Συνέντευξη με την οινοχόο Iwona Hereda, τo πρώτo μέλος τoυ CYSOMMS που απέκτησε το Δίπλωμα ASI

(By food critic Nick Andrew)

Article in Greek and English

Νέα, δυναμική και στοχοπροσηλωμένη, η βραβευμένη τόσο σε τοπικούς, όσο και διεθνείς διαγωνισμούς οινοχοΐας, η οινοχόος Iwona Hereda, αποδεικνύει μέσα από τη ζωή και την καριέρα της, ότι ανήκει ανάμεσα στους αρίστους στο ευρύτερο πεδίο του οίνου. Πρόσφατα κατάφερε να αποκτήσει το παγκόσμια αναγνωρισμένο Δίπλωμα ASI, γίνοντας το πρώτο μέλος της CYSOMMS που φτάνει σε αυτό το ορόσημο.

Iwona, θερμά συγχαρητήρια για αυτή τη σημαντική επίτευξη. Μπορείς να μας εξηγήσεις με απλά λόγια τι ακριβώς είναι το Δίπλωμα ASI και ποια είναι η διαδικασία αξιολόγησης;

Ευχαριστώ πολύ! Το Δίπλωμα είναι ένα προσεγμένο πρόγραμμα που έχει καθιερώσει διεθνή υψηλά πρότυπα εξυπηρέτησης με βαθιά γνώση του κόσμου τροφίμων και κρασιών και διαχείρισης του τομέα ποτών. Προωθεί επίσης τη μέγιστη ποιότητα και τον επαγγελματισμό, στο έργο του σομελιέ παγκοσμίως. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι εργαζόμενοι σομελιέ (σε εστιατόρια, wine bars, καταστήματα κρασιού, διανομή, κλπ), με τουλάχιστον 4 χρόνια εμπειρίας ως σομελιέ. Ο υποψήφιος πρέπει επίσης να είναι μέλος του Συνδέσμου Οινοχόων Κύπρου. Η εξέταση διεξάγεται παγκοσμίως την ίδια ημέρα κάθε χρόνο.

Πόσο πραγματικά δύσκολο είναι να αποκτηθεί αυτό το δίπλωμα; Πώς πρέπει να προετοιμαστεί κανείς και ποιες θυσίες πρέπει να γίνουν για να περάσει επιτυχώς;

Η εξέταση είναι πολύ δύσκολη, επειδή είναι περιεκτική και χωρίζεται σε τρεις τμηματικές ομάδες εξετάσεων:

Ένα ερωτηματολόγιο θεωρίας με 100 ερωτήσεις + δοκίμιο

Δοκιμές, γευσιγνωσία κρασιών και ποτών

Πρακτικές εξετάσεις.

Για να περάσει κάποιος, πρέπει να πάρει βαθμούς από κάθε τμήμα. Απαιτεί καθημερινή μελέτη, αφοσίωση και πειθαρχία. Εγώ και ο Χάρης Στυλιανού (ιδιοκτήτης και σομελιέ της ταβέρνας Ο Βρακάς) αποφασίσαμε να κάνουμε αίτηση για αυτή την εξέταση και να μελετήσουμε μαζί, για να πιέσουμε ο ένας τον άλλο. 

Δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα μελέτης και συναντιόμασταν δύο φορές την εβδομάδα για να αλληλοεξεταστούμε στο γνωστικό επίπεδο μας, να κάνουμε γευσιγνωσίες και να προπονηθούμε στο πρακτικό μέρος, αυτό της εξυπηρέτησης. Είναι σημαντικό να είσαι συνεπής, να έχεις μια ρουτίνα στη ζωή σου, έτσι ώστε να μπορείς να βρίσκεις εβδομαδιαίο χρόνο και να επικεντρώνεσαι στον στόχο σου.

Τα τελευταία χρόνια εργάζεσαι ως σομελιέ στο βραβευμένο – και στη βιομηχανία κρασιού – Ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό. Πώς σε βοήθησε αυτή η θέση να επιτύχεις τον στόχο σου;

Η θέση μου ως σομελιέ και το πάθος μου με το κρασί με έφεραν κοντά στους στόχους που ήθελα να επιτύχω, με το Δίπλωμα ASI να είναι ένας από αυτούς.

Ποιος είναι ο επόμενός σου στόχος; Τι να περιμένουμε από εσένα;

Τον Νοέμβριο, στο Βελιγράδι της Σερβίας, θα συμμετάσχω στον Διαγωνισμό για τον καλύτερο σομελιέ της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία για εμένα και είμαι εξαιρετικά ευγνώμων γι’ αυτήν. Ο στόχος μου είναι να αποκτήσω τόσο πολλές γνώσεις, έτσι ώστε να μπορώ να προχωρήσω όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιπλέον, τον Νοέμβριο θα παραστώ στον Διαγωνισμό για τον καλύτερο σομελιέ της Κύπρου, με στόχο να φτάσω στον τελικό.

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε ένα ταλαντούχο στέλεχος στη βιομηχανία του κρασιού για να επιτύχει αυτό που έχεις επιτύχει κι εσύ;

Να εμπιστευτεί τη διαδικασία, να μην κοιτάει πίσω, να έχει αγάπη και πάθος για αυτό που κάνει, να είναι συνεπής, υπομονετικός, ταπεινός και να πιστεύει στον εαυτό του.

Μερικά από τα βραβεία της σομελιέ Iwona Hereda, τα τελευταία χρόνια:

  1. Certified Sommelier at Court of Master Sommeliers, November 2023
  2. 2nd place at 4th International Young Sommeliers Competition hosted in Poland, October 2023
  3. Winner of The Best Young Sommelier of Cyprus, February 2023
  4. 2nd place of The Best Sommelier of Cyprus, May 2022

 

Article in English

Interview with sommelier Iwona Hereda, the first member of the CYSOMMS to obtain the ASI Diploma

(By food critic Nick Andrew)

Young, dynamic and focused, the highly acclaimed in both local and international wine competitions, Iwona Hereda, proves through her life and career that she is one of the best in the wider field of wine. She has recently succeeded in obtaining the prestigious ASI Diploma, being the first member of the CYSOMMS to achieve this milestone.

Iwona, our warm congratulations on this significant achievement. Could you explain to us in simple terms what exactly the ASI Diploma is and what is the process for evaluation?

Thank you very much! The Diploma is a prestigious program that establishes international high standards of service with deep knowledge of world’s food and wine and management of the beverage sector. It also promotes greater quality and professionalism in the sommelier’s work worldwide. Applicants must be working sommeliers (in restaurants, wine bars, wine retail, distribution, etc), with at least 4 years of sommelier experience. The applicant must also be a member of the Cyprus Sommelier Association. The exam is held worldwide on the same day every year.

How challenging is it to obtain this diploma? How did you have to prepare, and what sacrifices had to be made to pass it successfully?

The exam is very challenging, because it is comprehensive and divided into three groups of tests parts: a 100-question theory questionnaire + essay, tastings of wines and beverages and practical tests. To pass you need to earn marks from each part.

It requires daily studying, dedication, discipline and commitment. Harris Stylianou (owner and sommelier of Taverna O’Vrakas) and I decided to apply for this exam and study together to push each other. We created a study program and met twice a week to test our knowledge, do tastings and practice service tasks. It is important to be consistent, have a routine in your life so you can find weekly time and concentrate on the goal.

In recent years, you have been working as a sommelier at the award-winning – and in the wine industry – Four Seasons hotel in Limassol. How did this position help you achieve your goal?

My position as a sommelier and my passion for wine have brought me goals that I wanted to achieve, with the ASI Diploma being one of them.

What is your next goal? What can we expect from Iwona?

 In November I will participate in the ASI Best Sommelier of Europe, Africa and the Middle East in Belgrade, Serbia. This is a tremendous opportunity for me, and I’m extremely grateful for it. My goal is to acquire as much knowledge as possible and proceed as far I can.

Additionally, in November I will attend the Best Sommelier of Cyprus Competition, aiming to reach the final. 

What advice would you give to a promising talent in the wine industry to achieve what you have achieved?

Trust the process, don’t look back, have love and passion for what you do, be consistent, patient, humble and believe in yourself.

Some of the accolades of sommelier Iwona Hereda in recent years:

  1. Certified Sommelier at Court of Master Sommeliers, November 2023
  2. 2nd place at 4th International Young Sommeliers Competition hosted in Poland, October 2023
  3. Winner of The Best Young Sommelier of Cyprus, February 2023
  4. 2nd place of The Best Sommelier of Cyprus, May 2022

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts