Διαλειμματική διατροφή, δίαιτα, νηστεία, fasting, πολύωρη απόχη από το φαγητό. Έννοιες, όροι και τα απόλυτα μυστικά, για τους υποστηρικτές της εν λόγω διατροφής, για γρήγορη απώλεια βάρους. Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Νεφέλη Γεωργίου μάς δίνει τη δική της άποψη και μας προβληματίζει.
Νεφέλη, πρώτα απ’ όλα, πώς ακριβώς ορίζεται η διαλειμματική διατροφή;
Η διαλειμματική νηστεία είναι μια διατροφική προσέγγιση που περιλαμβάνει περιόδους νηστείας, με εναλλαγές με περιόδους κατανάλωσης τροφής. Σε αυτή τη μέθοδο, ο χρόνος διαχωρίζεται σε περιόδους όπου γίνεται κανονική κατανάλωση τροφής και περιόδους όπου υπάρχει περιορισμός στη κατανάλωση τροφής ή πλήρης νηστεία, δηλαδή αποχή από το φαγητό.
Ένα από τα πιο δημοφιλή παραδείγματα είναι η μέθοδος 16/8, όπου τα άτομα νηστεύουν για 16 ώρες την ημέρα, δηλαδή δεν τρώνε καθόλου για 16 ώρες και έχουν ένα παράθυρο 8 ωρών μέσα στο 24ωρο για να καταναλώσουν τα γεύματά τους. Υπάρχουν και άλλες μορφές διαλειμματικής νηστείας, όπως η 5:2, όπου τα άτομα για 2 μέρες την εβδομάδα καταναλώνουν πολύ λίγες θερμίδες και τις υπόλοιπες μέρες τρώνε κανονικά.
Διαβάζουμε για διάφορα μοτίβα διαλειμματικής διατροφής, κάποια δε από αυτά υποδεικνύουν αποχή από το φαγητό μέχρι 24 ώρες ή 16 ώρες νηστεία και 8 ώρες δικαίωμα φαγητού ή ακόμη κι αυτή του “πολεμιστή” που προτείνει αποχή 20 ώρες και 4 ώρες “υπερφαγία”. Ποια η θέση σου;
Ως διαιτολόγος και υποστηρίζοντας πάντα τη φιλοσοφία μου, δεν υποστηρίζω καμία δίαιτα του διαδικτύου και οποιαδήποτε δίαιτα δεν είναι απλά μια εξατομικευμένη ισορροπημένη διατροφή. Θεωρείται ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει θετικά αποτελέσματα σε ορισμένους ανθρώπους.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που είναι πιθανόν να προκύψουν από τη διαλειμματική νηστεία. Αξίζει να τονιστεί ότι παρόλο που υπάρχουν ορισμένες μελέτες που υποστηρίζουν τα θετικά της διαλειμματικής νηστείας, υπάρχουν ακόμα περισσότερες σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.
Κάποιες από αυτές είναι, ότι όταν χάνουμε τόσα γεύματα μέσα στη μέρα μας, αυτό οδηγεί σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών αλλά και ενέργειας, κάτι το οποίο οδηγεί σε άλλα προβλήματα υγείας. Μια διατροφή πρέπει να είναι εξατομικευμένη στις ανάγκες του κάθε ατόμου και να είναι ρεαλιστική, να μπορεί να ακολουθηθεί μακροχρόνια και να υιοθετηθεί ως τρόπος ζωής, κάτι το οποίο η διαλειμματική δεν επιτρέπει.
Υπάρχει πίσω από τις προτεινόμενες αυτές διατροφές, επιστημονική τεκμηρίωση ή έχουν γίνει σοβαρές έρευνες που να αποδεικνύουν τα οφέλη ή να δαιμονοποιούν τη διαλειμματική διατροφή;
Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει αντικείμενο ερευνών στον τομέα της υγείας και της διατροφής. Υπάρχουν κάποιες μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση, αλλά και άλλες που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια της.
Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση σωματικού βάρους, κάτι το οποίο θα έλεγα ότι είναι λογικό από τη στιγμή που υπάρχουν τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς τροφή, κάτι το οποίο δεν σημαίνει ότι είναι και ο ασφαλής και υγιής τρόπος.
Κάποιες άλλες μελέτες εκφράζουν ανησυχίες, καθώς όπως προανέφερα, υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι για την υγεία, καθώς φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά το πεπτικό σύστημα, η ενέργεια αλλά και η απόδοση ατόμων τα οποία ακολουθούν τη συγκεκριμένη δίαιτα.
Αρνητικές επιπτώσεις φαίνεται να υπάρχουν και στη ψυχολογία των ατόμων, καθώς η μακροχρόνια νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και σε διαταραχές της σχέσης με το φαγητό.
Συνολικά, η ερευνητική κοινότητα εξετάζει ακόμα τα οφέλη και τους κινδύνους της διαλειμματικής νηστείας. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η επιστημονική έρευνα εξελίσσεται συνεχώς και ότι η αποτελεσματικότητα ή ασφάλεια μιας διατροφικής προσέγγισης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο.
Πάντα είναι σημαντικό να συζητείτε τις επιλογές σας με ειδικό διατροφής ή ιατρό πριν εφαρμόσετε μια νέα διατροφική προσέγγιση.
Πολύ σημαντικός παράγοντας για τήρηση των οδηγιών μιας διατροφής είναι και ο ψυχοσυναισθηματικός. Πόσο εύκολο είναι για κάποιο να αρνείται τη λήψη φαγητού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και πόσο αυτό επηρεάζει τον ψυχικό του κόσμο;
Η ικανότητα ενός ατόμου να αρνηθεί τη λήψη τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει στη διαλειμματική νηστεία, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως οι ατομικές συνήθειες διατροφής, ο τρόπος ζωής, η υγεία και η ψυχολογική διάθεση.
Για πολλούς ανθρώπους, η αρνητική επίπτωση στην ψυχική υγεία είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Η μακροχρόνια νηστεία ή η αίσθηση της πείνας μπορεί να οδηγήσει σε στρες, έντονα συναισθήματα όπως θυμός ή κακή διάθεση και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων.
Επιπλέον, οι προσωπικές πεποιθήσεις και οι σχέσεις με το φαγητό μπορούν να επηρεάσουν το πώς κάποιος αντιλαμβάνεται την αρνητική επίπτωση της νηστείας στην ψυχολογία του. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία στο να απορρίψουν το φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω προσωπικών πεποιθήσεων, ενώ άλλοι μπορεί να είναι περισσότερο προσαρμοσμένοι σε αυτήν την πρακτική.
Τι θα αντιπρότεινες σε κάποιο που έχει βάλει στόχο να μειώσει το βάρος του, με στόχο να έχει συνάμα ανεβασμένη διάθεση, καλή “ψυχολογία” κι ένα αίσθημα ευεξίας;
Αυτά που αναφέρεις είναι και ο στόχος μου ως διαιτολόγος και θέλω να πιστεύω ότι είναι στόχος κάθε συναδέλφου. Οι συμβουλές μου είναι:
Κρίνοντας από τις ατομικές ανάγκες και τον τρόπο ζωής, η παραπάνω συνολική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει κάποιον να επιτύχει τους στόχους του στη μείωση του βάρους ενώ παράλληλα βελτιώνει την ψυχολογική κατάσταση και την αίσθηση ευεξίας.
*Η Νεφέλη Γεωργίου, είναι απόφοιτος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Queen Margaret University του Εδιμβούργου. Έχει πιστοποίηση στη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και εργάζεται στη Λεμεσό, όπου έχει το ιδιωτικό της γραφείο. Επικοινωνήστε μαζί της στο 99293302.
Email: nefeligeorgiou_nutrition@hotmail.com
Facebook: Νεφέλη Γεωργίου – Nutrition
Instagram: nefeligeorgiou_nutrition
Related articles: https://shorturl.at/bce49
Τη Κυριακή 13 Οκτωβρίου, θα έχουμε γι’ ακόμα μια φορά την ευκαιρία να ζήσουμε μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία στην καρδιά της Λεμεσού στο πλαίσιο της
Έρωτας, φυσικά και η διαδρομή για να φτάσεις από την είσοδο του εμβληματικού ξενοδοχείου, μέχρι και τον γαστρονομικό σου προορισμό. Μονοπάτια, κρυμμένα κυριολεκτικά μέσα στο
Ωραία που ‘ναι η Κυριακή, άμα βάλεις όμως στο πρόγραμμά σου κάτι το διαφορετικό ή κάτι το οικείο που σε κάνει εσένα κι όσους αγαπάς,
Καλό χοιρινό κρέας, κόκκινο κρασί, Κουμανδαρία και ξηρός κόλιανδρος, οι βασικοί συντελεστές του βραβευμένου σεφ Σάββα Σάββα, που θα μας μάθει σήμερα να φτιάχνουμε τα
Η οδός Στασικράτους στη Λευκωσία, έχει να παινεύεται και για το Νοερά της. Κι αν με ρωτάς να σου πω περί τίνος πρόκειται, έχω να