Αυθεντικοί, βραβευμένοι κυπριακοί μεζέδες, με την υπογραφή Σκουρουβίννος

Εκεί στην καρδιά των παλιών, γραφικών γειτονιών της περιοχής Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό, θα βρεις και τον Σκουρουβίννο. Μια ταβέρνα κυπριακή, που παινεύεται για την σκούφια και την καταγωγή της και έχει σαν έδρα της, ένα παλιό πετρόκτιστο σπίτι του 1890.

Ένα σπίτι, σκέτο χρονοντούλαπο της ιστορίας, με τζάκι, ψάθινη οροφή και θυμητάρια του πριν και του κάποτε, με ανθρώπους μέσα, που το αγαπάνε και το φροντίζουνε σαν μικρό παιδί. Πρωτεργάτης ο Γιαννάκης Αγαθαγγέλου, η ψυχή και ο άρχοντας του παραδοσιακού ταβερνείου, που με ένα ποτηράκι με κρασί στο χέρι, θα περάσει και από το δικό σου τραπέζι, για να δει πώς περνάς, να σου κάνει ένα χωρατό και να τσουγκρίσει μαζί μ’ όλη σου την παρέα το ποτήρι του.

Με τσούγκρισμα των ποτηριών μαζί του, ξεκινήσαμε και εμείς την περιδιάβαση στον μεζέ της Κύπρου, με ένα πιατάκι για καλωσόρισμα, με χοιρομέρι, χαλούμι κι ελιές, αλλά και σαλάτα φρεσκοκομμένη, ταχίνι με καλή οξύτητα και σκορδάκι και δροσερό τζατζίκι με γευστικές εντάσεις.

Πολύ καλές και οι επιλογές σε τοπικούς οίνους που μας πρότειναν, με εμάς να λέμε το “ναι” σε ένα λεμεσιανό Shiraz και με ζεστές πιτούλες στο χέρι, απολαμβάνουμε σχαροψημένο χαλούμι και εξαίρετη, με κάθε σημασία της λέξης, σπιτική λούντζα.

Να σου και φτάνουν και οι μουσικοί της βραδιάς, που ευθύς ξεκινάνε, περνώντας με την κιθάρα και το μπουζούκι τους από κάθε τραπέζι του μαγαζιού, να παίζουν τα λαϊκά τους άσματα, μα και αυτά που αγαπά η κάθε παρέα ξεχωριστά.

Δώσε, καθώς τους ακούς, σημασία και στο κριθαράκι με κιμά και μανιτάρια, αλλά και στους κριτσανιστούς χορτοκεφτέδες με τυρί και φυσικά στο κοτόπουλο σουβλάκι και τις φτερούγες του, που σίγουρα κι εσύ θα βάλεις σε όλα, ψηλή βαθμολογία.

Στην υγειά της παρέας που ήδη άρχισε να ξεφαντώνει, μα και να τσιμπολογά τα ζουμερά χοιρινά σουβλάκια και σεφταλιές, το καταπληκτικό στιφάδο, το αρνίσιο συκωτάκι, τα λεπτοκομμένα πανσετάκια και τα κρασάτα κοκκαλάκια, που έγιναν όλα ένα με καλό πλιγούρι και τραγανές, τηγανιτές κυπριακές πατάτες.

Αν είσαι γκράντε μεζεκλής,  θα σε σερβίρουνε και  βραστό αρνίσιο κεφαλάκι με κυπριακό μακαρονάκι με άφθονο τρίμμα αναρής, ενώ για εσένα που το σπανάκι, είναι ο απόλυτος πράσινος μεζέ στο τηγάνι, προετοιμάσου να το γευτείς ανακατεμένο με αυγό.

Από το περιβολάκι του στο Κελλάκι, ο Γιαννάκης μας έφερε ζουμερά πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα και γλυκόξινα μέσπιλα, ενώ η κουζίνα του, μας έστειλε το signature επιδόρπιο του μαγαζιού, την αναρή με χαρουπόμελο, μπανάνες και καρύδια, που όλοι το αγαπάνε και ποτέ δεν το ξεχνάνε.

 

Ανοικοδομήσεως, Άγιος Αθανάσιος, Λεμεσός

25720692

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts