Συνέντευξη με τον πολυβραβευμένο σεφ Λευτέρη Λαζάρου με την ευκαιρία της καθόδου του στην Κύπρο

Ο πολυβραβευμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου είναι ένα από τα πιο εμβληματικά ονόματα της γαστρονομίας στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Έχει συνδέσει το όνομά του όσο κανένας άλλος με την ιχθυογαστρονομία, φέρνοντας ταπεινά ψάρια και θαλασσινά στο υψηλότερο επίπεδο δημιουργίας. Με το εμβληματικό του εστιατόριο “Βαρούλκο” έχει κατακτήσει αμέτρητα βραβεία, μα κυρίως  τις καρδιές των ανθρώπων που αγαπούν την καλή κουζίνα.

Στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου, ο κορυφαίος σεφ κατεβαίνει στην Κύπρο μαζί με την ομάδα του, για τρεις μοναδικές γαστρονομικές βραδιές στο πεντάστερο NissiBlu Beach Resort στην Αγία Νάπα, παρουσιάζοντας ένα degustation menu συνδυασμένο με κορυφαίους οίνους. Με την ευκαιρία αυτή, ο Nick Andrew τον συναντά για μια ξεχωριστή συνέντευξη.

Κύριε Λαζάρου, τι να περιμένουν οι λάτρεις της υψηλής ιχθυογαστρονομίας από τις τρεις βραδιές στο NissiBlu Beach Resort; Ποιος είναι ο χαρακτήρας του μενού που θα παρουσιάσετε και τι θα γευτούν όσοι παρευρεθούν;

Θέλω οι καλεσμένοι να ζήσουν μια πραγματική γιορτή της θάλασσας! Θα δοκιμάσουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά με δημιουργικές πινελιές, κάθε πιάτο με χαρακτήρα και προσωπικότητα. Στόχος μου είναι να φύγουν με χαμόγελο και την αίσθηση ότι γεύτηκαν κάτι ξεχωριστό, απλό αλλά ταυτόχρονα αξέχαστο.

Έχετε συνδεθεί με την Κύπρο μέσα από πολλές συνεργασίες και events στο παρελθόν. Πώς βιώνετε τη σχέση σας με το νησί και τους Κύπριους;

Η Κύπρος είναι ένα νησί με ιδιαίτερη γοητεία και φιλοξενία. Κάθε επίσκεψή μου εκεί είναι μια ευκαιρία να μοιραστώ τη δουλειά μου με ανθρώπους που αγαπούν το φαγητό και τις ξεχωριστές εμπειρίες. Η σχέση μου με τους Κύπριους είναι πάντα ζεστή και φιλική, και με εμπνέει να δημιουργώ πιάτα που ενώνουν τη γεύση με την απόλαυση της στιγμής.

Το “Βαρούλκο” είναι ένα εστιατόριο-σταθμός στη γαστρονομία. Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά και γιατί πιστεύετε πως έχει καθιερωθεί στις καρδιές των Ελλήνων και των επισκεπτών στην Αθήνα;

Το “Βαρούλκο” είναι η καρδιά της δημιουργικής μου πορείας. Είναι το μέρος όπου η φιλοσοφία μου για το φαγητό συναντά την τέχνη της γεύσης και την καθημερινή δουλειά της ομάδας μου. Πιστεύω ότι έχει κερδίσει τις καρδιές των ανθρώπων γιατί συνδυάζει ποιότητα, σεβασμό στις πρώτες ύλες και ειλικρίνεια στις γεύσεις, χωρίς περιττά στολίδια. Ο κόσμος καταλαβαίνει όταν κάτι γίνεται με πάθος και γνώση, και αυτό είναι κάτι που έχουμε καταφέρει να μεταδώσουμε.

Μια ζωή δίπλα στη θάλασσα και τους καρπούς της. Ποια είναι εκείνη η ανάμνηση που ξεχωρίζετε έντονα, τι σας χαροποίησε περισσότερο στην πορεία σας και ποια εμπόδια χρειάστηκε να ξεπεράσετε;

Θυμάμαι ακόμα τα παιδικά μου χρόνια δίπλα στη θάλασσα, όταν κάθε ψάρι ή θαλασσινό ήταν μια μικρή ανακάλυψη και μια ευκαιρία να πειραματιστώ. Αυτό που με έχει χαροποιήσει περισσότερο στη διαδρομή μου είναι οι στιγμές που βλέπω τους ανθρώπους να απολαμβάνουν τα πιάτα μου και να χαμογελούν. Φυσικά, υπήρξαν εμπόδια — απαιτήσεις, πίεση και στιγμές αμφιβολίας — αλλά πάντα με κράτησε η αγάπη για τη δουλειά και η χαρά να δημιουργώ, μέρα με τη μέρα.

Η νέα γενιά μαγείρων είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις ή πιστεύετε ότι χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία και καθοδήγηση;

Η νέα γενιά έχει ταλέντο και φρεσκάδα, αλλά η εμπειρία δεν αντικαθίσταται εύκολα. Χρειάζονται καθοδήγηση, υπομονή και επαφή με την πραγματική κουζίνα, όχι μόνο τις τεχνικές. Όταν όμως συνδυάζουν το ταλέντο με τη μάθηση, μπορούν να δημιουργήσουν σπουδαία πράγματα.

Ποιο είναι το προφίλ του σύγχρονου γαστρονόμου το 2025; Ποια είναι τα θέλω του, οι γαστριμαργικές του αναζητήσεις και οι “ιδιοτροπίες” που συναντάτε;

Ο σύγχρονος γαστρονόμος το 2025 είναι απαιτητικός, ενημερωμένος και περιπετειώδης. Ψάχνει αυθεντικότητα, σεβασμό στις πρώτες ύλες και βιώσιμες πρακτικές. Θέλει να δοκιμάσει νέες τεχνικές και να ανακαλύψει γεύσεις που συνδέονται με ιστορίες και πολιτισμό. Οι ιδιοτροπίες του μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση για τον σεφ, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν έμπνευση να εξελίσσεσαι συνεχώς.

Είστε ένα ζωντανό παράδειγμα ανθρώπου και σεφ που συνεχίζει να βλέπει το αύριο ως μια ακόμη πρόκληση. Ποιοι ήταν οι καταλύτες, οι εσωτερικές σας δυνάμεις και το ιδιαίτερο DNA σας που σας κράτησαν σε αυτό το επίπεδο και που μπορούν να εμπνεύσουν όλους μας;

Οι καταλύτες μου ήταν η αγάπη για τη θάλασσα, η περιέργεια για τη γεύση και η επιθυμία να δημιουργώ κάθε μέρα κάτι καλύτερο. Η εσωτερική δύναμη προέρχεται από την επιμονή, την πειθαρχία και την πίστη στον εαυτό μου, αλλά και στην ομάδα μου. Το DNA μου περιλαμβάνει σεβασμό στις πρώτες ύλες, πειραματισμό χωρίς φόβο και συνεχή αναζήτηση της τελειότητας. Αυτό που μπορεί να εμπνεύσει όλους είναι η αφοσίωση σε αυτό που αγαπάς και η πίστη ότι η δουλειά σου μπορεί να αφήσει ένα αποτύπωμα που ξεπερνά τα όρια του καθημερινού.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts