
Οι οινοχόοι στην Κύπρο ξεκίνησαν με σποραδικές εμφανίσεις στα εστιατόρια του νησιού, με τα πλείστα εξ αυτών να εδράζονταν σε ξενοδοχειακές μονάδες. Λόγω της ανάπτυξη των εισαγωγών και των τοπικών παραγωγών, όπως και οι αυξημένες απαιτήσεις του καταναλωτή παρουσιάστηκε η ανάγκη για να συνδεθούν όλα μεταξύ τους.
Ο ρόλος του οινοχόου αναβαθμίστηκε. Αναζητά, ερευνά και δοκιμάζει το καινούργιο, τολμά να το προτείνει και κλείνει τον κύκλο της κατανάλωσης μεταξύ παραγωγής, διακίνησης και πελάτη.
Μεγάλα γαστρονομικά concept, αλλά και το lifestyle, παίζουν σημαντικό ρόλο και ο οινοχόος γίνεται status symbol. Νέες κάβες, ακριβά κρασιά, μεγάλες λίστες και wine bars με αρκετές επιλογές με το ποτήρι. Η μάχη για καλύτερο, εκπαιδευμένο προσωπικό φουντώνει. Στους πλείστους χώρους η επιτυχία είναι τεράστια με μεγάλα οικονομικά οφέλη. Η προσπάθεια του οινοχόου να εδραιωθεί καρποφορεί αλλά, η ζήτηση οινοχόων είναι ψηλή, αλλά η προσφορά χαμηλή. Το κρασί έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγο του τρόπου ήπιας διασκέδασης των καταναλωτών.
Ο μοντέρνος οινοχόος στην Κύπρο πρέπει να έχει τουλάχιστο βασική γνώση για το κρασί, τα αποστάγματα και το φαγητό που σερβίρει. Οι αυξημένες πωλήσεις παραμένουν σημαντικές. Σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να έχει οργανωτικές και οικονομικές γνώσεις, να γνωρίζει τους προμηθευτές και να μπορεί να διαπραγματεύεται. Πρέπει να ξέρει να εφαρμόζει τιμολογιακή πολιτική και να διαχειρίζεται τα αποθέματα του. Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να είναι έμπειρος και στην διαχείριση προσωπικού.
Πάνω από όλα να έχει σωστή επικοινωνία με τον πελάτη και να προσφέρει οινικές εμπειρίες, σωστή επικοινωνία με νεανικό και φιλικό χαρακτήρα. Τέλος η εποχή του σνομπισμού.
Γιώργος Κασσιανός
Georgios Kassianos
President
CYPRUS SOMMELIER ASSOCIATION
Μπορεί η δήλωση ότι “η διαφορά είναι στις λεπτομέρειες” να ακούγεται κάπως κλισέ, όμως στην πολυβραβευμένη ταβέρνα του Παραλιμνίου, τα πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Παράδοση,
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, Ως διευθυντής γνωστού ξενοδοχείου στην πόλη της Πάφου, αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας μια δυσάρεστη, αλλά πραγματική κατάσταση που βιώσαμε
Ο Δήμος Λακατάμειας, στο πλαίσιο της πολιτιστικής του δράσης και της ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς του Πεδιαίου Ποταμού, διοργανώνει την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2025, στο
Στο πεντάστερο NissiBlu Beach Resort στην Αγία Νάπα θα πας και θα ξαναπάς, γιατί είναι σ’ όλα του μοναδικό. Τόσο μοναδικό, όσο και οι υψηλές
Μία νέα έκδοση, με “Gefsis” κι αρώματα ελληνικά, που αγκαλιάζει όλο το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας: Γη, Θάλασσα, Φάρμα, μαζί με το ισχυρό ένστικτο της