
Η επιτυχία του πολυβραβευμένου Ρους, είναι πολυπαραγοντική. Μα πάνω από όλα, στο λέω και στο υπογράφω, έχει ταυτότητα. Και ποια είναι αυτή; Η γαστρονομική Κύπρος του πριν, συναντά το σήμερα, αλλά και το μέλλον, μεταλλαγμένη, εξωραϊσμένη και προικισμένη με τα αγαθά της φύσης της.
Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι ότι αυτό το θεωρητικό πλαίσιο που διέπει την όλη φιλοσοφία του εστιατορίου, μπαίνει στην πράξη με ένα ευπαρουσίαστο τρόπο, με συντεταγμένες τη γεύση, τα παντρέματα πρωτοκλασάτων υλικών και τα όμορφα παιχνίδια υφών, σε κάθε πιάτο του έμπειρου και με προϋπηρεσία και σε μισελενάτα εστιατόρια, νεοφιχθέντα σεφ Τριαντάφυλλου Σουλιώτη.
Σε ένα κατάμεστο μαγαζί, ζήσαμε για ακόμη μια φορά την degustation οινογαστρονομική εμπειρία, με ένα μενού πολλών σταδίων, αριστοτεχνικά παντρεμένα όλα τους, από την οινοχόο του εστιατορίου.

Μια εμπειρία άρρηκτα συνδεδεμένη με εκλεκτούς οίνους, παρμένους από την τεράστια γκάμα κρασιών του Rous, που σημείωσε ότι είναι καταχωρισμένο στα προτεινόμενα εστιατόρια του νησιού, ως ο απόλυτος οινικός προορισμός του παγκοσμίου εμβέλειας οδηγού Star Wine List (starwinelist.com)
Τα ζυμωτά ψωμιά, οι χούμοι με προζυμένιο ψωμί, ο βελούδινος ταραμάς και το ανάλαφρο βούτυρο, έφτασαν σχεδόν αμέσως, παρέα με ένα ποτήρι Deutz σαμπάνιας, για να μας προϊδεάσουν για το επερχόμενο πιάτο σταθμό για το εστιατόριο, που προσωπικά δεν θα το έφευγα ποτέ από τη λίστα του εστιατορίου.

Μιλάμε για το artichoke flower, την αγκινάρα που δέχεται ανάμεσα στα φύλλα της, ταρτάρ από μαγιάτικο και κλείνει σε κάθε μπουκιά στο στόμα, στοιχεία από πίκλα αγκινάρας και σος από αμύγδαλα.

Ένα υπέροχο πάντρεμα ξηράς και θάλασσας, που μας οδήγησε στη fusion πίτα με χαλούμι, συντελεσμένη με καμένο με φλόγιστρο, χαλούμι, κλεισμένο μέσα σε κριτσανιστό flat bread, περασμένα όλα με emulsion μαύρης ελιάς και κουλί ντομάτας.

Με νεοζηλανδέζικο Albarino από το οινοποιείο Villa Maria, υποδεχόμαστε ένα από τα πιάτα ημέρας, τα κυπριακά, άγρια αγρέλια, παντρεμένα με αυγό ποσέ, αρκατένο κουλούρι, αφρό από χαλούμι και αναρή και κραμπλ από τσαμαρέλα.

Ο θαλασσινός ντολμάς με γαρίδα και χταπόδι, συνάντησε στο στόμα τη Σαντορίνη και το Ασύρτικο από το κορυφαίο Estate Argyros, ενώ η πολυαγαπημένη, κακοπετρίτικη πέστροφα, με την εξαίρετα τηγανισμένη πέτσα και τα χειροποίητα agnolotti κολοκύθας και χαλουμιού, εντυπωσίασαν στο μέγιστο όλους τους αισθητήρες της γεύσης.

Η συνέχεια και πάλι με πιάτο ημέρας και συγκεκριμένα με όμορφα ψημένα αρνίσια γλυκάδια, με αγριοσπάνακο και stew από φασόλια γίγαντες, για να υποδεκτούμε τέλος την τερίνα αρνιού, πλαισιωμένη με σοτέ φιλετάκια αρνιού, πουρέ καμένου κρεμμυδιού και σος δεντρολίβανου, συνδυασμένο με βελούδινο σε τανίνες, Delas Les Challeys, Saint Joseph από τον Ροδανό.


Ο Τριαντάφυλλος, που είναι και pâtissier, ξύπνησε και τις δικές μας μνήμες, ανακαλώντας κι ο ίδιος της δικές του από τη μαμά και τη γιαγιά στα Πέρα Ορεινής, παρουσιάζοντάς μας τη ζεστή ρυζοπουτίγκα του, με γύρη μέλισσας και τραγανό crisp από αφρό γάλακτος, αλλά και το σοκολατένιο του fudgy brownie, με νότες κυπριακού καφέ.


Κυριάκου Μάτση 16, Λευκωσία, 1082
22 760720

Κρυμμένο μεταξύ ουρανού και θάλασσας, ανάμεσα στο πλούσιο πράσινο του resort και των πανέμορφων πισίνων του, θα βρεις το Pelagos. Ένα ταβερνάκι απλό, προσιτό για

Το Cap St Georges Hotel & Resort υποδέχεται με υπερηφάνεια τον διάσημο Πορτογάλο σεφ Vítor Matos, βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin, για δύο μοναδικές βραδιές

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει τη μεγάλη έκθεση «Από τον Monet στον Warhol», που θα διαρκέσει από τις 6 Δεκεμβρίου 2025 έως τις

Η υψηλή γαστρονομία συναντά την υψηλή ραπτική στο Παρίσι, όπου ο οίκος Louis Vuitton εγκαινιάζει το δικό του Tea Time, επιμελημένο από τον πολυβραβευμένο pastry

Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2025 οι λάτρεις της εκλεκτής εστίασης θα έχουν την ευκαρία να απολαύσουν ένα οινογαστρονομικό δείπνο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει. Ο David
