Στενορύμι. Ατμοσφαιρικό σκηνικό και γεύσεις, που φέρνουν το χωριό στην πόλη

Μόλις πατήσαμε το πόδι μας ψες, από το ξωπόρτι και μέσα, “φύγαμε” ευθύς στο χωριό του παππού και της γιαγιάς. Μια αυλή, περιτριγυρισμένη με ροδοδάφνες, ψηλά δέντρα κι ανθοφόρα, κεραμιδωτές σκεπές, τόνενες καρέκλες, να φωτίζονται όλα από τα αιωρούμενα, γραμμικά λαμπιόνια, Εκεί στην άκρη, η μεγάλη ατραξιόν, ο εν ενεργεία ξύλοφουρνος.

Κι όταν λέμε εν ενεργεία, εννοούμε ένα ξυλόφουρνο που θα μοσκοβολά αχνιστό κρέας και πατατούλες, από την ώρα που θα μπεις, μέχρι και το “καληνύχτα” που θα πεις και θα σου πουν οι πρόσχαροί του άνθρωποι. “Δυο μεζέδες παρακαλώ και μια κλέφτικο” και ξεκινάμε με φρεσκοκομμένη σαλάτα με άφθονη φέτα και κόκκινες ντομάτες,  λαδοριγανάτο, φρυγανισμένο ψωμί και θεϊκές ελιές στα κάρβουνα. Αλοιφές σπιτικές, με πρώτες και καλύτερες το δροσερό τζατζίκι, το ταχίνι, μα σίγουρα δοκίμασε και εσύ αυτή με γιαούρτι και κοκκινογούλια, που κάνει στο στόμα ένα υπέροχο πάντρεμα.

Η μουσική λαϊκή, ρεμπέτικη και ταξιδιάρικη σε Ελλάδα μεριά, μα η συνέχεια κυπριακότατη με όμορφα ψημένο χωριάτικο, κρασάτο λουκάνικο χωρίς περιττά λίπη, χαλούμι σχάρας και εξαρτησιογόνα σαλιγκάρια με σάλτσα ντομάτας, που επιβάλλεται να τα απολαύσεις κι εσύ μαζί με το αριστοτεχνικά ψημένο πουργούρι.

Στη υγειά της παρέας με ένα ποτηράκι μπύρα, για να υποδεκτούμε την κολοκυθοτηγανιά με αυγό, μα και τα εξαίρετα με κάθε σημασία της λέξης χοιρινά, ομοιόμορφα κομμένα σουβλάκια, τα τρυφερά, όμολογά τους από μαριναρισμένο κοτόπουλο και φυσικά τις μυρωδάτες σιεφταλιές, πλάι σε κομμένα πολύ λεπτά, στικς από κυπριακές πατάτες, που θα πάθεις με αυτά εθισμό.

Ο μάστορας του ξυλόφουρνου στο πόστο, του, για να τον ανοίξει ευλαβικά και τελετουργικά και να μας ξεφουρνίσει μια μερίδα από λατρεμένο κλέφτικο αρνί, που κοβόταν αβίαστα με την άκρη του πιρουνιού, παντρεμένο με καλά μεστωμένες πατάτες, που ήμουνα στο τσακ να του ζητήσω ακόμη μια.

Νεκταρίνι αρωματικό για το τέλος, χαλβάς κατσαρόλας δροσερός, άφθονα συγχαρητήρια στους άριστους ψήστες και στους σεφ, μα κι άλλα τόσα στην ολόχαρη κοπελιά που μας εξυπηρετούσε και μας έκανε να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Φεύγοντας, μάθαμε ότι Παρασκευές και Σάββατα, η μουσική είναι ζωντανή και διασκεδαστική και κλείσαμε τραπέζι για να ξαναπάμε.

Κυριάκου Μάτση 3, Πλατεία Αγλαντζιάς, Αγλαντζιά, Λευκωσία

22 876543

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο