Θέλεις να γίνεις sommelier με επιτυχία; Ο πρόεδρος Οινοχόων Κύπρου, Γιώργος Κασσιανός θα σου πει το πώς και το γιατί.

Το ‘χες κρυφό πόθο μια μέρα να τοποθετήσεις στο πέτο σου, την χαρακτηριστική καρφίτσα των sommelier; Θαυμάζεις κι εσύ το ταλέντο τους να συνδυάζουν αρμονικά το φαγητό με το κρασί και να προτείνουν για τον καθένα τον οίνο και όχι μόνο, τον αρεστό;

Ο πρόεδρος Οινοχόων Κύπρου, Γιώργος Κασσιανός, θα σε πείσει ότι αυτό που ονειρεύεσαι, είναι εφικτό και πραγματοποιήσιμο, αρκεί μόνο να να το θες πραγματικά. Τα οφέλη πολλά, προσοδοφόρα από όλες τις απόψεις και εγγυημένα δεν είναι κάτι για το οποίο θα μετανιώσεις που το έχεις πράξει.

Για να γίνεις Sommelier – οινοχόος στην Ελληνική γλώσσα:

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να έχεις δύο πολύ σοβαρά κίνητρα.  Αυτά είναι η αγάπη και το πάθος για το κρασί. Αν αυτά τα δύο δεν υπάρχουν τότε ούτε η ανάγκη αλλά ούτε οποιοδήποτε άλλο κίνητρο θα σε βοηθήσει να κάνεις καριέρα ως οινοχόος. Ας μην ξεχνάμε όταν μιλάμε για οινοχόο, μιλάμε για τέχνη και όπως όλες οι τέχνες χρειάζονται και αγάπη αλλά και πάθος.

Εκτός από τα δύο προαναφερθέντα ο οινοχόος χρειάζεται ταλέντο και σκληρή δουλειά, να είναι έτοιμος να θυσιάσει αρκετά για να φτάσει σε ένα ψηλό επίπεδο και επιτυχημένη καριέρα. Ας μην ξεχνάμε πως κάποιος με ταλέντο έχει τα  κατάλληλα εφόδια να φτάσει ψηλά σε οτιδήποτε και να κάνει, αλλά χωρίς σκληρή δουλειά, το ταλέντο, δυστυχώς θα παραμείνει πάντα απλά ταλέντο.

Αν το αποφασίσετε και θέλετε να γίνετε οινοχόος τότε θα αναρωτιέστε «πώς μπορείτε να γίνεται οινοχόοι». Η οινοχοοϊα είναι στην Κύπρο μια εξελισσόμενη εξειδίκευση στο χώρο της εστίασης. Αυτό είναι επακόλουθο της αυξημένης οινικής κουλτούρας στο νησί αφού το κρασί είναι πλέον από τα πιο αγαπημένα ποτά των Κυπρίων.

Η ποιοτική εξέλιξη του κυπριακού οίνου, οι εμπειρίες με κρασιά από όλο τον κόσμο για όλες τις τσέπες και ειδικά το γεγονός πως το κρασί δεν λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι είναι από μόνα τους κίνητρα για να κινήσουν το ενδιαφέρον αρκετών για να θέλουν να εκπαιδευτούν ως οινοχόοι.

Το καθήκον μου είναι να παρέχω συμβουλές στους καταναλωτές σχετικά με την αγορά κρασιού, να επιλέγω διάφορα κρασιά για ένα εστιατόριο ή/και να προτείνω συνδυασμούς φαγητού με κρασί, πάντα με βάση το μενού και τα κρασιά που είναι διαθέσιμα.

Ο ρόλος του σομελιέ δεν περιορίζεται στο να προτείνει απλά κάποιο κρασί, αλλά να το συνδυάσει με το ιδανικό πιάτο έτσι ώστε να δημιουργήσει μια εμπειρία στον πελάτη που θα του μείνει αξέχαστη.  Και μαζί ατελείωτα behind stories, ιστορίες εκ των έσω που δίνουν  στον πελάτη να καταλάβει και να αγαπήσει αυτό το οποίο έχεις στο ποτήρι του. Το μήνυμα στον πελάτη είναι να αφεθεί στα χέρια του οινοχόου και το ταξίδι του στο χώρο του κρασιού θα γίνει ακόμα πιο μαγικό.

Οι γνώσεις είναι απεριόριστες.  Ως οινοχόος πρέπει να γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες στο τι γίνεται στο αμπέλι, πίσω από την παραγωγή του κρασιού και να μελετήσω την διαδικασία οινοποίησης.  Επίσης πρέπει να γνωρίζω την κάθε ποικιλία σταφυλιού και τι είδος μπορεί να παράγει, να ελέγχω το κελάρι και να εφαρμόζω σωστή τιμολογιακή πολιτική.

Να προσθέσω πως ο οινοχόος είναι και γνώστης όχι μόνο του κρασιού αλλά και των διάφορων αποσταγμάτων, των οινοπνευματώδη ποτών, κοκτέιλ, ηδύποτα, μπύρα, σάκε, καφέ, τσάι, πούρα σοκολάτα και μεταλλικό νερό. Οτιδήποτε πρέπει να κριθεί στον ουρανίσκο μας.

Αδιαμφισβήτητα ο οινοχόος πρέπει να έχει και γνώση περί μαγειρικής,  των υλικών που χρησιμοποιούνται σε κάθε συνταγή, όπως και τον τρόπο ψησίματος όλων των εδεσμάτων στο μενού που καλείται να παντρέψει.

Τι πρέπει να κάνω για να γίνω οινοχόος;

Η απάντηση είναι απλή. Σκληρή δουλειά, τόμοι βιβλίων για μελέτη και άπειρες γνώσεις στο τραπέζι για γευστολόγηση.  Θα περάσω εξετάσεις που αποτελούνται από τρία μέρη:

Tasting. Θα ανοιχτούν εκατοντάδες φελλοί – πρακτικό μέρος – θεωρητικό μέρος. Και για τα τρία μέρη χρειάζονται χρόνια προετοιμασίας, όχι τόσο glamorous όσο φαντάζεστε.  Η εκπαίδευση στην Κύπρο δεν είναι εύκολη γιατί ακόμη δεν υπάρχουν οι εξειδικευμένες σχολές.

Αρκετοί βασίζονται σε ακαδημαϊκές γνώσεις και πρακτικές τυφλής δοκιμασίας στα πιστοποιημένα μαθήματα των  Wine and Spirits Educational Trust (τα τρία πρώτα επίπεδα διδάσκονται στην Κύπρο) και στα Court of Master Sommelier (διδάσκονται στο εξωτερικό). 

Προς το παρών στο εξωτερικό μπορεί κάποιος να φοιτήσει σε ιδιωτικές σχολές με διάρκεια σπουδών συνήθως δύο χρόνων. Σημαντική είναι και η πρακτική εξάσκηση, και γενικά ο χώρος που επιλέγει ο νεαρός οινοχόος να αρχίσει την καριέρα του.

Απαραίτητα η μεγάλη λίστα κρασιών από όλο τον κόσμο,  με  πελάτες  που προσφέρουν πολύπλοκες οινογαστρονοιμκές  προκλήσεις και προπάντων να υπάρχει ο μέντορας, ο καθοδηγητής. Ο οινοχόος είναι όσο απαραίτητος είναι ο σεφ. Είναι αυτός που σε ένα εστιατόριο, το οποίο λειτουργεί με σύγχρονο τρόπο, έχει την πρώτη επαφή με τον πελάτη.

Είναι στέλεχος της επιχείρησης. Ίσως ο μετρ πια να μην χρειάζεται όσο ο οινοχόος. Αυτός υποδέχεται τον πελάτη και έχει την ευθύνη για όλα τα πόσιμα, από το νερό μέχρι τον καφέ στο τέλος. Είναι λοιπόν σημαντικός ο ρόλος που έχει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οινοχόων – οι CY SOMMS – για την προώθηση και εκπαίδευση του επαγγελματία οινοχόου και ταυτόχρονα την προώθηση της οινικής κουλτούρα και του κυπριακού οίνου στην Κύπρο.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στα μέλη μας την ευκαιρία για εκπαίδευση μέσω ειδικών ενοτήτων και κύκλους μαθημάτων που να συμπεριλαμβάνουν και το σέρβις όπως και πάντρεμα φαγητού και κρασιού μαζί με όλες τις απαραίτητες ακαδημαϊκές γνώσεις.

Η εκπαίδευση μας θα καλύπτει όλον τον πλανήτη και πιστοποιείται με εξετάσεις από τον Διεθνή Σύνδεσμο Οινοχόων (ASI) σε δύο επίπεδα, με αποκορύφωμα το Δίπλωμα Οινοχόου. Μέσω του Συνδέσμου ο επαγγελματίας μπορεί να στεφθεί με τον τίτλο του Best Young Sommelier ή του Εθνικού πρωταθλητή και να αντιπροσωπεύσει τον Σύνδεσμο και την Κύπρο στο εξωτερικό σε Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Αν σας μαγεύει το κρασί και έχετε το μικρόβιο της γαστρονομίας, με τον τίτλο οινοχόοι θα έχετε σταθερή καριέρα και φυσικά και τα ανάλογα οικονομικά οφέλη.  Αν σας αρέσουν τα παιχνίδια της γεύσης, η επαφή με τον κόσμο, να ανακαλύπτετε διαφορετικές κουλτούρες και ανθρώπους, η καριέρα οινοχόος  είναι ιδανική. Ο χώρος της εστίασης και του κρασιού είναι αλληλένδετοι κόσμοι.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη έλξη. Ως επαγγελματίες οινοχόοι, η εκπαίδευση μας ποτέ δεν θα σταματά γιατί σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν «εμπειρογνώμονες» κρασιού.  Ο καλύτερος τίτλος θα ήταν αιώνιοι φοιτητές κρασιού.

Για περισσότερες πληροφορίες  επικοινωνήστε με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων

gkassianos@cytanet.com.cy
Τηλ. 99471567 

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts