
Λίγες μόνο μέρες μας χωρίζουν από το κορυφαίο οινικό γεγονός της χρονιάς. Στις 23 Νοεμβρίου 2025, το Pavilion Hall στη Λευκωσία θα έχει μόνο, άρωμα κρασιού και ανθρώπους που το αγαπούν, το σέβονται και το προωθούν. Ο ιθύνων νους της όλης διοργάνωσης, Μιχάλης Γεωργίου μιλά στη Fine & Dine και τον Nick Andrew για το επερχόμενο Expo.

Μιχάλη, μιλάμε πλέον για θεσμό;;;
Ναι, νομίζω πως πλέον μιλάμε για θεσμό, αλλά όχι με τη στενή, τυπική έννοια.
Μιλάμε για ένα σημείο συνάντησης.
Για τη μέρα που ο κόσμος του κρασιού, από την Κύπρο, την Ελλάδα και χώρες πολύ μακριά από εμάς, συγκεντρώνεται σε έναν χώρο και μοιράζεται πάθος, γνώση και ιστορίες.
Κάθε χρονιά η ενέργεια μεγαλώνει και ο κόσμος περιμένει την Oenognosia σαν μια μικρή γιορτή του κρασιού.
Κι αυτό, πιστεύω, είναι το πιο όμορφο σημάδι. Ότι κάτι χτίστηκε σωστά.
Τι είναι με απλά λόγια το Oenognosia – Cyprus Wine Expo και γιατί να λοξοδρομήσουμε όλοι για να το επισκεφτούμε;
Με λίγα λόγια, είναι η διεθνής γιορτή του κρασιού στη Λευκωσία.
Ναι, η Κύπρος έχει κεντρικό ρόλο, έξαλλου γίνεται εδώ στην Κύπρο, αλλά φιλοξενούμε επίσης γνωστά και μεγάλα οινοποιεία από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κεντρική Ευρώπη, Λατινική Αμερική και άλλες χώρες.
Γιατί να έρθει κάποιος;
Γιατί σε μία μέρα μπορεί:
• να γνωρίσει παραγωγούς από διαφορετικές χώρες,
• να συγκρίνει σχολές, φιλοσοφίες και terroirs,
• να ανακαλύψει νέα κρασιά και νέες ιστορίες,
• και να δει τη Μεσόγειο να συνομιλεί με τον υπόλοιπο κόσμο μέσα στην ίδια αίθουσα.
Είναι μια εμπειρία που σπάνια βρίσκεις σε τέτοια μορφή στην Κύπρο.
Κι αυτό από μόνο του αξίζει την “λοξοδρόμηση”.
Εκτός από το εκθεσιακό μέρος, ποιες ευκαιρίες δικτύωσης, ενημέρωσης ή εκπαίδευσης θα έχουν οι συμμετέχοντες;
Η Cyprus Wine Expo – Oenognosia έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο επισκέπτης, είτε επαγγελματίας είτε απλός οινόφιλος, να φύγει έχοντας πάρει κάτι ουσιαστικό.
B2B Lounge
Εκεί διεθνή οινοποιεία, ξενοδόχοι, sommeliers, εισαγωγείς και εστιατόρια μπορούν να συναντηθούν σε ένα πιο ήρεμο, επαγγελματικό περιβάλλον.
Πολλές συνεργασίες ξεκινούν από μια απλή κουβέντα στο Β2Β lounge
Ενημέρωση μέσα από την ίδια την εμπειρία
Φέτος δεν έχουμε masterclasses, αλλά έχουμε κάτι που για μένα είναι εξίσου σημαντικό. Την άμεση επαφή με τον παραγωγό.
Δεν υπάρχει καλύτερη “εκπαίδευση” από το να ακούς την ιστορία από τον ίδιο άνθρωπο που φροντίζει το αμπέλι και φτιάχνει το κρασί.
Αυτή η διάδραση είναι η ουσία της Oenognosia.
Μια ανθρώπινη εμπειρία για όλους
Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός.
Το κρασί είναι για τους ανθρώπους και αυτή η μέρα είναι η απόδειξη.
Η χαλαρή ατμόσφαιρα, οι κουβέντες, τα χαμόγελα, οι ανακαλύψεις είναι όλα αυτά που δίνουν στην έκθεση τον χαρακτήρα της.
*
Εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν από τη σελίδα της έκθεσης www.oenognosia.cy ή επι τόπου στην είσοδο.
Βιογραφικό – Ποιος είναι ο Μιχάλης Γεωργίου;
Με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στη Φιλοσοφία και την Πληροφορική, ο Μιχάλης Γεωργίου έκανε το 2010 το αποφασιστικό βήμα προς τον κόσμο του κρασιού. Έχοντας ήδη εμπειρία στη γευσιγνωσία καφέ, η μετάβαση στον χώρο της οργανοληπτικής αξιολόγησης του οίνου ήρθε φυσικά· σχεδόν σαν μια συνέχεια της ίδιας αναζήτησης για άρωμα, υφή και αλήθεια.
Σήμερα, ο Μιχάλης κατέχει μεταπτυχιακό MBA στο Wine Business, είναι Δημοσιογράφος Οίνου και μέλος του Circle of Wine Writer, ενός από τους πιο αναγνωρισμένους και ιστορικούς διεθνείς οργανισμούς επαγγελματιών που γράφουν, εκπαιδεύουν ή επικοινωνούν για το κρασί με περίπου 300 μέλη σε όλο τον κόσμο. Είναι Πιστοποιημένος Certified Sommelier (IHU) με εξειδίκευση στη Γευσιγνωσία και Αισθητηριακή Ανάλυση Οίνου (UC Davis), καθώς και Champagne Expert από το Comité Champagne.
Αποτελεί ενεργό μέρος της διεθνούς οινικής σκηνής ως διεθνής κριτής σε διαγωνισμούς οίνου. Εκτός από την γευσιγνωσία κρασιών, παράλληλα δραστηριοποιείται στη συγγραφή, στην αρθρογραφία και στη διαμόρφωση της σύγχρονης οινικής ταυτότητας της Κύπρου. Τα άρθρα του δημοσιεύονται στο Blog του στη διεύθυνση www.oenognosia.com







Το Sky7, η “πρεσβεία” των βραβευμένων σεφ στο νησί, υποδέχτηκε μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία με τον βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin σεφ Vítor Matos, ο οποίος παρουσίασε ένα υψηλού επιπέδου

Η κλασικά αγαπημένη ιταλική κουζίνα έχει τη γαστρονομική της “πρεσβεία” στο Mediterraneo. Το απόλυτο ιταλικό εστιατόριο του ξενοδοχείου Annabelle, που έχει πλέον καθιερωθεί τόσο στους

Ήρθε κι η Μαμαλού και με την είσοδό της στο κέντρο του άστεως έγινε αμέσως viral. Talk of the town χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και σπρώξιμο,
