(By food critic Nick Andrew)
Αυθεντικό και δημιουργικό. Αυτό είναι το Sapori και γι’ αυτό αρέσει. Αρέσει φυσικά γιατί είναι ένα εστιατόριο που με το που θα πατήσεις το πόδι σου στην όμορφη πλατεία του ξενοδοχειακού κολοσσού Cap St Georges, θα σε διακτινίσει στις ιταλικές τρατορίες της Ρώμης και στις πλακόστρωτες πιάτσες της Φλωρεντίας.
Λατρεμένο της ομάδας μας, το άνω διάζωμα με την πέραν των 100 ετών, φωτισμένη ελιά να λάμπει πιότερο με την παρουσία της, αλλά και μεγάλη τιμή μας και καμάρι μας που κατά την επίσκεψή μας, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον Marco Lachetta. Τον κορυφαίο Ιταλό chef και εστιάτορα, που σχεδίασε την κάρτα του εστιατορίου, την οποία και επικουρεί κατά τακτά χρονικά διαστήματα, παίζοντας με τα εποχιακά προϊόντα, τα πιάτα ημέρας και όχι μόνο.
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινήσαμε και στο οινικό κομμάτι, με το εξειδικευμένο προσωπικό να μας ταξιδεύει στα απέραντα αμπελοτόπια της Ιταλίας, σερβίροντάς μας τους καρπούς τους, σε άριστη θερμοκρασία και όμορφα συνδυασμένα με τα φαγητά μας. Καλή αρχή με κριτσανιστή πατάτα παβέ, φορτωμένη με αψεγάδιαστης ποιότητας βοδινό ταρτάρ, εμπλουτισμένο με σχοινόπρασο, κρεμώδες τυρί και χαβιάρι avruga, που μίλησε στον ουρανίσκο με ένα δροσερό, ήπιο σε αρωματική δυναμική, Pinot Grigio.
O Marco, τρέφει μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ριζότο και την απέδειξε με μια γαστρονομική κίνηση ματ, παντρεύοντας το al dente του, καρναρόλι ρύζι, με κρέμα μπιζελιού, πέρλες μπιζελιού, τυρί πεκορίνο και σεβίτσε από ωμό χτένι. Ένα ισορροπημένο πιάτο, με απλές μεν, αλλά αλάθητες τεχνικές, που δικαιολογημένα του χάρισε το ζεστό χειροκρότημα από τα άτομα της ομάδας μας. Μπορεί μια λεπτόφυλλη πίτσα Μαργαρίτα, που έχει εμπλουτιστεί με ποιοτική μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικό να σε κάνει να κλείσεις τα μάτια;
Αυτή που δοκιμάσαμε, “ναι” το πέτυχε και με το παραπάνω, ιδίως με την κριτσανιστή της ζύμη και την ορθότατη αναλογία τυριού, ζύμης και σάλτσας ντομάτας. Τα διθυραμβικά σχόλια που είχαμε ακούσει, αλλά και η προηγούμενή μας γαστρονομική εμπειρία επιλέγοντας το Beef Rossini, δεν μας επέτρεπε να το αφήσουμε εκτός της λίστας επιλογών μας.
Αριστεία στην ποιότητα και στο όμορφο θωράκισμα του βοδινού φιλέτου και του foie gras, εξαίρετος ο συνδυασμός με φρεσκοτριμμένη τρούφα, σπαράγγια και φουρνιστή πατάτα, έχοντας ως συνδετικό τους κρίκο το καλοδουλεμένο βοδινό jus του chef Marco Lachetta. Tο άκρως ινσταγκραμικό σεμιφρέντο σοκολάτας με πιστάτσιο, το είχαμε προαποφασίσει πριν καν πάμε στο Sapori και όντως δικαίωσε τις προσδοκίες.
Αυτό που μας εντυπωσίασε όμως περισσότερο ήταν το τιραμισού. Μια ολάκερη ιεροτελεστία για να φτιαχτεί μπροστά μας ένα τιραμισού όνειρο. Στο πιάτο μας, χειροποίητο μπισκότο σαβουαγιάρ, αφράτο και αρωματικό. Η υπεύθυνη εξυπηρέτησης με μια ρουστίκ καφετιέρα να ποτίζει το μπισκότο με ζεστό εσπρεσάκι, ακολούθως να την ξεβιδώνει, δείχνοντας μας στο κάτω μέρος την αφράτη κρέμα με τυρί μασκαρπόνε, που εν συνεχεία, την τοποθέτησε επιμελώς ακατάστατα πάνω από το μπισκότο.
Τέλος έπεσε και η νεραϊδόσκονη από κακάο και αμέσως μετά έπεσαν και τα κουτάλια μας πάνω του. Και δεν αφήσαμε ούτε ένα τόσο δα μικρό ψιχουλάκι. Ξανασφίξαμε το χέρι του σεφ, δώσαμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στην ομάδα σερβιτόρων του μαγαζιού για την άμεμπτη εξυπηρέτηση και φεύγοντας, ψάχναμε όλοι κοινή ημερομηνία συνάντησης, ξανά στο Sapori.
Το ίδρυμα Βίκτωρ Ιωαννίδη, σε συνεργασία με το Espace Jouenne στη Μασσαλία καθώς και με τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού, διοργανώνει την ομαδική έκθεση “OTHER
Οι κριτές των “The World’s 50 Best Bars 2024” αποφάνθηκαν κι εφέτος, ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά μια θέση στην λίστα με τις χώρες που
Έτοιμος για να τα δώσει όλα, ο βραβευμένος μας σεφ Σταύρος Σωτηρίου (Head chef – Limanaki – Amathus Beach Hotel Limassol) στον παγκόσμιο διαγωνισμό για
Χαράς ευαγγέλια, εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση, μετά την ανακήρυξη του Κύπριου σεφ Αντώνη Αβούρη, ως ο καλύτερος νεαρός chef της Γαλλίας, ανάμεσα σε 165 διαγωνιζόμενους,
Με το συμπάθιο δηλαδή. Από το σπίτι μου μέχρι το ξενοδοχείο που δουλεύω, πρέπει να περάσω πάνω από 17 κυρτώματα στο πήγαινε και άλλα τόσα