![](https://fineanddine.com.cy/wp-content/uploads/2025/01/The-Landmark-Nicosia-Autograph-Collection-Hotel-Pool-LR-300x169.jpg)
Μόλις πατήσαμε το πόδι μας ψες, από το ξωπόρτι και μέσα, “φύγαμε” ευθύς στο χωριό του παππού και της γιαγιάς. Μια αυλή, περιτριγυρισμένη με ροδοδάφνες, ψηλά δέντρα κι ανθοφόρα, κεραμιδωτές σκεπές, τόνενες καρέκλες, να φωτίζονται όλα από τα αιωρούμενα, γραμμικά λαμπιόνια, Εκεί στην άκρη, η μεγάλη ατραξιόν, ο εν ενεργεία ξύλοφουρνος.
Κι όταν λέμε εν ενεργεία, εννοούμε ένα ξυλόφουρνο που θα μοσκοβολά αχνιστό κρέας και πατατούλες, από την ώρα που θα μπεις, μέχρι και το “καληνύχτα” που θα πεις και θα σου πουν οι πρόσχαροί του άνθρωποι. “Δυο μεζέδες παρακαλώ και μια κλέφτικο” και ξεκινάμε με φρεσκοκομμένη σαλάτα με άφθονη φέτα και κόκκινες ντομάτες, λαδοριγανάτο, φρυγανισμένο ψωμί και θεϊκές ελιές στα κάρβουνα. Αλοιφές σπιτικές, με πρώτες και καλύτερες το δροσερό τζατζίκι, το ταχίνι, μα σίγουρα δοκίμασε και εσύ αυτή με γιαούρτι και κοκκινογούλια, που κάνει στο στόμα ένα υπέροχο πάντρεμα.
Η μουσική λαϊκή, ρεμπέτικη και ταξιδιάρικη σε Ελλάδα μεριά, μα η συνέχεια κυπριακότατη με όμορφα ψημένο χωριάτικο, κρασάτο λουκάνικο χωρίς περιττά λίπη, χαλούμι σχάρας και εξαρτησιογόνα σαλιγκάρια με σάλτσα ντομάτας, που επιβάλλεται να τα απολαύσεις κι εσύ μαζί με το αριστοτεχνικά ψημένο πουργούρι.
Στη υγειά της παρέας με ένα ποτηράκι μπύρα, για να υποδεκτούμε την κολοκυθοτηγανιά με αυγό, μα και τα εξαίρετα με κάθε σημασία της λέξης χοιρινά, ομοιόμορφα κομμένα σουβλάκια, τα τρυφερά, όμολογά τους από μαριναρισμένο κοτόπουλο και φυσικά τις μυρωδάτες σιεφταλιές, πλάι σε κομμένα πολύ λεπτά, στικς από κυπριακές πατάτες, που θα πάθεις με αυτά εθισμό.
Ο μάστορας του ξυλόφουρνου στο πόστο, του, για να τον ανοίξει ευλαβικά και τελετουργικά και να μας ξεφουρνίσει μια μερίδα από λατρεμένο κλέφτικο αρνί, που κοβόταν αβίαστα με την άκρη του πιρουνιού, παντρεμένο με καλά μεστωμένες πατάτες, που ήμουνα στο τσακ να του ζητήσω ακόμη μια.
Νεκταρίνι αρωματικό για το τέλος, χαλβάς κατσαρόλας δροσερός, άφθονα συγχαρητήρια στους άριστους ψήστες και στους σεφ, μα κι άλλα τόσα στην ολόχαρη κοπελιά που μας εξυπηρετούσε και μας έκανε να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Φεύγοντας, μάθαμε ότι Παρασκευές και Σάββατα, η μουσική είναι ζωντανή και διασκεδαστική και κλείσαμε τραπέζι για να ξαναπάμε.
Κυριάκου Μάτση 3, Πλατεία Αγλαντζιάς, Αγλαντζιά, Λευκωσία
22 876543
Ο σεφ Νικόλας Κωνσταντίνου μάς δίνει τα φώτα του για να φτιάξουμε το άπαιχτό του βοδινό κατσαρόλας, που ψήνεται μέσα σε κόκκινο κρασί, αρωματικά μπαχάρια
Από εκεί που ερχόταν κάποιος στην πρωτεύουσά μας και οι επιλογές ξενοδοχειακής διαμονής μετριούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού, πάμε κατά τα φαινόμενα στην αντίπερα
Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Σαραγόσα, Παμπλόνα, Σαν Σεμπαστιάν και Μπιλμπάο, κάποιοι από τους γαστρονομικούς σταθμούς της ομάδας της Fine&Dine, η οποία κατέγραψε ξανά ορισμένες από τις τάσεις
Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν δραματικά, ακόμη και σε χώρες που τα κλιματιστικά είχαν μέχρι πρότινος, ρύθμιση μόνο για ζεστό αέρα. Από την άλλη ο υπερτουρισμός είναι
Το 2025 έχει ανακηρυχθεί παγκοσμίως Έτος Johann Strauss. 200 χρόνια από τη γέννηση του πιο φημισμένου μουσικού της γνωστής δυναστείας Strauss της Βιέννης. Οι συνθέσεις