Η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Νεφέλη Γεωργίου, μάς λύνει απορίες

Κτηπήσαμε την πόρτα της διαιτολόγου – διατροφολόγου, Νεφέλης Γεωργίου και αφού τη γνωρίσαμε, μάς απάντησε στις ερωτήσεις των αναγνωστών του Fine & Dine.

Νεφέλη τον διαιτολόγο – διατροφολόγο τον επισκεπτόμαστε μόνο όταν θέλουμε να χάσουμε ή να πάρουμε κιλάκια ή είναι λάθος τοποθέτηση?

Ο Δαιτολόγος- Διατροφολόγος είναι ένας επαγγελματίας ο οποίος ειδικεύεται στη διατροφή και τη διατροφική αξιολόγηση. Η επίσκεψη σε έναν διαιτολόγο δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με τη διαχείριση βάρους. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορούμε να επισκεφτούμε έναν διαιτολόγο συμπεριλαμβανομένων των εξής:

• Ισορροπημένη Διατροφή: Ο Διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας θρεπτικής και ισορροπημένης διατροφής που θα προωθεί την γενική υγεία και ευεξία.

• Διαχείριση χρόνιων παθήσεων: Ένας διαιτολογός μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, μέσω προσαρμοσμένων διατροφικών πλάνων.

• Στήριξη κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό : Για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να γίνουν μανούλες, ο διαιτολόγος μπορεί να παρέχει συμβουλές για μια θρεπτική διατροφή και ένα εξατομικευμένο πλάνο με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μια εγκυμονούσα.

• Αλλεργίες ή διατροφικοί περιορισμοί: Εάν κάποιος έχει αλλεργίες σε τρόφιμα ή διατροφικούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα η χορτοφαγία, ή ακόμα και δυασανεξίες, ο διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει να αναπτυχθεί μια ασφαλής και ισορροπημένη διατροφή.

• Αθλητές και απόδοση: για αθλητές, ο διαιτολόγος μπορεί να δημιουργήσει προσαρμοσμένα πλάνα διατροφής που βελτιώνουν την απόδοση τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Διαιτολόγος μπορεί να παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές που θα βοηθήσουν το άτομο να επιτύχει τους διατροφικούς τους στόχους και να βελτιώσει την γενική του υγεία.

Είμαι έγκυος στον 6ο μήνα και βγήκαμε για sushi με τον άντρα μου. Διάβασα στο κάτω μέρος του μενού ότι τα ωμά, καλύτερα να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη. Πόσο ισχύει αυτό?

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ζήτημα κατά πόσο είναι ασφαλές να καταναλώνετε ωμά ψάρια, όπως το sushi, είναι αμφίβολο και απαιτεί προσοχή. 

Τα ωμά ψάρια που συναντάμε συχνά στο sushi μπορεί να περιέχουν υδράργυρο, ένα τοξικό μεταλλικό στοιχείο. Ο υδράργυρος μπορεί να είναι επιβλαβής για το αναπτυσσόμενο νεογέννητο και το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα.

Το sushi και άλλα ωμά ψάρια μπορεί να αντιστοιχούν με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων. Κατά την εγκυμοσύνη, το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας είναι ευαίσθητο, οπότε είναι σημαντικό να προσέξετε την υγιεινή του φαγητού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ποιότητα του ψαριού και η υγιεινή του εστιατορίου παίζουν έναν ρόλο κλειδί.

Εάν επιλέξετε να καταναλώσετε sushi, επιλέξτε αξιόπιστα και καθαρά εστιατόρια, και βεβαιωθείτε ότι το ψάρι είναι φρέσκο και καλά επεξεργασμένο. Γενικά η ασφαλέστερη επιλογή, είναι τα ψημένα sushi. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο από λοιμώξεις.

Τέλος, είναι σημαντικό να συζητήσετε τις διατροφικές επιλογές σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον διαιτολόγο σας ή τον γυναικολόγο σας, καθώς αυτοί μπορούν να προσφέρουν ατομικές συμβουλές που θα είναι προσαρμοσμένες στην κατάστασή σας και τις ανησυχίες σας.

Είμαι άντρας 50 ετών και ενώ γυμνάζομαι 5 μέρες την εβδομάδα με personal trainer, την κοιλιά την έχω, ενώ το υπόλοιπο σώμα είναι άριστο θα έλεγα και καλοσχηματισμένο. Ο γυμναστής μου υποστηρίζει ότι κάτι έχει να κάνει με τη διατροφή μου. Τι μπορώ να κάνω?

Ο γυμναστής έχει απόλυτο δίκαιο. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση βάρους. Για πιο άμεσα αποτελέσματα, ο συνδυασμός σωστής άσκησης και διατροφής είναι απαραίτητος.

Κάποιες φορές όταν γυμναζόμαστε, δεν δίνουμε την απαραίτητη σημασία στη διατροφή με αποτέλεσμα, οι ενεργειακές μας ανάγκες να μην μπορούν να καλυφτούν όπως πρέπει, είτε οι θερμίδες που λαμβάνουμε να είναι περισσότερες από αυτές που καίμε με αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους στο σώμα.

Για τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα ήταν καλό να επισκεφτείς έναν διαιτολόγο – διατροφολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές και πλάνο διατροφής.

Είμαι στην εμμηνόπαυση και πραγματικά βλέπω το ένα κιλό να προσθίτεται πάνω στο άλλο. Δεν έχω αλλάξει τίποτα στη διατροφή μου, γυμνάζομαι το ίδιο όπως πριν και έχω πάρει 7 κιλά. Είμαι σε απόγνωση.

Κατανοώ την ανησυχία σας για την αύξηση του βάρους σας. Η αλλαγή της ορμονικής ισορροπίας κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αποθηκεύει λίπος. Ως διαιτολόγος θα σας συνιστούσα τα εξής:

• Ενσωματώστε περισσότερα θρεπτικά τρόφιμα στη καθημερινότητα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και απαραίτητα λιπαρά οξέα και περιορίστε τα πιο επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα, όπως ζωικό λίπος, τηγανητά τρόφιμα ή έτοιμα γεύματα.

• Συνεχίστε με την άσκηση, καθώς η άσκηση είναι σημαντική για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση του μεταβολισμού.

• Επίσκεψη σε διαιτολόγο για εξατομικευμένο πλάνο ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες, για εκπαίδευση όσον αφορά τη σωστή μερίδα για εσάς και θα ήταν καλό να κάνετε μια ανάλυση σύστασης σώματος για να δείτε πόσο ποσοστό από αυτό το βάρος είναι λίπος, υγρά ή μυική μάζα.

Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, σχεδόν καθημερινά τρώω με συνεργάτες ή πελάτες της εργοληπτικής εταιρείας που δουλεύω, σε εστιατόρια. Τι πρέπει να προσέξω, να αποφύγω ή να βάλω στο διατροφολόγιο μου και για λόγους υγείας αλλά και να αποφύγω την αύξηση κιλών?

Καταλαβαίνω ότι η τόσο συχνή επίσκεψη σε εστιατόρια, μπορεί να αποτελεί πρόκληση για τη διαχείριση του βάρους σας. Ακολουθώντας κάποιες γενικές συνήθειες, μπορείτε να αποφύγετε την αύξηση βάρους.

• Επιλέξτε θρεπτικά φαγητά: Επιλέξετε πρωτείνη με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρα, όπως κοτόπουλο ή ψάρι σε συνδυασμό με υδατάνθρακες και λαχανικά.

• Ο έλεγχος μερίδας είναι πολύ σημαντικός για αποφυγή υπερκατανάλωσης φαγητού. Η κατάλληλη μερίδα διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά όπως λέω και στους πελάτες μου, είναι καλό να ακολουθήσεις τη μέθοδο πιάτου : ½ πιάτο λαχανικά. ¼ πρωτείνη, ¼ υδατάνθρακας και απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως μικρή ποσότητα ελαιολάδου.

• Αποφυγή τηγανητών φαγητών ή φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

• Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ. Το αλκοόλ έχει αρκετές θερμίδες, χωρίς ουσιαστικά να προσφέρει κάτι. Αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, προτιμήστε κρασί ή ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Οι γενικές συστάσεις για άντρες, είναι 2-3 ποτήρια την εβδομάδα αλκοόλ.

Σημειώστε τι τρώτε καθημερινά και προσπαθήστε να κρατήσετε μια ισορροπία στη διατροφή και στην άσκηση. Επίσης, μια συνεργασία με έναν διαιτολόγο μπορεί να είναι χρήσιμη για εξατομικευμένες συμβουλές.

*Η Νεφέλη Γεωργίου, είναι απόφοιτος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Queen Margaret University του Εδιμβούργου. Έχει πιστοποίηση στη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και εργάζεται στη Λεμεσό, όπου έχει το ιδιωτικό της γραφείο. Επικοινωνήστε μαζί της στο 99293302.

Email: nefeligeorgiou_nutrition@hotmail.com
Facebook: Νεφέλη Γεωργίου – Nutrition
Instagram: nefeligeorgiou_nutrition

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts