Κρίταμο μεζεδοτεχνείο. Η τέχνη του κυπριακού και ελληνικού μεζέ, ολάκερη στο πιάτο σου

Είχαμε ακούσει τα καλύτερα για το νεοαφιχθέν μεζεδοπωλείο και με το χέρι στην καρδιά, σου το επιβεβαιώνουμε κι εμείς.  Αρχής γενομένης από την υποδοχή, τα χαμόγελα και τη συντρέχουσα εξυπηρέτηση από παιδιά μάλαμα, μέχρι και το μέγα ζητούμενο, που δε θες εμένα να στο πω, ότι είναι το φαγητό.

Ο χώρος, ευάερος, δροσερός και απλόχωρος, η καλυμμένη του αυλή, περιτριγυρισμένη από πυκνό πράσινο και ο ενδοχώρος, ζεστός και φιλόξενος, όπως τους ανθρώπους του μαγαζιού. Στα ηνία της κουζίνας, η εμπειρότατη, με κάθε σημασία της λέξης, σεφ και συνιδιοκτήτρια, Αργυρώ Παπαδοπούλου, η οποία έκανε τα μαγικά της και έφτιαξε μια λίστα με άφθονη Κύπρο και Ελλάδα, αγγίζοντας με τσαχπινιά και διακριτικότητα κάθε ένα από τα πιάτα του μεζεδοτεχνείου της.

Η κάρτα σε θέτει προ του διλήμματος να επιλέξεις τον πραγματικά λουκούλλειο μεζέ ή να ψαρέψεις εσύ, μαζί με την παρέα σου, τις αλοιφές, τα ορεκτικά, τις σαλάτες και τα μεγάλα πιάτα που είθισται να μπαίνουν στο κέντρο του τραπεζιού.

Η δεύτερη κάρτα, του “Ειδικού μενού” που θα παραλάβεις στα χέρια σου, κρύβει ακόμη περισσότερες εκπλήξεις, με ψαγμένα υλικά (βλέπε στριφτάρια, κόκορα, ρεβιθάδα, τραχανοκεφτέδες…..) έξυπνα συνδυασμένα και παντρεμένα με άλλα τόσα υλικά, σάλτσες και βότανα, ψημένα όλα τους ποικιλοτρόπως, στη σχάρα ή στο τηγάνι.

Τον δικό μας μεζέ φτιάξαμε εμείς, με τη βοήθεια φυσικά του εμπειρότατου προσωπικού που ήξερε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια του μενού, εκκινώντας με καλοφτιαγμένη τυροκαυτερή,  ταχίνι με άποψη και ορθή οξύτητα, αλλά και εξαίρετο τζατζίκι.

Το ζεστό καρβέλι από σκουρόχρωμο ψωμί, κάνει τη διαφορά, ιδίως αν το βουτήξεις στα υγρά της εξαίρετης και όμορφης σε παρουσίαση, σαλάτας με κριτσανιστό ντάκο χαρουπιού, που όμοιό του δεν έχεις ξαναδοκίμασει, εμπλουτισμένων όλων με κρίταμο και κρητική ξινομυζήθρα. Ταυτότητα και ποιότητα υλικών και στην ελληνική σαλάτα, όσο κι αν αυτό ηχεί παράξενα στα αυτιά σου, όσο ποιοτικό και γευστικό ήταν το must have, κατ’ εμένα σε κάθε τραπέζι, ολόκληρο, βραστό χαλούμι με σπιτική μαρμελάδα ντομάτας.

Κάνε post αμέσως σε όσους σε ακολουθούν, την φακελωμένη φέτα σε φύλλο κρούστας που κέρδισε τους γευστικούς μας κάλυκες με μέλι και πιστάτσιο, μα το ίδιο πράξε και με ένα από τα καλύτερα πιάτα του μενού, τους ανηθο – ευλογημένους κολοκυθοκεφτέδες, με φέτα και μοναδικό ντιπ μελιτζάνας με πιπεριά Φλωρίνης.

Το πιάτο που σίγουρα θα κλέψει και την δικιά σου γευστική προσοχή, δεν είναι άλλο από το instagramable, κρεμώδες κριθαρότο με υπέροχη σάλτσα ντομάτας και ξεψαχνισμένα βοδινά μάγουλα.  Αν το χοιρινό σουβλάκι, οι σεφταλιές και οι τηγανιτές κυπριακές πατάτες, αποτελούν για εσένα αναπόσπαστο κομμάτι κάθε γαστριμαργικής σου εξόρμησης, τότε σε ενημερώνω ότι είναι κι αυτά διαθέσιμα για να τα απολαύσεις, με μια από τις δροσερές μπύρες ή κρασιά από την καλοφτιαγμένη λίστα ποτών του Κρίταμου.

Ποιότητα, ταυτότητά και παρθενογένεση και στον τομέα των επιδόρπιων, μα τον τραγανό μπακλαβά, με τύπου μιλφέιγ καραμελλωμένα φύλλα, αέρινη κρέμα πιστάτσιο και παγωτό, μην τολμήσεις να τον αγνοήσεις με τίποτα.

Μια από τις καλύτερες φετινές αφίξεις στον γαστρονομικό χάρτη της πρωτεύουσας, που δικαιολογεί και με το παραπάνω το αδιαχώρητο που γίνεται, ακόμη και τις καθημερινές.

Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 5, Στρόβολος, Λευκωσία
22497539

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνέντευξη με τον Φιλόκυπρο Πολυκάρπου, ιδιοκτήτη του βραβευμένου Ταβερνείου το Ιστορικόν, στον Άγιο Δομέτιο

Ο Φιλόκυπρος Πολυκάρπου, ιδιοκτήτης του βραβευμένου Ταβερνείου το Ιστορικόν στον Άγιο Δομέτιο, μιλά στο FINE & DINE και στον Nick Andrew για το case study ταβερνείο του, τα μυστικά της επιτυχίας, αλλά και τις απαιτήσεις