Ο Πρόεδρος Οινοχόων Κύπρου, Γιώργος Κασσιανός, μιλά για τον σύγχρονο sommelier

Οι οινοχόοι στην Κύπρο ξεκίνησαν με σποραδικές εμφανίσεις στα εστιατόρια του νησιού, με τα πλείστα εξ αυτών να εδράζονταν σε ξενοδοχειακές μονάδες. Λόγω της ανάπτυξη των εισαγωγών και των τοπικών παραγωγών, όπως και οι αυξημένες απαιτήσεις του καταναλωτή παρουσιάστηκε η ανάγκη για να συνδεθούν όλα μεταξύ τους.

Ο ρόλος του οινοχόου αναβαθμίστηκε. Αναζητά, ερευνά και δοκιμάζει το καινούργιο, τολμά να το προτείνει και κλείνει τον κύκλο της κατανάλωσης μεταξύ παραγωγής, διακίνησης και πελάτη.

Μεγάλα γαστρονομικά concept, αλλά και το lifestyle, παίζουν σημαντικό ρόλο και ο οινοχόος γίνεται status symbol. Νέες κάβες, ακριβά κρασιά, μεγάλες λίστες και wine bars με αρκετές επιλογές με το ποτήρι. Η μάχη για καλύτερο, εκπαιδευμένο προσωπικό φουντώνει. Στους πλείστους χώρους η επιτυχία είναι τεράστια με μεγάλα οικονομικά οφέλη. Η προσπάθεια του οινοχόου να εδραιωθεί καρποφορεί αλλά, η ζήτηση οινοχόων είναι ψηλή, αλλά η προσφορά χαμηλή. Το κρασί έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγο του τρόπου ήπιας διασκέδασης των καταναλωτών.

Ο μοντέρνος οινοχόος στην Κύπρο πρέπει να έχει τουλάχιστο βασική γνώση για το κρασί, τα αποστάγματα και το φαγητό που σερβίρει. Οι αυξημένες πωλήσεις παραμένουν σημαντικές. Σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να έχει οργανωτικές και οικονομικές γνώσεις, να γνωρίζει τους προμηθευτές και να μπορεί να διαπραγματεύεται. Πρέπει να ξέρει να εφαρμόζει τιμολογιακή πολιτική και να διαχειρίζεται τα αποθέματα του. Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να είναι έμπειρος και στην διαχείριση προσωπικού.

Πάνω από όλα να έχει σωστή επικοινωνία με τον πελάτη και να προσφέρει οινικές εμπειρίες, σωστή επικοινωνία με νεανικό και φιλικό χαρακτήρα. Τέλος η εποχή του σνομπισμού.

Γιώργος Κασσιανός

Georgios Kassianos

President

CYPRUS SOMMELIER ASSOCIATION

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο