…αν ήξερα ότι αντιστοιχούν στη μικροσκοπική μερίδα των 125 γραμμαρίων πρωτεΐνης δε θα παράγγελνα το πιάτο

Απλά επικοινωνώ μαζί σας για να θέσω ένα θέμα που νομίζω πρέπει να τύχει νομοθετικής ρύθμισης, το οποίο αφορά τα εστιατόρια. Οτιδήποτε φαγώσιμο αγοράζουμε από