
Ο Τατάς άναψε τα κάρβουνά του, πέρασε τα σουβλάκια και τις σεφταλιές του στις σμίλες και άνοιξε τις πόρτες του για να μας κάνει πλέον πολλά τραπέζια. Απ’ αυτά που αγαπάμε ως Κύπριοι. Φορτωμένα με παράδοση, αυθεντικότητα, καμωμένα με γνήσια υλικά που φτιάχτηκαν από τους παραγωγούς τους, με αγάπη και, προπάντων, ψημένα όπως πρέπει.

Το μαγαζί επί της Λεωφόρου Στροβόλου: καλόγουστο, προσεγμένο, με μίνιμαλ χαρακτήρα, φυτά πέρα δώθε να ζεσταίνουν τον χώρο, που ήδη ζεστάθηκε από τη θέρμη των ξύλινων τραπεζιών και των παρεΐστικων πάγκων, που εκεί χωρά ολάκερη η παρέα σου.
Όσο για μας, μπυρίτσα draught, με πλούσιο αφρό για να ασπρίσουν τα χείλη μας, μουσική ελληνική για να μπούμε στο κλίμα και δίνουμε αμέσως τις παραγγελιές μας.
Μικρή παφίτικη πίτα των 21 cm, η μεγαλύτερή της των 28 cm και ενισχυμένη με περισσότερο υλικό μέσα – οι επιλογές μεγέθους. Όσο για τη γέμιση, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε χοιρινό ή κοτόπουλο σουβλάκι, την κλασική mix με χοιρινό σουβλάκι και σεφταλιές, και αυτή που περιέχει μόνο σεφταλιές.
Στην κάρτα λάμπουν με την παρουσία τους τέσσερις σαλάτες: η Εποχιακή που σερβίρεται με παραδοσιακό τυρί χαλίτζι, η Ελληνική, η Κυπριακή και αυτή με το κοτόπουλο. Οι λάτρεις του χαλουμιού θα το απολαύσουν μοιρασμένο στη μέση, όμορφα ψημένο και γραμμωμένο στα κάρβουνα.
Η ελληνική σαλάτα μας, έφτασε φρεσκοκομμένη, με ποιοτικά λαχανικά, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αρωματική ρίγανη και ένα κομμάτι φέτα – όνομα και πράγμα – που έκανε τη διαφορά.

Να ‘σου και φτάνει και η mix, με τα ζουμερά χοιρινά σουβλάκια που κέρδισαν αμέσως πολλούς πόντους και τις αρωματικές σεφταλιές που – ναι – δεν είναι σαν τις άλλες. Κλεισμένα όλα με τα ζαρζαβατικά της επιλογής μας σε όμορφα ψημένη πίτα, που ήταν συνάμα μαλακή, αλλά και ξεροψημένη.

Το ζουμερό σουβλάκι κοτόπουλο από μπούτι, που ήτανε κομμένο σε πιο μεγάλα κομμάτια απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει, έκλεψε κι αυτό με τη σειρά του την παράσταση. Διακριτικά μαριναρισμένο με φρέσκα βότανα και μπαχαρικά, έγινε ένα με τις κυπριακές τηγανιτές πατάτες, που – ομολογώ – πλησίασαν το άριστα, τόσο με τον γνήσιο, αρωματικό χαρακτήρα της κυπριακής πατάτας όσο και με το τηγάνισμά τους και τη διατηρησιμότητα της κριτσανιστής τους ταυτότητας, ακόμη και αρκετή ώρα μετά.


Όσο για το βραβευμένο Ανωϋρκάτικο χαλούμι που έφτασε κοντά μας ψημένο άριστα – με κάθε σημασία της λέξης – δεν έχω παρά να υποκλιθώ και να καταθέσω την περηφάνια μου που στο νησί μας παρασκευάζεται ένα τέτοιο υψηλής γευστικής αξίας προϊόν, με πρόσημο την παράδοση και την αυθεντικότητα.

Ο επίλογος ήτανε κι αυτός, η γλυκιά Κύπρος σε ένα πιατάκι, φορτωμένο με – ορθότατα και χωρίς περιττά έλαια και σάκχαρα – λουκουμάδες, που δεν ξέρω ούτε πότε ήρθαν, μα ούτε και πότε εξαφανίστηκαν.

Μια από τις καλύτερες αφίξεις στον χώρο του άκρως ποιοτικού σουβλατζίδικου στο νησί μας, που ήρθε για να μας διδάξει ξανά τη – χαμένη σε πολλά καταλύματα – αυθεντικότητα.
Λεωφόρος Στροβόλου 136, Στρόβολος, 2042
Τηλ.: 22 435377

Κρυμμένο μεταξύ ουρανού και θάλασσας, ανάμεσα στο πλούσιο πράσινο του resort και των πανέμορφων πισίνων του, θα βρεις το Pelagos. Ένα ταβερνάκι απλό, προσιτό για

Το Cap St Georges Hotel & Resort υποδέχεται με υπερηφάνεια τον διάσημο Πορτογάλο σεφ Vítor Matos, βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin, για δύο μοναδικές βραδιές

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει τη μεγάλη έκθεση «Από τον Monet στον Warhol», που θα διαρκέσει από τις 6 Δεκεμβρίου 2025 έως τις

Η υψηλή γαστρονομία συναντά την υψηλή ραπτική στο Παρίσι, όπου ο οίκος Louis Vuitton εγκαινιάζει το δικό του Tea Time, επιμελημένο από τον πολυβραβευμένο pastry

Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2025 οι λάτρεις της εκλεκτής εστίασης θα έχουν την ευκαρία να απολαύσουν ένα οινογαστρονομικό δείπνο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει. Ο David
