Πρώτα απ’ όλα, σημείωσε ότι το Όμοδος, είναι από μόνο του ένας μοναδικός προορισμός! Σημείωσε κι ένα δεύτερο τώρα. Σαν πας στο Όμοδος, μετά που θα περπατήσεις τα λιθόστρωτα, γραφικά του δρομάκια και θα ανάψεις ένα κεράκι στο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, έχεις ένα δεύτερο προορισμό. Την ταβέρνα – κελάρι Μαύρες Χήνες, που στέκει εκεί αγέρωχη και παραδοσιακή, σχεδόν εδώ και μια δεκαπενταετία, τιμώντας με σεβασμό τη γαστρονομική παράδοση του τόπου μας.
Πίσω απ’ όλα, ο νεαρός σε ηλικία, μα πολύ μεγάλος σε ότι πραγματικά έκανε και κάνει στο ταβερνάκι του, ο Κωνσταντίνος Μακαρίτης, που θα’ ναι στο ξωπόρτι του άξιου για ειδική βράβευση στην αισθητική και διακοσμητική ταυτότητα του οικογενειακού μαγαζιού, ο οποίος και θα σε συνοδεύσει σε ένα από τα στρωμένα με καρωτό ύφασμα τραπέζια του ισόγειου και ανώγειού του χώρου.
Πιατάκια και πολυποίκιλα κάδρα στους τοίχους, διακοσμητικά άλλων εποχών, κεντήματα, μουσικά όργανα, μέχρι πραγματικές μοτοσικλέτες, διαμορφώνουν, μαζί με τους πετρόχτιστους τοίχους και τον μυστικιστικό φωτισμό, μια ατμόσφαιρα πραγματικά μοναδική, όσο πουθενά αλλού.
Και δε σταματάμε εδώ, γιατί τα καλύτερα έπονται με το που θα φτάσει και στο δικό σου τραπέζι ο καταξιωμένος sommelier Γιώργος Γεωργίου – ναι, υπάρχει και sommelier στις Μαύρες Χήνες – που θα σε κατεβάσει λίγα σκαλάκια πιο κάτω, στο πανέμορφο, υπόγειο κελάρι, για να διαλέξεις μαζί του ένα ή περισσότερα κρασιά από τα κρασοχώρια της Ορεινής Λεμεσού και όχι μόνο, με έμφαση φυσικά, στο Όμοδος.
Με μια δυσεύρετη φιάλη Smileftis Xynisteri Oak Barrels 2023 από το ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΛΕΜΟ, ανεβαίνουμε απάνω και να ΄σου και καταφτάνουν τα πρώτα ορεκτικά του πλουσιοπάροχου μεζέ. Σαλάτα περιποιημένη, με κάθε σημασία της λέξης, τζατζίκι δροσερό, χούμοι, ταχίνι και τσακιστές ελιές, παρέα με φρυγανισμένο ψωμί και τσουγκρίζουμε όλοι τα κρασοπότηρά μας με όμορφο σε επίγευση ξυνιστέρι, που σίγουρα έχει μπει στη λίστα οίνων που θα ήθελα να ξαναδοκιμάσω.
Οι μουσικοί της βραδιάς, κουρδίζουν τις χορδές και προβάρουν τα πλήκτρα του πιάνου και τα μικρόφωνα, στα τραπέζια μεταγγίζονται παλαιωμένα ερυθρά σε στιλάτες, γυάλινες καράφες κι ο Κωνσταντίνος με τα πρόσχαρα παιδιά της εξυπηρέτησης, μάς παίρνει στη δεύτερη γύρα του μεζέ.
Χαλούμι και λουκάνικο σχάρας, φρεσκοτηγανισμένοι κεφτέδες, πλιγούρι με γιαούρτι, κολοκυθάκι με αυγό και τηγανιτές ραβιόλες με γέμιση χαλούμι, ραντισμένες με μέλι και αναρή, δεν μένουν και πολύ στα μοιρασιάρικα πιατάκια μας.
Ο πλούσιος σε μπεσαμέλ και κιμά, μουσακάς σε πήλινο κεσεδάκι, είναι μια γευστική υπερπαραγωγή, μα κράτα λίγο χώρο γιατί ακολουθεί φανταστικό σε γεύση, σχαροψημένο κοτόπουλο σουβλάκι με κρεμμύδι και πιπεριά, πανσέτα κρασάτη, τρυφερή και αρωματική και άριστα ψημένο χοιρινό σουβλάκι, συνοδευμένα με χοντροκομμένες πατάτες, που έχουμε πάθει με αυτές εθισμό.
Οι μουσικάντηδες, δεν άργησαν να μας ανεβάσουν με τα ελαφρολαϊκά, τα ρεμπέτικα και τα έντεχνά τους, ο κόσμος να γίνεται ένα με αυτούς και εμείς να παρακολουθούμε τον οινοχόο που με περισσή αγάπη και προσοχή, έφερνε κοντά μας, λες και κρατούσε μικρό μωρό, μια αριθμημένη, περιορισμένης κυκλοφορίας, φιάλη Kanella – 2023 από το ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΛΕΜΟ, που έκρυβε μέσα της μια σπάνια, παλιά ποικιλία αμπέλου (Κανέλλα), που αν δεν λανθάνομαι, δεν συναντάται παρά μόνο στο Όμοδος και αναδεικνύεται την παρούσα στιγμή, μόνο από το εν λόγω οινοποιείο.
Ένας υπέροχος λευκός οίνος, χαμηλός σε αλκοολικό βαθμό (10%) με διακριτικές νότες από εσπεριδοειδή, με επικρατέστερο άρωμα, αυτό του λεμονιού, που τον απολαύσαμε στον έπακρο μαζί με το πιάτο σταθμός στις Μαύρες Χήνες. Το παραδοσιακό βραστό αρνάκι ή γίδι, που μέσα στο ζωμό του βράστηκαν μακαρόνια σπαγγέτι και πασπαλίστηκαν με αναρή.
Ένα τοπικό πιάτο που αναβιώνεται με αγάπη και σεβασμό, όπως γίνεται και με πολλές άλλες προσπάθειες και αγώνες από νεαρά παιδιά όπως τον Κωνσταντίνο, που κρατάνε με νύχια και δόντια τις Θερμοπύλες της κουλτούρας και της παράδοσης του τόπου μας.
Ένα μπακλαβά, στο τέλος, θα τον φας κι εσύ, πλάι σε φρούτα εποχής, κομμένα και περιποιημένα, μαζί με ένα κυπριακό καφεδάκι ή ένα τσάι του βουνού, φτιαγμένα όλα με πολλή αγάπη από την καλοστημένη ομάδα των Μαύρων Χήνων του Ομόδους.
Μια ταβέρνα με οινο-γαστρονομική ταυτότητα, αισθητική άποψη και ανθρώπινο χαρακτήρα, την οποία σου τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. Οπωσδήποτε, πριν αποφασίσεις να πας, σιγουρέψου ότι υπάρχει θέση και για εσένα, καθώς τα τραπέζια της είναι μονίμως κατειλημμένα.
Μητροπολίτη Κιτίου 6, Όμοδος, Λεμεσός, 4760
7000 54 59
Εκεί, στα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης της Λευκωσίας κι εκεί που ο παλμός των γραφικών γειτονιών αντηχεί πίσω, εκατοντάδες χρόνια πριν, θα βρεις και
Ο πολυβραβευμένος, κάτοχος ενός αστεριού Michelin, chef Λευτέρης Λαζάρου, κατεβαίνει στο νησί μας τον Νοέμβριο, για να ανέβει στον Καλοπαναγιώτη και συγκεκριμένα στο εντυπωσιακό οινοποιείο
Η ομάδα του Τρεις & ο Κούκος, “πέταξε” προσφάτως σ’ άλλα λημέρια. Βολεύτηκε όμορφα στις άνετες εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Εστίας (έναντι Αρχηγείου Αστυνομίας στη Λευκωσία)
Το ίδρυμα Βίκτωρ Ιωαννίδη, σε συνεργασία με το Espace Jouenne στη Μασσαλία καθώς και με τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού, διοργανώνει την ομαδική έκθεση “OTHER
Οι κριτές των “The World’s 50 Best Bars 2024” αποφάνθηκαν κι εφέτος, ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά μια θέση στην λίστα με τις χώρες που