![](https://fineanddine.com.cy/wp-content/uploads/2024/07/Νίκος-Πορτοκάλογλου-copy-300x142.jpg)
La cucina italiana non esiste. Το νέο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία μετά από σοβαρή έρευνα του καθηγητή Ιστορίας Τροφίμων και προέδρου του τμήματος Οικονομικών και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Πάρμα, Αλμπέρτο Γκράντι και του Ντανιέλε Σοφιάτι, συμπαρουσιαστή του στο podcast «DOI – Denominazione di Origine Inventata, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο σαματά, όσο κανένα άλλο βιβλίο.
Ουσιαστικά, οι υπογράφοντες το βιβλίο, υποστηρίζουν ότι πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για την ιταλική κουζίνα – πίτσα, σάλτσα ντομάτας, καρμπονάρα, ζυμαρικά, cotoletta a la milanese … – δεν είναι πιάτα που αποτελούσαν παραδοσιακά υλικά και συνταγές της Ιταλίας.
Υποστηρίζουν δε, ότι πολλά από αυτά έχουν φτάσει στη χώρα μαζί με τους μετανάστες, Ιταλούς και όχι μόνο, οι οποίοι ερχόμενοι πίσω στην Ιταλία, έφερναν και τις συνταγές του τόπου που έμεναν. Στο βιβλίο επίσης αναφέρεται συχνά ότι οι Ιταλοί σεφ ήταν και είναι εξαίρετοι και δημιουργικοί για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Γιατί απλά δεν ήταν δέσμιοι των παραδοσιακών συνταγών της χώρας τους και έτσι ήταν υποχρεωμένοι να φτιάξουν από την αρχή, πιάτα χωρίς δεσμεύσεις και φραγμούς. Τα πλείστα που γνωρίζουμε για την ιταλική κουζίνα, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επιτυχημένο marketing των τελευταίων 50 χρόνων. Κάτι που καταρρίπτει τους μύθους για την αυθεντικότητα της ιταλικής κουζίνας.
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, κατεβαίνει ξανά στο νησί μας σε λίγες μέρες για να μας τραγουδήσει τις μεγαλύτερές του επιτυχίες. Στο ρεπερτόριό του και με ιδιαίτερη
Δεκαπέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας στα γαστρονομικά δρώμενα του τόπου, γιορτάζει η ταβέρνα Παλιομούχταρος και το πανηγυρίζει δεόντως. Την Τετάρτη 7 Αυγούστου ο σεφ της βραβευμένης
Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα
Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο
Φρεσκο-αλιευμένο κυπριακό τονάκι και καρπούζι, ντόπιο και ζουμερό, σε μια συνταγή που θα κάνει θραύση. Απλά ακολούθησε τις οδηγίες της chef de partie του εστιατορίου