Συνέντευξη με τη Δεσπούλα Γεωργίου, ιδιοκτήτρια της βραβευμένης βιοτεχνίας χαρουπόμελου και παστελιού “Το Παραδοσιακό”

H Δεσπούλα Γεωργίου, ιδιοκτήτρια της βραβευμένης βιοτεχνίας χαρουπόμελου και παστελιού “ Το Παραδοσιακό” στην Ανώγυρα, μιλά στο Fine & Dine και στον Nick Andrew, για τα παραδοσιακά της προϊόντα, την όλη διαδικασία παραγωγής, τα οφέλη από την κατανάλωσή τους και όχι μόνο.

Όταν κάποιος αναφέρει το όνομα του χωριού σου – Ανώγυρα – συνειρμικά όλοι σκέφτονται το παστέλι και το χαρουπόμελο. Πώς το δικαιολογείς;

Ο λόγος είναι γιατί η κύρια ασχολία των κατοίκων της Ανώγυρας ήταν η καλλιέργεια τερατσιών, δηλαδή χαρουπιών. Το χωριό ανέκαθεν χαρακτηρίζονταν ως «τερατσοχώρι», καθώς αποτελούσε τον κύριο παραγωγό χαρουπιών. Είναι το μοναδικό χωριό στο οποίο συνεχίζεται η παράδοση της παρασκευής παστελιού.

Δεσπούλα, από πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να ασχολείται με τα προϊόντα που παράγονται από τα χαρούπια;

Από τα παιδικά μου χρόνια, βοηθούσα τους γονείς μου, για τους οποίους ήταν η κύρια ασχολία τους για βιοποριστικούς σκοπούς.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για να δημιουργήσετε μαζί με το σύζυγό σου το παστελλοποιείο;

Η συνέχεια και η αγάπη της παράδοσης της οικογένειας με έκανε να θέλω να συνεχίσω.

Μια συνηθισμένη μέρα ενός παστελλοποιού. Πώς ξεκινά, πώς τελειώνει; Ποιο μέρος της όλης διαδικασίας θα έλεγες ότι είναι αυτό που κάνει το δικό σας παστέλι και χαρουπόμελο να ξεχωρίζει τόσο. Ποιο μέρος είναι και το πιο επίπονο;

Η μέρα ξεκινά από τις 4:00 το πρωί, μέχρι αργά το απόγευμα. Η δουλειά αυτή είναι πολύ δύσκολη αφού πρόκειται για χειρωνακτική εργασία. Όλη η διαδικασία είναι γενικά δύσκολη γιατί είναι μια αλυσίδα που κρατά αρκετές ώρες για να παραχθεί το γνήσιο παστέλι και χαρουπόμελο.

Ποια προϊόντα παράγονται στο παστελλοποιείο σας;

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι το παστέλι και το χαρουπόμελο τα οποία ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους, αφού δεν χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε συντηρητικά.

Ένα απόλυτα “καθαρό” από πρόσθετα, προϊόν. Ισχύει;

Βεβαίως και ισχύει. Το παστέλι και το χαρουπόμελο το οποίο φτιάχνουμε διαθέτει μόνο τις γλυκαντικές ουσίες τις οποίες περιέχει το χαρούπι.

Ο ΄΄μαύρος χρυσός΄΄ της Κύπρου, θεωρείται και μια από τις υγιεινές υπερτροφές. Μίλησε μας λίγο για αυτό.

Το χαρούπι, ο καρπός της χαρουπιάς, είναι ο «μαύρος φυσικός χρυσός». Το χαρούπι, ήταν ιστορικά, το εναλλακτικό της ζάχαρης. Ενώ στις μέρες μας, η λευκή ζάχαρη κυριαρχεί στις έτοιμες τροφές, πριν μερικά χρόνια, ένα από τα κυριότερα φυσικά γλυκαντικά στον κόσμο, ήταν το χαρούπι.

Το χρησιμοποιούν για την παρασκευή φιλμ, φαρμάκων, καλλυντικών, γλυκών και σοκολάτων. Τα τελευταία χρόνια το χαρούπι και το χαρουπόμελο είναι αρκετά δημοφιλή και στην Ευρώπη. Τώρα πια διατίθεται στα είδη υγιεινής διατροφής, σαν ένα εξαιρετικό εναλλακτικό της σοκολάτας.

Τα χαρούπια αποτελούν μια εξαιρετικά πλούσια τροφή. Είναι πλουσιότερα σε ασβέστιο ακόμα και από το γάλα αφού περιέχουν 350 μγ ασβεστίου ανά 100γρ σε σύγκριση με το γάλα που περιέχει 120 μέχρι 130 μγ ανά 100 γρ. 

Η πρωτεΐνη των χαρουπιών φθάνει στο 4%, οι υδατάνθρακες στο 63% ενώ ταυτόχρονα τα χαρούπια είναι πλούσια σε φωσφόρο (80 μγ ανά 100 γρ.) σε βιταμίνες Α και Β, ενώ περιέχουν ακόμη μικρές ποσότητες σιδήρου, νατρίου και πολλά άλλα μεταλλικά στοιχεία.

Πώς βλέπεις το μέλλον της παραγωγής προϊόντων από χαρούπια στο νησί;

Ευελπιστώ με την βοήθεια του Υπουργείου Γεωργίας, επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν, έτσι ώστε να έχουμε μια αυξητική τάση στην παραγωγή των προϊόντων.

Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα παραδοσιακά σας προϊόντα;

Στην μικρή βιοτεχνία στο χωριό Ανώγυρα με ονομασία “Το Παραδοσιακό”, το οποίο είναι ανοιχτό καθημερινά.

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο