
Είχα καιρό να πάω, μα σαν πέρασα το ξωπόρτι της, εκεί στο γραφικό κέντρο του Παλιάς Έγκωμης, ξύπνησαν μνήμες. Μνήμες με πρωταγωνιστές τους φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και συνεργάτες, που μας ένωνε, γύρω από τα τραπέζια της ιστορικής ταβέρνας, το καλό φαγητό, ο μεζές, η μουσική και το “καλώς τους”, όπως μας υποδεχόταν όλους ο αείμνηστος, Γιώργος Φραγκεσκίδης.
Παιδιά, γαμπροί κι εγγόνια, παραδίπλα του, νεότεροι τότε, συνεχίζουν σήμερα ωριμότεροι, το έργο του, προσφέροντας αυτό που ξέρουν καλύτερα από πολλούς άλλους. Κυπριακή φιλοξενία, ατελείωτο μεζέ, με γεύσεις ντόπιες και αυθεντικές κι όλα αυτά σε ένα χώρο που βροντοφωνάζει Κύπρος μ’ όλο της το μεγαλείο.
Αισθητές οι διακοσμητικές παρεμβάσεις του σήμερα, που σμίγουν με ένα καλαίσθητο τρόπο, το παρελθόν με το παρόν, δημιουργώντας ένα πανέμορφο σκηνικό στις διάφορες αίθουσές του, αλλά και έξω στην αυλή, στην πλατεία μπροστά στην είσοδο, που δικαιολογημένα έχει πολυφωτογραφηθεί.
Βραδιά με ζωντανή μουσική επιλέξαμε με την παρέα, για να απολαύσουμε τον πραγματικά εκτενή σε πιατάκια, θρυλικό μεζέ της ταβέρνας, που ξεκίνησε με τα αρώματα του ζεστού σουσαμένιου κουλουριού, που πλαισίωνε τη δροσερή σαλάτα της Πλάκας, τα σκορδάτα λαχανικά, το τζατζίκι που έχω λατρέψει, αλλά και τις τσακιστές ελιές και τα κομμένα λαχανικά.

Μουσική απαλή και λαϊκή από τους μουσικάντηδες του μαγαζιού, κόκκινο κρασί με μαλακές τανίνες στα ποτήρια μας και συνεχίζουμε με σπιτικά κεφτεδάκια και μια πιατελίτσα με χαλούμι, μανιτάρι και χωριάτικο λουκάνικο, ψημένα όλα στη σχάρα.

Τα κολοκυθάκια με αυγά και το παραδοσιακό γιουβέτσι, είναι και τα δυο τους πρώτο πράμα, όπως και τα κρασάτα μανιτάρια στο τηγάνι με κόλιανδρο και φυσικά οι μυρωδάτες σεφταλιές και τα χοιρινά και μαριναρισμένα, από κοτόπουλο σουβλάκια, συνοδευόμενα με τηγανιτές πατάτες.


Μπράβο στην ομάδα των ατόμων της εξυπηρέτησης, με πρωτοστάτες τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, που έδωσαν για ακόμη μια βραδιά τον καλύτερό τους εαυτό, σε ένα πραγματικά κατάμεστο από κόσμο εστιατόριο.
Τα δημιουργικά παπουτσάκια με μελιτζάνα και λαχανικά, τα σαλιγκάρια και το βοδινό συκωτάκι που έλιωνε στο στόμα, δεν άργησαν να φτάσουν και στο δικό μας τραπέζι, προετοιμάζοντάς μας για το ύστατο πιάτο σταθμό για την Πλάκα, τη χοιρινή σούβλα που και αυτή τη φορά πήρε ψηλή βαθμολογία για το άριστο ψήσιμό της.


Πλάκα πλάκα τα γλυκά της ταβέρνας έχουν τη δικιά τους, μοναδική ιστορία, με πρώτο σταθμό τα σιροπιαστά μπουρέκια αναρής, τα γλυκά του κουταλιού, από τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσεις το τραγανό γλυκό καρυδάκι.

Πλατεία Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ 6 -8, Έγκωμη
22 352898





Η σύντομη διαδρομή από Λευκωσία, ανάμεσα στα καταπράσινα λιβάδια, τους ελαιώνες και το υπέροχο τοπίο με πρωταγωνιστή την κυπριακή φύση, είναι το πρώτο σου κρατούμενο.

Σας γράφω με ειλικρίνεια και αρκετή απογοήτευση, λίγους μόλις μήνες πριν ανοίξει το εστιατόριό μου στη Λευκωσία, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Πίστευα ότι το μεγαλύτερο άγχος

Γιορτινή ατμόσφαιρα, κομψός σχεδιασμός και ξεχωριστές γλυκές προτάσεις Σε γιορτινό κλίμα και χριστουγεννιάτικη διάθεση άνοιξε ξανά τις πόρτες του στη Λεμεσό το ζαχαροπλαστείο Pralina την

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας, γεμάτη χαρά, αρώματα και διεθνείς επιρροές, ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε στο διήμερο γαστρονομικό event που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Cor Gastronomy. Ένα υψηλού

Η UNESCO έκανε ένα ιστορικό βήμα, ανακηρύσσοντας την ιταλική κουζίνα ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για μια απόφαση με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς για
