Ο βραβευμένος pastry chef Γιάννος Γρηγορίου και εδώ και πολλά χρόνια F&B Director στα ξενοδοχεία Four Seasons και Amathus στη Λεμεσό, μιλά στο Fine & Dine και στον Nick Andrew, για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες Γαστρονομίας στην Στουτγκάρδη και τη μεγάλη τιμή που του έχει επιφυλάξει η οργανωτική επιτροπή των Culinary Olympics 2024. Να είναι ο πρώτος Κύπριος κριτής ζαχαροπλαστικής στην ιστορία των αγώνων.
Γιάννο, πρώτα απ’ όλα, να σου εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την τεράστια, τιμητική πρόταση που είχες, τόσο για εσένα προσωπικά, όσο και για την Κύπρο μας. Ας πούμε όμως λίγα πράγματα για τα Culinary Olympics. Τι ακριβώς είναι, ποιοι συμμετέχουν και πόσες χώρες συνήθως συμμετέχουν;
Οι Ολυμπιακοί αγώνες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής είναι ο παλαιότερος διαγωνισμός γαστρονομίας και διεξάγεται στη Γερμανία κάθε 4 χρόνια. Στους τελευταίους ολυμπιακούς αγώνες που έγιναν το 2020 συμμετείχαν 1800 chefs από 67 χώρες.
Ποια είναι η μέχρι τώρα παρουσία της Κυπριακής αποστολής; Ποια η κατάταξή μας;
Η χώρα μας συμμετέχει ανελλιπώς από το 2004 και είχα την τιμή να συμμετέχω σε αυτήν την ομάδα. Η χώρα μας συγκαταλέγεται στις πρώτες 20 καλύτερες χώρες στον κόσμο.
Από ποιους αποτελείται η κριτική επιτροπή και ποια τα κριτήρια για να επιλεγεί κάποιος;
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από 60 κριτές από όλο τον κόσμο. Για να επιλεγεί κάποιος θα πρέπει να έχει διαγωνιστική εμπειρία με διακρίσεις ως συμμετέχων, αντιπροσωπεύοντας την ομάδα της χώρας του. Είναι σημαντικό να έχει εκπαιδευτεί από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων και να έχει μακρόχρονη διεθνή εμπειρία. Προτεραιότητα πάντα η επαγγελματική και αντικειμενική κρίση.
Μίλησέ μας λίγο για τη στιγμή που σου ανακοινώθηκε ότι θα είσαι ο πρώτος Κύπριος κριτής στους Ολυμπιακούς Αγώνες Γαστρονομίας στην κατηγορία ζαχαροπλαστική;
Για μένα δεν έχει σημασία εάν είμαι ο πρώτος ή ο δεύτερος, είναι απλά το όνειρο κάθε επαγγελματία που συμμετέχει σε Ολυμπιακούς αγώνες να μπορέσει σε κάποια στιγμή να αντιπροσωπεύσει την χώρα του στο επίπεδο του κριτή.
Αν είχες να κάνεις μια αυτοαξιολόγηση, τι θα έλεγες ότι ήταν αυτά που επισήμανε στη φαρέτρα σου η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Γαστρονομίας, για να σου προσφέρει τη βαρύτιμη καρέκλα του κριτή;
Πέρα από την 30χρονη εμπειρία μου στο χώρο της γαστρονομίας, αρχικά ως διαγωνιζόμενος και μετέπειτα ως κριτής στην Κύπρο και στο εξωτερικό, σημαντικό κριτήριο ήταν η εξειδίκευσή μου στον τομέα της σοκολάτας και η ανάδειξη μου σαν Chocolate Ambassador από τις μεγαλύτερες σοκολατοβιομηχανίες σε Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία.
Γιάννο, τι θα συμβούλευες, τώρα από τη θέση του κριτή, τους συμμετέχοντες σεφ των δυο κυπριακών αποστολών (National και Junior) που θα εκπροσωπήσουν αρχές Φεβρουαρίου του 2024 το νησί μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Γαστρονομίας στην Στουτγκάρδη;
Και οι δυο ομάδες που θα μας αντιπροσωπεύσουν στην Στουτγάρδη ξέρω ότι δουλεύουν μέρα νύκτα τον τελευταίο χρόνο για να ετοιμαστούν όσο καλύτερα γίνεται. Αυτό που πάντα λέω : PRACTICE MAKES PERFECT, γι’ αυτό όσο καλύτερα ετοιμαστούν τόσο καλύτερα θα είναι και τα αποτελέσματα. Είμαι σίγουρος ότι θα τα πάνε πάρα πολύ καλά.
Τις Κυριακές το μεσημέρι, η ταβέρνα μας είναι fully booked από την προηγούμενη Δευτέρα. Όλα κι όλα, 30 με 35 τραπέζια που διαθέτουμε, καταγράφονται στο
Το θρυλικό και ιστορικό, πλέον, με βούλα και υπογραφή, Ξενοδοχείο Νέα Ελβετία στις Πλάτρες, είναι το πρώτο ξενοδοχείο της Κύπρου που παίρνει τον τίτλο “Historic
Εκεί στα ψηλά, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση πέριξ του ποταμού των “Γεραμπέλων” στο Καμπί του Φαρμακά, θα βρεις και τον Ποταμό της Μηλίτσας. Μια ταβέρνα,
Ο Ισπανός, ζωντανός θρύλος της σκηνοθεσίας, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ τιμήθηκε για πρώτη φορά στον εν λόγω θεσμό, με το υψηλότερης “αξίας” βραβείο του 81ου Φεστιβάλ
Η πλατεία Ζουχούρι στη Λάρνακα θα πλημμυρίσει για δεύτερη χρονιά με μουσικές μπάντες, τζαζ μουσική και φυσικά, από όλους τους λάτρεις της μουσικής. Σημείωσε στο