Όλοι θα πάμε στο 33ο Φεστιβάλ παστελιού στην Ανώγυρα. Το πλήρες πρόγραμμα.

Την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην γραφική Ανώγυρα, στην “πρεσβεία” του παστελιού, του χαρουπόμελου και της χαρουπιάς.

Το 33o Φεστιβάλ Παστελιού στην Ανώγυρα, που τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Τουρισμού και του Υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, έρχεται για ακόμη μια χρονιά να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά που φέρει για αιώνες πίσω του, το χαρουπόμελο, το παστέλι και τα υποπροϊόντα τους, σε ένα χωριό που κρατά δυναμικά μέχρι σήμερα τα στεγανά της παραδοσιακής παρασκευής των εν λόγω προϊόντων.

Προϊόντων, που όχι αδίκως, έχουν πλέον μετονομαστεί και ως υπερτροφές, με το χαρουπόμελο να κατατάσσεται σε υψηλότερη θέση στην κλίμακα ποσότητας ασβεστίου, ακόμη και από το γάλα, ενώ θεωρείται ως μια εξαίρετη πηγή πρωτεΐνης (γύρω στο 12.5 %), φωσφόρου, υδατανθράκων, βιταμινών Α, Β και D, σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης. Καταπραΰνει το στομάχι και συστήνεται ιδιαίτερα για άτομα με δυσκοιλιότητα.

Ο δικαιολογημένα, ούτω αποκαλούμενος Μαύρος Χρυσός της Κύπρου, θα εορταστεί και εφέτος πανηγυρικά στην πανέμορφη και καταταγμένη στο δίχτυο ” Όμορφα χωριά της Κύπρου”, Ανώγυρα, με ένα πρόγραμμα που πραγματικά μας έχει εντυπωσιάσει, για το οποίο αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στις Κοινοτικές Αρχές, τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Φοίβο Νικολάου, αλλά και τους Απόδημους της Ανώγυρας και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ανώγυρας, που συντελούν στην όλη διοργάνωση.

Ένα πρόγραμμα διαδραστικό, επιμορφωτικό και συνάμα ψυχαγωγικό, για όλες τις ηλικίες, μα κυρίως τις οικογένειες, που θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν τη μέρα τους στην Ανώγυρα, δοκιμάζοντας παστέλι, χαρουπόμελο, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες, χειροτεχνίες και όχι μόνο. Όλοι λοιπόν στην Ανώγυρα την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Παστελιού 2023
Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 Ανώγυρα

11.00 Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Φοίβο Νικολάου
11.10 Χαιρετισμοί
11.20 Πανηγυρικό άνοιγμα από την παιδική ομάδα του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα
11.40 Επίδειξη παρασκευής του χρυσαφένιου παστελιού της Ανώγυρας
11.30 Έναρξη Βιωματικών Εργαστηρίων
-Τσαντούλες με μοτίβα χαρουπιάς και κουκούτσια χαρουπιάς
-Κολλητική και παστέλ με θέμα το χαρούπι
-Φαναράκια με καρδούλες από κουκούτσια χαρουπιάς
-Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά και κουκούτσια χαρουπιάς
13.00 Ζωντανή Μουσική – έντεχνο ελληνικό
17.00 Ζωντανή Μουσική – αφιέρωμα στο καλό ελληνικό τραγούδι
18.00 Επίδειξη παρασκευής του χρυσαφένιου παστελιού της Ανώγυρας
20.00 Πανηγυρικό κλείσιμο του φεστιβάλ με χορό από επαγγελματίες χορευτές και παρευρισκόμενους

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
– Στο φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος 25 Εκθέτες με προϊόντα από χαρούπι και παστέλι και προϊόντα της περιοχής.
– Η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ θα είναι ανοικτή για τους προσκυνητές από τις 14.00-18.00
– Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχει τρενάκι που θα μεταφέρει τους επισκέπτες από το Μουσείο Παστελιού στα παραδοσιακά και γραφικά δρομάκια του χωριού.
– Παράλληλα στο Δημοτικό Σχολείο θα γίνεται προβολή της ιστορίας του χωριού και της ιστορίας του παστελιού μαζί με αφήγηση του παραμυθιού «Η κοτζακαρούα τζαι το παστέλλιν» από την Κυριακή Τσαγκάρη-Χατζηγεωργίου.

Ωράριο προβολών και αφήγησης παραμυθιού

12.00, 12.40, 15.00, 16.40, 18.00 => “Η κοτζακαρούα τζαι το παστέλλι”
13.00, 15.40, 17.00 => Η ιστορία της Ανώγυρας
12.20, 13.20, 15.20, 17.20, 18.20 => Ο Μαύρος Χρυσός της Κύπρου

Φωτογραφίες από το: VisitCyprus

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο