Επισκεφθήκαμε το Zeyn, το εντυπωσιακό λιβανέζικο στον Πρωταρά και έχουμε πολλά να σου πούμε

Και βέβαια έχουμε πολλά να σου πούμε! Πρώτα απ’ όλα μιλάμε για ένα εστιατόριο που διαφέρει απ’ τα άλλα. Έχει σχεδιαστική ταυτότητα, interior design που ξεχωρίζει, ξεκάθαρη γαστρονομική φιλοσοφία, με πυλώνες τη λιβανέζικη κουζίνα, νοτισμένη με fusion στοιχεία, αλλά και μια λίστα κρασιών και κοκτέιλ, που συμπαραστέκεται επάξια στο όλο ρεπερτόριο γεύσεων.

Ο Πάρις Χριστοφίδης, ο consultant του εστιατορίου, έδειξε για ακόμη μια φορά, τη δυναμική του παρουσία σε όλα τα επίπεδα, από το φαγητό, μέχρι και τη μουσική, που σημείωσε ότι πρέπει να την ακούσεις δια ζώσης, για να αντιληφθείς τι σου εξιστορώ.

Η κάρτα φαγητών, δεν περιορίζεται στεγνά και απρόσωπα στον καθιερωμένο μεζέ, όπως τον συναντάμε αλλού, μα σου προτείνει, εκτός από τον πλουσιοπάροχο μεζέ, άφθονα τσιμπήματα για να τα απολαύσεις με το κοκτέιλ σου ή καθώς περιμένεις στο εντυπωσιακό lounge, την υπόλοιπη παρέα.

Στη λίστα επιλογών, γράψε και τις καλοφτιαγμένες αλοιφές, τις σαλάτες και τα χειροποίητα, μοιρασιάρικα finger food, που στο εγγυώμαι, πλέον και εμπειρικά ότι θα κλέψουν την παράσταση. Στην κατηγορία, More Serious to share, θα βρεις μεγαλύτερα σε μέγεθος πιάτα, που και πάλι χαροποιούν τους ουρανίσκους των χορτοφάγων, βίγκαν και λατρών των θαλασσινών και κρεατικών, μα βάλε και στα υπόψη την μικρή λίστα με τα πολύ ιδιαίτερα πιάτα (για αυτή την περίοδο το Leg of lamb) που η μπριγάγα των λιβανέζων σεφ χρειάζεται 24 ώρες προειδοποίηση για να στο προετοιμάσει.

Με συγκλονιστικό Black Smokers Gin, περήφανα φτιαγμένο σε κυπριακά εδάφη, αλλά και με Zeyn, Blossom και Bitter almond sour (Mocktail) ξεκινάμε τη βραδιά μας, ενώ από τη λίστα φαγητών, δημιουργούμε ένα συνδυασμό από τον προκαθορισμένο μεζέ, συμπληρωμένο εμβόλιμα με πιάτα που αποτελούν σταθμό για οποιοδήποτε επισκέπτεται το Ζeyn.

Φρεσκοκομμένη σαλάτα φατούς και ταμπούλι, θεϊκή αλοιφή μουτάμπαλ με καρβουνοψημένη μελιτζάνα, χούμοι και τραγανά φαλάφελ, στο προσκήνιο, πριν αφιχθούν τα αιθέρια στο στόμα ρολάκια κρούστας με γέμιση τυριών, μα και οι χειροποίητες σπανακόπιτες και τα κρεατοπιτάκια. Δώσε ιδιαίτερη σημασία στα συκωτάκια κοτόπουλου με μελάσα ροδιού, στις σκορδολεμονάτες φτερούγες κοτόπουλου, αγγιγμένες με κόλιανδρο και οπωσδήποτε στις απίστευτα πρωτότυπες, γεμιστές κούπες με ανάμεικτο κιμά, πινόλια και κρεμμύδι.

Η φαντασία και η δημιουργικότητα στο αποκορύφωμα, με το απόλυτο ορεκτικό, το ταρτάρ φρέσκου και καπνιστού σολομού, που σμίγει γευστικά  μαζί με δροσερό labneh (μεσανατολίτικο τυρί από στραγγιστό γιαούρτι) αλλά και με τα αρώματα του αγγουριού και των ιδιαίτερων βοτάνων που έχουν επιλέξει οι σεφ.

Η εξυπηρέτηση, πραγματική υποδειγματική, η μουσική ανεβαστική, να σε ταξιδεύει με ποικιλόμορφους ρυθμούς, μα και οι επερχόμενες γεύσεις να σε ωθούν να συγχαρείς ξανά όλη την μπριγάδα των σεφ, ειδικά για το εμβληματικό Kharouf Bil Ajeen, το συνονθύλευμα από σιγοψημένο αρνί με ρύζι, αμύγδαλα και μεσανατολίτικα μπαχάρια, που έχει κλειστεί μέσα σε ζύμη κρούστας, για να ανοιχτεί μπροστά σου στο τραπέζι.

Το χοιρινό στη γάστρα με δαμάσκηνα και μελιτζάνες, μαζί με πλιγούρι, νοτισμένο με φιδέ και γιαούρτι, είναι ένα πιάτο που θα ξυπνήσει μνήμες, από πατροπαράδοτα, τοπικά φαγητά που έχουμε όλοι στο νησί γευτεί άπειρες φορές. Must γευστική αξιολόγηση πρέπει να κάνεις και στο σοτέ baby κοτόπουλο, που σαν φτάσει κοντά σου, τα ευγενέστατα παιδιά της εξυπηρέτησης θα το περιχύσουν με σάλτσα λεμονιού και αρωματικών.

Άμα πλησιάσει το τραπέζι σου η ομάδα εξυπηρέτησης για να στήσει “γέφυρες”, όπως τις αποκαλεί, με τα μεταλλικά της στασίδια, να ξέρεις ότι σε λίγα λεπτά θα αναπαυτούν πάνω σε αυτές, τα πλατό με τα πλουσιοπάροχα, σχαροψημένα kafta, το μαριναρισμένο κοτόπουλο ταούκ, αλλά και ζουμερά φιλετάκια από βοδινό, πλαισιωμένα με λαχανικά σχάρας και αλειμμένες με βότανα, πιτούλες.

Αρωματικά, δροσερά και ευφάνταστα και τα επιδόρπια του Zeyn, από τα οποία μην διανοηθείς να παρακάμψεις το μαρκίς μαύρης σοκολάτας με κάρδαμο, το λιβανέζικο μαχαλεπί με πιστάτσιο και ροδοπέταλα και την επιτομή, για εμένα προσωπικά, το Zeyn’s ice cream cake, φτιαγμένο με παγωτό μαστίχα και χαλβά, σε βάση από μπισκότο, σάλτσα καραμέλας, αμύγδαλα και δυόσμο.

Μια από τις καλύτερες εστιατορικές αφίξεις των τελευταίων μηνών, που καλά κάνεις να τη σημειώσεις με κεφαλαία γράμματα στο μπλοκάκι των επιλογών σου.

Λεωφόρος Κέννεντι 56, Περιοχή Κάππαρη, Παραλίμνι

23 721385

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts