Νηστεία και διατροφολογία. Η κλινική διατροφολόγος Χρύσω Ζορπά μάς ξεκαθαρίζει το τοπίο

Θες να νηστέψεις τώρα στις γιορτές και προβληματίζεσαι για τους χι ψι λόγους; Η κλινική διατροφολόγος Χρύσω Ζορπά, σού λύνει τις απορίες και ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο.

Χρύσω, θέλω να χάσω κιλά και είπα, ευκαιρίας δοθείσης, τώρα που είναι και οι νηστείες του Πάσχα, να νηστέψω κι εγώ. Έκοψα το κρέας και τα γαλακτοκομικά και δεν έχασα ούτε γραμμάριο. Τι κάνω λάθος;

Στην ελληνική γλώσσα, η λέξη ‘νηστεύω’ προέρχεται από το στερητικό ‘νη’ και το ρήμα ‘εσθίω’ που σημαίνει απέχω από την τροφή/ κάνω ασιτία. Μεγαλώνοντας σε μια θρήσκα οικογένεια, έμαθα ότι νηστεύουμε σε μια προσπάθεια να στερηθούμε κάποιες τροφές με σκοπό να συναντήσουμε Τον θεό.

Η αλήθεια είναι ότι με την πάροδο των χρόνων, η λέξη νηστεία έχει πολλές φορές παρερμηνευτεί και πολλοί βρίσκουν τη νηστεία ως μια αφορμή για να χάσουν βάρος. Αυτό δεν ισχύει. Άλλο νηστεία και άλλο πρόγραμμα διατροφής απώλειας βάρους. Μπορούν αυτά τα δύο να συνδυαστούν? Φυσικά!

Η νηστεία είναι ένας τρόπος να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας από τις ζωικές τροφές και έχει ως στόχο την σωματική αλλά και ψυχική κάθαρση. Αποβάλλοντας ζωικές τροφές από το διαιτολόγιο μας σημαίνει ότι καταναλώνουμε πολύ λιγότερες τοξίνες.

Αν αυτές οι τροφές αντικατασταθούν ορθά με αντίστοιχες, θρεπτικές και συνάμα νηστίσιμες τροφές, τότε όχι μόνο βελτιώνουμε την υγείας μας αλλά μπορεί κανείς και να χάσει βάρος. Οι ζωικές τροφές όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα θαλασσινά περιέχουν κορεσμένο λίπος που ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και ως επακόλουθο επιβαρύνει την υγεία μας.

Αντικαθιστώντας τις τροφές αυτές με φυσικές πρωτεΐνες, όπως για παράδειγμα τα όσπρια, εμπλουτίζουμε τη βακτηριδιακή μας χλωρίδα, δυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και είμαστε πιο υγιείς.

Άρα αν στοχεύουμε την απώλεια βάρους ενώ νηστεύουμε, στρεφόμαστε προς τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια. Για πιο συγκεκριμένους στόχους, μπορείτε πάντα να επισκεφθείτε ένα επαγγελματία διαιτολόγο/διατροφολόγο.

Γενικά ενθαρρύνεται η αποτοξίνωση τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Αν επιλέξετε κάποια περίοδο νηστείας ακόμη καλύτερα! 2 σε 1 – σωματική και ψυχική αποτοξίνωση. 

Είμαι έγκυος και για να είμαι ειλικρινής το παλέψαμε εδώ και δυόμιση χρόνια με τον σύζυγό μου για να το πετύχουμε. Πάντοτε νήστευα Χριστούγεννα και Πάσχα, Τετάρτη και Παρασκευή και τώρα προβληματίζομαι. Μου είπαν και δυο τρεις φίλες να το ξανασκεφτώ για το καλό του μωρού. Ο γυναικολόγος μου, μου είπε, κανένα πρόβλημα δεν έχει, αλλά καλύτερα να πάρω την γνώμη ενός κλινικού διαιτολόγου.

Όταν μια γυναίκα εγκυμονεί, αλλάζουν κατά πολύ οι διατροφικές απαιτήσεις της και μάλιστα διαφέρουν από τρίμηνο σε τρίμηνο. Μερικές γυναίκας νοσταλγούν συγκεκριμένες τροφές, ενώ απωθούν εντελώς κάποιες άλλες.

Η πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών, αμινοξέων και μετάλλων είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας, τόσο της μαμάς, όσο και του μωρού. Αν επιλέξετε να νηστέψετε ενώ εγκυμονείτε, σίγουρα μπορείτε, μιας και η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται από τον οργανισμό μας. Για αυτή την περίοδο, προτείνεται η καθοδήγηση από έναν ειδικό, είτε νηστεύετε, είτε όχι.

Αρχές του χρόνου θα συμμετάσχω σε διεθνείς αγώνες στίβου. Από μικρό παιδί, πες το συνήθεια, πες το για θρησκευτικούς λόγους, απείχα από το κρέας, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, όλο το σαρανταήμερο. Ο προπονητής μου είναι κάθετος. Θα αποδυναμωθείς, μου είπε και θα πάνε όλοι οι κόποι σου χαμένοι. Μπορώ μέσω της κλινικής διαιτολογίας να βρω άλλες τροφές για να υποκαταστήσω τις προαναφερθείσες τροφές και να διατηρήσω τη μυική μου μάζα;

Φυσικά! Υπάρχουν πάρα πολλοί αθλητές (Ολυμπιακών Αγώνων και παγκόσμιας εμβέλειας) που είναι αυστηρά χορτοφάγοι. Αυτοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι έχουν καλύτερα επίπεδα ενέργειας και σαφώς καλύτερα αποτελέσματα στις αναλύσεις αίματος τους. Είναι γενικά πιο υγιείς.

Όπως είπαμε και νωρίτερα, τα όσπρια και τα παράγωγά τους όπως το τόφου, το τέμπε κτλ. αποτελούν μια εξίσου (και ίσως καλύτερη) πηγή πρωτεΐνης από τις ζωικές τροφές. Είναι πλούσια σε αντικαρκινικές και αντιικές ουσίες και προτείνονται ακόμη και σε άτομα που δεν είναι εντελώς χορτοφάγοι. Για αυτό καλύτερα να σε καθοδηγεί κάποιος/α διατροφολόγος ή διαιτολόγος με ειδίκευση στον αθλητισμό και έτσι θα καθησυχάσεις και τον προπονητή σου.

Είμαι μάνα διδύμων δωδεκάχρονων και αποφασίσαμε και οι τρεις – και για  αποτοξίνωση – να απέχουμε για πρώτη φορά από το κρέας, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά, μέχρι και το Πάσχα. Ο σύζυγός μου έχει τις αμφιβολίες του για τα δυο μας κορίτσια, εστιάζοντας την ανησυχία του στο ότι τα κορίτσια κουράζονται πολύ στο σχολείο, με τα ιδιαίτερά τους, τις προπονήσεις στη ρυθμική γυμναστική κτλ. Ποια η άποψή σου Χρύσω;

Η ανησυχία πηγάζει από την έλλειψη πληροφορίας ή/και εκπαίδευσης στον τομέα αυτό. Και εγώ θα ανησυχούσα για κάτι που δεν γνωρίζω αρκετά, πόσο μάλλον όταν επηρεάζει άτομα της οικογένειας μου. Δεν σας αδικώ.

Είμαστε εδώ λοιπόν για να σας καθησυχάσουμε! Μήπως η έλλειψη ενέργειας πηγάζει από την έλλειψη τροφής γενικότερα? Μήπως υπάρχει κάποια έλλειψη βιταμίνης? Γενικά, όταν παρατηρούμε τέτοια συμπτώματα, προτείνουμε μια γενική ανάλυση αίματος, για να βρούμε την πηγή του προβλήματος.

Ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός. Έχουμε διαφορετικό πρόγραμμα που απαιτεί  διαφορετικές θερμιδικές προσλήψεις. Τροφές υπάρχουν πολλές – νηστίσιμες και μη, θρεπτικές και λιγότερο θρεπτικές. Ακόμα και όταν νηστεύουμε μπορούμε να φάμε ένα σνακ που να έιναι θρεπτικό και συνάμα να μας δίνει ενέργεια.

Για παράδειγμα, είναι πάντα εύκολο να κουβαλώ στη τσάντα μου ένα φρούτο και μερικούς ξηρούς καρπούς για τα ενδιάμεσα διαλείμματα μου. Να νηστεύετε! Κάνει καλό. Καλή μας Σαρακοστή.

Χρύσω Ζορπά
Σύμβουλος υγείας και ευεξίας
MSc Clinical Nutrition
University of Aberdeen

Τηλ:+35799353222

Email: chrysoz@hotmail.com

Η Χρύσω επέστρεψε στην Κύπρο από την Νέα Υόρκη και θεωρεί αποστολή της να κάνει τους ανθρώπους πιο υγιείς και κατ’ επέκταση ευτυχισμένους, μέσω της διατροφής. Ακολουθήστε την στο
Instagram:  @MediterraneanGoldC.

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts