Κρίταμο Μεζεδοτεχνείο. Η τέχνη της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, σε πολλές πράξεις

Στο Κρίταμο, δεν πας μια φορά! Ο λόγος, ένας και μοναδικός. Πρώτα απ’ όλα, είναι όλα τα πιάτα του γευστικά, έχουν ταυτότητα κι άφθονη αγάπη από την σεφ Αργυρώ και την ομάδα της. Σχάρα, γάστρα, κατσαρόλα και κάμποσες μεζούρες μαγειρικής τέχνης, στην όλη εξίσωση, η οποία συμπληρώνεται με έναν όμορφο, περιποιημένο χώρο, που χειμώνα-καλοκαίρι έχει κάτι που σε μαγεύει και σε συγκινεί.

Όσο για τις επιλογές; Εκεί να δεις! Θες να πάρεις το μεζέ του μαγαζιού; Κερδισμένος στο έπακρο θα βγεις, γιατί τα πιάτα του είναι ένα κι ένα, καλοσχεδιασμένα για να σε ξεκινάνε δροσερά κι όσο πάει να σε “ζεσταίνουνε” και να μοσκοβολούνε σχάρα.

Θες, από την άλλη, τη δικιά σου χορταστική μερίδα, να ‘ρθει ολάκερη μπροστά σου και να την απολαύσεις αποκλειστικά εσύ; Χοιρινή μπριζόλα, κριθαρότο με γαρίδες, ισορροπημένο bisque γαρίδας, φέτα και φρέσκα μυρωδικά ή καρβουνοψημένο σουβλάκι τόνου με ταραμά και μαριναρισμένα ντοματίνια, είναι μόνο κάποια από τα πιάτα που θα σε κάνουν να ποστάρεις αμέσως σε φίλους και γνωστούς, τις γευστικές σου στιγμές.

Αν πας κι εσύ, σαν και του λόγου μας, με διάθεση για να φτιάξεις τον δικό σου μεζέ, σου ‘χω τα καλύτερα, γιατί όλα θα είναι ραμμένα και κομμένα στα δικά σου μέτρα, μα και σ’ αυτά της παρέας που σε ακολουθεί.

Ένα ελληνικό, δροσερό Pinot Noir, στο προτείνω με το χέρι στην καρδιά και πάμε μπρος με ελληνική σαλάτα, πασπαλισμένη με φετούλα και ελιές Καλαμών, τυροκαυτερή που είναι αέρινη και διακριτική, και τζατζίκι που ‘ναι τόσο δροσερό που θα το λατρέψεις με την πρώτη.

Άρπαξε, χωρίς δεύτερη σκέψη, το Ειδικό Μενού της Αργυρώς που έρχεται κοντά σου σε ξεχωριστή κάρτα και οπωσδήποτε δακτυλόδειξε το θεϊκό, ολόκληρο, βραστό χαλούμι που συμπληρώνεται με μαρμελάδα ντομάτας. Και, αν είσαι τυχερός, πρόλαβε ένα τεμάχιο από σπιτική, παραδοσιακή πίτα με σπανάκι, μοσχοβολιστά μυρωδικά, φέτα και κρέμα τσαλαφούτι.

Να σημειώσεις, επίσης, ότι στο Κρίταμο υπάρχουν κάποιες βραδιές που είναι μουσικές και ταξιδιάρικες, όπως και τα μεσημέρια της Κυριακής. Για αυτό, έσο έτοιμος για να επιδείξεις τις χορευτικές σου ικανότητες, τσιμπολογώντας παράλληλα μεγάλες – και το εννοώ – γαρίδες, ψημένες στα κάρβουνα, απλά ραντισμένες με ελαιόλαδο, που σε συμβουλεύω να τις κάνεις πακέτο με τα επίσης σχαροψημένα λαχανικά.

Το αγαπημένο όλων, που θα το δεις να ταξιδεύει σ’ όλα τα τραπέζια, δεν είναι άλλο από το ευλογημένο με άφθονη ρίγανη, κοτόπουλο παϊδάκι, που στο συνιστώ να το παντρέψεις με τα λαχταριστά στικς πατάτας με φύλλο, που έχουμε πάθει όλοι μας μ’ αυτά, εθισμό.

Υπάρχει και επίλογος στο Κρίταμο και θα στο επαναλάβω, ότι είναι κι αυτός σπιτικός και γλυκός, όπως και οι άνθρωποί του. Δε θα σου πω πολλά πολλά, μα την πορτοκαλόπιτα με παγωτό μαστίχα, δοκίμασέ την και θα με θυμηθείς.

Αν θες να σου πω και για τιμές, τότε δηλώνω ότι είναι πέρα για πέρα λογικές. Τόσο, που κάθε βδομάδα, εκεί θα ‘σαι, να τρως και να γλεντάς.

Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 5, Στρόβολος, Λευκωσία
22497539

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Château Angelus. Συνέντευξη με την Anna Tkachenko Marie, Export Director Europe του μυθικού οινοποιείουτου Saint-Emilion, με την ευκαιρία της εκπροσώπησης των κρασιών στο νησί από την IconVines (Greek & English)

Ό,τι και να γραφεί για το μυθικό και ένα από τα κορυφαία Château στον κόσμο, το Château Angélus, δεν μπορεί πραγματικά να αποτυπώσει το μεγαλείο