Εκεί στην καρδιά της Παλιάς Λευκωσίας, εκεί που κτυπά έντονα ο παλμός της ιστορικής, αστικής πρωτεύουσας, πάλλεται και η κουζίνα της Κύπρου. Κι όλα αυτά, εντός της ιστορικότερης ταβέρνας του νησιού, που η σκούφια της καλά κρατεί από το 1938, συνεχίζοντας όμως να γράφει καθημερινά, γαστρονομική και όχι μόνο ιστορία.
Ατμόσφαιρα άλλης εποχής
Οι τοίχοι, οι πέτρες που την δομούν, οι παραδοσιακές καμάρες, οι φωτογραφίες απλών ανθρώπων που την έχουν επισκεφτεί, αλλά και αυτές με πρωταγωνιστές από το καλλιτεχνικό, μουσικό και κινηματογραφικό στερέωμα, αποπνέουν όλα τους μια αύρα πρωτόγνωρη και ταξιδιάρικη μέσα στο χρόνο.
Εικόνες που κλείνουν μέσα τους στιγμές χαράς, έντονα συναισθήματα και διασκέδασης, όπως αυτά που θα νιώσεις κι εσύ σαν πάρεις ένα τραπέζι στον διακτινιστικό του ενδοχώρο ή στην απλόχωρη αυλή του.
Οι άνθρωποι του
Τον Παναγιώτη Μέντζη, τον ιδιοκτήτη, μα και τον άνθρωπο που το αγαπά όσο κανείς άλλος, θα τον βρεις στην είσοδο, μα θα ΄ρθει και στο δικό σου τραπέζι, μαζί με όλη την πρόσχαρη, χαμογελαστή του ομάδα, για να σε υποδεκτούνε όπως τα παλιά.
Με τη μερρέχα ανά χείρας θα ρίξουν στις παλάμες σου, ροδόσταγμα του Αγρού, μα και θα είναι στο κατόπιν σου για να είναι σίγουροι ότι εσύ και η παρέα σου, περνάτε όμορφες στιγμές, ωσάν να είστε φιλοξενούμενοί τους.
Η κουζίνα του
Η κουζίνα της Κύπρου, σε πολλές πράξεις, είναι μια μυσταγωγία που θα τη ζήσεις λεπτό προς λεπτό στον Ζανέττο. Λαδοριγανάτο ψωμί, βουτήματα και αλοιφές, σπιτικές και καλοφτιαγμένες, δροσερή σαλάτα με φετούλα, λουκάνικο και χαλούμι που μυρίζουν Κύπρο, τα πρώτα δείγματα γραφής.
Κάνε χώρο για το γιουβέτσι με μοσχάρι, τα κριτσανιστά κολοκυθάκια, τις τοπικές ραβιόλες, αλλά και εσό έτοιμος για τους πειρασμούς σχάρας, με πρώτα και καλύτερα, τα χοιρινά και από κοτόπουλο σουβλάκια του και τις τεραστίων διαστάσεων σεφταλιές του.
Σαλιγκάρια μούρλια με πουργούρι, σπανακόρυζο, μανιτάρια σχάρας και πομηλοροτηγανιά, τα πιατάκια που θα σε κάνουν να ξανατσουγκρίσεις το κρασοπότηρό σου μ’ όλη την παρέα. Κράτα λίγο χώρο για τα κομμένα φρούτα εποχής, το λιβανέζικο μαχαλεπί με άφθονο πιστάτσιο και φυσικά τον χαλβά κατσαρόλας, προικισμένο με σπιτικά, γλυκά του κουταλιού.
Value for money
Όλα μετράνε στην εξίσωση επιτυχίας της ιστορικότερης ταβέρνας. Μα πάνω απ’ όλα, οι άνθρωποί του που το ‘χουν κρυφό καμάρι, παινεύονται και για την αξία που παίρνεις άμα τους τιμήσεις με την παρουσία σου.
Καλοφτιαγμένο φαγητό με προσεγμένα υλικά, ψημένα και μαγειρεμένα με αγάπη, ποσότητα που χορταίνει και τα πιο δυνατά πιρούνια, αλλά και ποικιλία επιλογών – μέχρι και χορτοφαγικό μεζέ σου φτιάχνουνε – με εσένα και τους φίλους σου να φεύγετε πάντοτε ευχαριστημένοι για τις λογικότατες τιμές και την άμεμπτη, φιλική εξυπηρέτηση.
Τρικούπη 65, Λευκωσία
22765501
Εκεί, στα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης της Λευκωσίας κι εκεί που ο παλμός των γραφικών γειτονιών αντηχεί πίσω, εκατοντάδες χρόνια πριν, θα βρεις και
Ο πολυβραβευμένος, κάτοχος ενός αστεριού Michelin, chef Λευτέρης Λαζάρου, κατεβαίνει στο νησί μας τον Νοέμβριο, για να ανέβει στον Καλοπαναγιώτη και συγκεκριμένα στο εντυπωσιακό οινοποιείο
Η ομάδα του Τρεις & ο Κούκος, “πέταξε” προσφάτως σ’ άλλα λημέρια. Βολεύτηκε όμορφα στις άνετες εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Εστίας (έναντι Αρχηγείου Αστυνομίας στη Λευκωσία)
Το ίδρυμα Βίκτωρ Ιωαννίδη, σε συνεργασία με το Espace Jouenne στη Μασσαλία καθώς και με τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού, διοργανώνει την ομαδική έκθεση “OTHER
Οι κριτές των “The World’s 50 Best Bars 2024” αποφάνθηκαν κι εφέτος, ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά μια θέση στην λίστα με τις χώρες που