
Σύμφωνα με την παράδοση, στην περιοχή της κοινότητας Καπηλειού βρίσκονταν επτά, συνολικά, λινοί· μικρά οινοποιεία δηλαδή, που παρήγαν κρασί από τα αμπέλια της περιοχής, Κουμανδαρία (το Καπηλειό είναι ένα από τα 14 χωριά που έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να παράγουν Κουμανδαρία), αλλά και σταφιδάκια. Παράλληλα, οι λινοί λειτουργούσαν και ως καπηλειά, δηλαδή ταβερνούλες που σέρβιραν φαγητό και κρασί στους επισκέπτες, ενώ αποτελούσαν και το κέντρο του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, με βασική πραμάτεια το κρασί, το ελαιόλαδο, το σιτάρι και το ψωμί.

Εμπνευσμένος από το όνομα του χωριού και τη συνδεδεμένη με αυτό παράδοση, ο ευρηματικός Σάββας Κυριάκου αποφάσισε να κάνει σάρκα και οστά το όνειρό του: να φτιάξει το δικό του ταβερνάκι στην κοινότητα Καπηλειού, προσφέροντας κυπριακή κουζίνα, μεζεδάκια της σχάρας και του τηγανιού, αρτυσμένα με δημιουργικές πινελιές.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το παλιό σχολειό του χωριού μετατράπηκε σε ταβερνείο και, με πολλή δουλειά, κατάφερε να μαγνητίσει κόσμο και κοσμάκη στο χωριό, ώστε να δοκιμάσουν τους μεζέδες του, αλλά και τις πίτσες ή τα στέικς του (συγκεκριμένες βραδιές κάθε εβδομάδα).
Εμείς ανεβήκαμε στο χωριό (μισή περίπου ώρα από τη Λεμεσό) για τους προκαθορισμένους μεζέδες του, βρίσκοντας ένα μαγαζί κυριολεκτικά γεμάτο από παρέες που απολάμβαναν —πέρα από την καλή παρέα— τα πιατάκια της οικογενειακής ταβέρνας.
Χύμα κρασί by the glass, ζεστές πιτούλες και ψωμί και ξεκινάμε με μαρουλοσαλάτα με τριμμένη φέτα και βαλσάμικο ξίδι, ταχίνι, τζατζίκι και πολύ καλό χωριάτικο, παραδοσιακό λουκάνικο, καθώς και χαλούμι σχάρας με μαρμελάδα κρεμμυδιού.


Ναι, και στους τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες σε στρώμα από γιαούρτι, πασπαλισμένοι με τραγανό κρεμμύδι, για να φτάσουμε έτσι στην πομιλοροτηγανιά με αυγό και στα εξαίρετα μανιταράκια με κρεμμύδι, που είχαν «πιει» τα υγρά Κουμανδαρίας.



Επιστροφή στα καλούδια της σχάρας, με κρασάτη χοιρινή κοιλιά που είχε ρουφήξει μέρες ολόκληρες χωριάτικο κοκκινέλι κρασάκι και συνέχεια με απίστευτα τρυφερό, μαριναρισμένο μπούτι κοτόπουλο που ήρθε παρέα με τηγανητές πατάτες.


Οι ραβιόλες χαλουμιού σερβίρονται τηγανητές και ραντισμένες με μέλι, ενώ το al dente κριθαρότο με αρνί θα μπει αμέσως στη λίστα σου με τα καλύτερα πιάτα του ταβερνείου.


Όχι, δεν τελειώσαμε, γιατί η ομάδα του Σάββα έχει για εσένα και την παρέα σου τον ύστατο, εκλεκτό κυπριακό πειρασμό: τις αρωματικές σεφταλιές και τα καλοψημένα χοιρινά σουβλάκια των 7 Λινών.

Η σπιτική πορτοκαλόπιτα του μαγαζιού και ένα σφηνάκι τοπικής Κουμανδαρίας θα είναι οι δύο γλυκές αναμνήσεις που θα συνοδεύουν, καθώς φεύγεις, την εμπειρία σου στην πολυσύχναστη ταβέρνα της κοινότητας Καπηλειού, στην ημιορεινή Λεμεσό.

Καπηλειό, Λεμεσός, 4544
99 039004





Η σύντομη διαδρομή από Λευκωσία, ανάμεσα στα καταπράσινα λιβάδια, τους ελαιώνες και το υπέροχο τοπίο με πρωταγωνιστή την κυπριακή φύση, είναι το πρώτο σου κρατούμενο.

Σας γράφω με ειλικρίνεια και αρκετή απογοήτευση, λίγους μόλις μήνες πριν ανοίξει το εστιατόριό μου στη Λευκωσία, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Πίστευα ότι το μεγαλύτερο άγχος

Γιορτινή ατμόσφαιρα, κομψός σχεδιασμός και ξεχωριστές γλυκές προτάσεις Σε γιορτινό κλίμα και χριστουγεννιάτικη διάθεση άνοιξε ξανά τις πόρτες του στη Λεμεσό το ζαχαροπλαστείο Pralina την

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας, γεμάτη χαρά, αρώματα και διεθνείς επιρροές, ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε στο διήμερο γαστρονομικό event που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Cor Gastronomy. Ένα υψηλού

Η UNESCO έκανε ένα ιστορικό βήμα, ανακηρύσσοντας την ιταλική κουζίνα ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για μια απόφαση με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς για
