
Η σύντομη διαδρομή από Λευκωσία, ανάμεσα στα καταπράσινα λιβάδια, τους ελαιώνες και το υπέροχο τοπίο με πρωταγωνιστή την κυπριακή φύση, είναι το πρώτο σου κρατούμενο. Το δεύτερο είναι σαφώς η ειδυλλιακή περιρρέουσα ατμόσφαιρα της καταπράσινης “όασης” του Aelia Wellness Retreat, που στο υπογράφω θα σε γαληνέψει με το που αφήσεις κι εσύ το αυτοκίνητό σου στους δεντροσκέπαστους χώρους στάθμευσης του boutique καταλύματος.
Τα αρώματα του βασιλικού, του δεντρολίβανου, των μεγάλων πρασιών με αρμπαρόριζα και του άγριου θυμαριού θα τρυπήσουν διακριτικά και τα δικά σου ρουθούνια πριν εισέλθεις στον πανέμορφο και σχεδιασμένο με εκλεπτυσμένη αισθητική ταυτότητα, εσωτερικό χώρο.
Πάρε κι εσύ μια θέση σε ένα από τα άνετα καναπεδάκια του ζεστού, προικισμένου με γήινα χρώματα, εστιατορίου και πολύ σύντομα θα φτάσει και στο δικό σου τραπέζι η βαλμένη σε ξύλινη βάση, εδεσματολογική κάρτα του εστιατορίου, που έχει να παινεύεται για τη μεσογειακή της ταυτότητα, τις τοπικές αναφορές σε υλικά και πιάτα, αλλά και για τις άρτι αφιχθείσες προσθήκες σε νέες προτάσεις φαγητών.
Negroni, ζεστό αρωματικό κρασί Glühwein και μια φιάλη από ερυθρό κυπριακό κρασί στο τραπέζι μας και με χαρά αποδεχόμαστε την πρόταση του προσωπικού εξυπηρέτησης για ξεκίνημα με τη σούπα ημέρας, που δεν ήταν άλλη από αυτή με γιουβαρλάκια.

Καλοφτιαγμένα κιμαδένια γιουβαρλάκια, μέσα σε ωραία λεμονάτη σουπίτσα με πληθώρα λαχανικών και βοτάνων για το ξεκίνημα, ακολουθούμενα σε λίγο από χρυσαφένια ρολά με χαλούμι με πλούσιο δυόσμο, που το μόνο που θα έχεις κι εσύ να κάνεις είναι να παντρέψεις την άλμη τους με τη γλύκα της μαρμελάδας σύκου που τα πλαισιώνει.

Η γλυκιά και απίστευτα μελωδική φωνή της τραγουδίστριας έκανε τη βραδιά μας ακόμη πιο όμορφη και ταξιδιάρικη, με μελωδίες που ξεκινούσαν από τα παλιά και έφταναν μέχρι το σήμερα. Ευχόμαστε με τα ποτήρια ψηλά “στην υγειά” όλης της παρέας, τσιμπάμε όλοι λίγο από το ανατολίτικων μπαχαριών, μοσχαρίσιο σουβλάκι, που οφείλεις κι εσύ να το απογειώσεις πιότερο βουτώντας το στο συνοδευτικό μουσταρδόμελο.

Πρωτοτυπότατη η συνέχεια, με πρωταγωνίστρια την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, που καπελώθηκε με τραγανό τηγανητό κουνουπίδι, ενώ ολόδροση αποδείχτηκε η σαλάτα με τυρί burrata, με ντοματίνια και πέστο, που πλημμύρισε το στόμα με βασιλικό.


Αλλαγή πιάτων και μαχαιροπίρουνων και, με ανεβασμένη διάθεση από το πολυποίκιλο ρεπερτόριο της καλλίφωνης τραγουδίστριάς μας, μοιραζόμαστε ξανά γεύσεις και εμπειρίες, δοκιμάζοντας όλοι λίγο από το κριθαρότο με γαρίδες, νοτισμένο με ισορροπημένο bisque και φέτα, αλλά και φιλέτο σολομού, πλαισιωμένο με al dente άγριο ρύζι και κρεμώδη σάλτσα σαφράν.


Το σιγοψημένο, αγγιγμένο με σάλτσα κρασιού αρνίσιο κότσι θα λιώσει απλά με το που θα το πλησιάσει το πιρούνι σου, ενώ τα καλύτερα έχω να σου πω για το αργεντίνικο, τρυφερό βοδινό φιλέτο, που έφτασε κοντά μας medium ψημένο, ακριβώς όπως το ζητήσαμε, για να γίνει ένα με πουρέ πατάτας, baby λαχανικά και πλούσια σάλτσα μανιταριών.


Ζεστό τσαγάκι του βουνού και του κάμπου για τους λάτρεις των βοτάνων, ένα θεσπέσιο εσπρεσάκι και ένας επιδόρπιος οίνος για τους υπόλοιπους, μα για όλους μια σπιτική πορτοκαλόπιτα, αλλά και ταρτελέτες σοκολάτας με καραμέλα και κρέμα φουντουκιού. Το απόλυτο επιδόρπιο δεν είναι άλλο από τα ζεστά, κριτσανιστά εξωτερικά και κρεμώδη εσωτερικά, ρολάκια από γαλακτομπούρεκο, που θα συναντήσουν στο στόμα αρωματικό παγωτό μαστίχα.



Με αυτή την επίγευση, αλλά κι αυτή της γαλήνιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας του Aelia Wellness Retreat, αναχωρήσαμε δίνοντας ραντεβού ξανά για να δοκιμάσουμε κι άλλες από τις νέες προσθήκες στο μενού του εστιατορίου.
Aelia Wellness Retreat
Γρηγορίου Αυξεντίου 150, Αναλυόντας, 2641
22 015590
REVIEW IN ENGLISH
Aelia Wellness Retreat Unveils its new menu – A feast of flavours worth discovering (Greek & English)
The short drive from Nicosia, winding through lush green meadows, olive groves and a landscape where Cypriot nature takes centre stage, is your first reward. The second is undoubtedly the idyllic, all-embracing atmosphere of the verdant “oasis” that is Aelia Wellness Retreat, which—take it from me—will instantly soothe you the moment you park your car in the tree-shaded grounds of this boutique hideaway. The scents of basil, rosemary, generous herb beds of scented geranium and wild thyme gently awaken your senses even before you step inside the beautifully designed interior, defined by refined aesthetics and a strong sense of identity.
Take your seat on one of the comfortable sofas in the warm restaurant dressed in earthy tones, and very soon the restaurant’s menu, set on a wooden base, makes its way to your table. The restaurant proudly showcases its Mediterranean character, its strong local references in ingredients and dishes, as well as its newly introduced additions that bring fresh inspiration to the dining experience.
Negronis, a warming glass of aromatic Glühwein and a bottle of Cypriot red wine set the tone at our table, and we happily accept the staff’s suggestion to begin with the soup of the day: traditional giouvarlakia. Perfectly prepared meatballs in a light, lemony broth enriched with vegetables and herbs offer a comforting start, soon followed by golden halloumi rolls generously scented with fresh mint. All that’s left to do is pair their salty bite with the sweetness of the fig jam served alongside.


The sweet, incredibly melodic voice of the singer made the evening even more enchanting and transportive, with melodies that travelled effortlessly from past to present. Glasses raised, we toast “to good health” all around, while sharing bites of the beef souvlaki scented with oriental spices—a dish you should definitely elevate further by dipping it into the accompanying honey-mustard sauce.

The creativity continues with a smoked aubergine dip crowned with crispy fried cauliflower, while the burrata salad with cherry tomatoes and pesto proves wonderfully refreshing, flooding the palate with the aroma of fresh basil.


With plates and cutlery changed, and our spirits lifted by the diverse repertoire of our talented vocalist, we return to sharing flavours and experiences. Highlights include shrimp kritharoto, gently infused with a well-balanced bisque and feta, as well as salmon fillet served with al dente wild rice and a creamy saffron sauce.


The slow-cooked lamb shank, lightly glazed with wine sauce, melts effortlessly at the touch of a fork, while the Argentinian beef fillet deserves special mention—tender, cooked medium just as requested, and perfectly paired with mashed potatoes, baby vegetables and a rich mushroom sauce.


Mountain and countryside herbal tea for herb lovers, a superb espresso and a dessert wine for the rest, and for everyone: homemade orange cake, along with chocolate tartlets filled with caramel and hazelnut cream. The ultimate dessert, however, comes in the form of warm galaktoboureko rolls—crispy on the outside, creamy within—meeting fragrant mastic ice cream in the mouth.



With this lingering aftertaste, and the serene atmosphere of Aelia Wellness Retreat still surrounding us, we depart already planning our return, eager to sample more of the restaurant’s new menu additions.
Aelia Wellness Retreat
Grigori Afxentiou 150, Analiontas, 2641
22 015590





Η σύντομη διαδρομή από Λευκωσία, ανάμεσα στα καταπράσινα λιβάδια, τους ελαιώνες και το υπέροχο τοπίο με πρωταγωνιστή την κυπριακή φύση, είναι το πρώτο σου κρατούμενο.

Σας γράφω με ειλικρίνεια και αρκετή απογοήτευση, λίγους μόλις μήνες πριν ανοίξει το εστιατόριό μου στη Λευκωσία, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Πίστευα ότι το μεγαλύτερο άγχος

Γιορτινή ατμόσφαιρα, κομψός σχεδιασμός και ξεχωριστές γλυκές προτάσεις Σε γιορτινό κλίμα και χριστουγεννιάτικη διάθεση άνοιξε ξανά τις πόρτες του στη Λεμεσό το ζαχαροπλαστείο Pralina την

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας, γεμάτη χαρά, αρώματα και διεθνείς επιρροές, ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε στο διήμερο γαστρονομικό event που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Cor Gastronomy. Ένα υψηλού

Η UNESCO έκανε ένα ιστορικό βήμα, ανακηρύσσοντας την ιταλική κουζίνα ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για μια απόφαση με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς για
