Φινέτσα, πριν πάμε στον μεζέ, έχει κι ο χώρος, μα και οι άνθρωποί του. Περιποιημένα τραπεζοκαθίσματα με πεντακάθαρα κοκκινόλευκα, καρό τραπεζομάντιλα, καδράκια και αμπαζούρ, ρομαντικά που σε παίρνουν σ’ άλλες εποχές, μια ξυλόσομπα κι ένα ρετρό μπαράκι, συνθέτουν με αισθητική μαεστρία τον χώρο.
Οι άνθρωποί του, που γνωρίζουν κι αγαπούν αυτό που κάνουν, με ένα χαμόγελο στην πόρτα, μα και σε κάθε σημείο του μαγαζιού για να σου μιλήσουν, να σε γνωρίσουν και να φροντίσουν να απολαύσεις μαζί με αυτούς που αγαπάς, γεύσεις ημέρας, εποχιακά πιάτα και ένα μεζέ φινετσάτο που πάντα κρύβει εκπλήξεις.
Αλοιφές με άποψη δοκιμάσαμε και ψες, ζέστες πιτούλες και μια σαλάτα, φρέσκα, ζωντανή και ισορροπημένη, με καλό λάδι, τραγανά λαχανικά και φετούλα. Οι φλογέρες με τυρί και σπανάκι, κριτσανιστές και λαχταριστές, όπως και η κυπριακή “καρμπονάρα” με λουκάνικο, αλλά και τα extra πιάτα που ψηφίσαμε, τα εποχιακά αγρέλια σχάρας και τη δημιουργική τυρόπιτα, φτιαγμένη με μείγμα τεσσάρων τυριών.
Χαλούμι, λουκάνικο και μανιτάρι σχάρας, άριστα ψημένα όλα τους, προηγήθηκαν των αγγιγμένων με μέλι τραχανοκεφτέδων και της ρόκας που έσμιξε στο τηγάνι με αυγό. Η πλημμυρισμένες από ουμάμι μελιτζάνες, κρεμμύδι και τυράκι, σκέτος πειρασμός, θα ανοίξουν το δρόμο για τα άριστα με κάθε σημασία της λέξης, kebab, τα χοιρινά σουβλάκια, το μαριναρισμένο κοτόπουλο που μας έχει κατενθουσιάσει, αλλά και τα λεπτοκομμένα πανσετάκια και σεφταλιές, συνοδευόμενα με κυπριακές τηγανιτές πατάτες.
Ε’ για το τέλος, να αναμένεις τον φρεσκοφτιαγμένο μπακλαβά του Ταβερνείου, φορτωμένο με άφθονο αμύγδαλο, ενώ αν είσαι fan του γαλακτομπούρεκου, να ξέρεις ότι είσαι στο κατάλληλο μέρος για να το απολαύσεις, λαχταριστό και κρεμώδες.
Μάρκου Δράκου 5, Άγιος Δομέτιος, 2369, Λευκωσία
22780555
Ο σεφ Νικόλας Κωνσταντίνου μάς δίνει τα φώτα του για να φτιάξουμε το άπαιχτό του βοδινό κατσαρόλας, που ψήνεται μέσα σε κόκκινο κρασί, αρωματικά μπαχάρια
Από εκεί που ερχόταν κάποιος στην πρωτεύουσά μας και οι επιλογές ξενοδοχειακής διαμονής μετριούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού, πάμε κατά τα φαινόμενα στην αντίπερα
Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Σαραγόσα, Παμπλόνα, Σαν Σεμπαστιάν και Μπιλμπάο, κάποιοι από τους γαστρονομικούς σταθμούς της ομάδας της Fine&Dine, η οποία κατέγραψε ξανά ορισμένες από τις τάσεις
Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν δραματικά, ακόμη και σε χώρες που τα κλιματιστικά είχαν μέχρι πρότινος, ρύθμιση μόνο για ζεστό αέρα. Από την άλλη ο υπερτουρισμός είναι
Το 2025 έχει ανακηρυχθεί παγκοσμίως Έτος Johann Strauss. 200 χρόνια από τη γέννηση του πιο φημισμένου μουσικού της γνωστής δυναστείας Strauss της Βιέννης. Οι συνθέσεις