Δεν γνωρίζω πραγματικά αν υπάρχουν στο νησί κι άλλες ταβέρνες, όπως το Τσάνταλι, που φυλάνε για τρεισήμισι δεκαετίες τις Θερμοπύλες τις κυπριακής γαστρονομίας. Στο Τσάνταλι, που τώρα συλλειτουργούν μαζί δυο γενεές ιδιοκτητών, οι γονείς και τα παιδιά τους, δεν παινεύονται μόνο για τα ουκ ολίγα χρόνια αδειάλειπτης παρουσίας.
Νιώθουν περήφανοι και καλά κάνουν, γιατί σε αυτή την καλόγουστη, με άφθονο ξύλο και κόκκινο τουβλάκι, ταβέρνα, διδάσκεται και η σταθερότητα. Μια πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα, σταθερότητα στην ποιότητα των φαγητών, στο ψήσιμο, στις γεύσεις, στην αλατότητα και όχι μόνο, που σε κάνει κάθε φορά να τους βγάζεις το καπέλο.
Παρασκευή και Σάββατο, στο Τσάνταλι, έχει και μουσική. Κατάμεστο θα το βρεις κι εσύ, γι’ αυτό, για να μην φας κόκκινη κάρτα, πάρε ένα τηλέφωνο, μέρες πριν και σιγούρεψε ένα τραπέζι απέναντι στους μουσικούς που θα σε ταξιδέψουν λαϊκά και όμορφα.
Στο δίλημμα, μερίδα ή ένα από τους τρεις διαθέσιμους μεζέδες, είπαμε το “ναι” στον μεγάλο μεζέ της ταβέρνας, ο οποίος ξεκίνησε όμορφα κι ωραία με φρεσκοκομμένη σαλάτα με ώριμες ντομάτες, αλλά και με ταχίνι, γιαούρτι, σκουροπράσινες τσακιστές ελιές που παθαίνεις με αυτές εξάρτηση και πατατοσαλάτα με λαδολέμονο και μαϊντανό.
Το σουσαμένιο, κουλουροψωμί, σκέτος πειρασμός, το κυπριακότατο λουκάνικο, ορθότατα ψημένο στη σχάρα, όπως και τα χοιρινά, κρασάτα παιδάκια που αρτύστηκαν όμορφα με ξηρό κόλιανδρο.
Η εξυπηρέτηση από τη μεγάλη ομάδα σερβιτόρων, εξαίρετη, ενώ οι αεικίνητοι ιδιοκτήτες, δήλωναν πανταχού παρόντες, δίπλα από κάθε τραπέζι και κάθε παρέα για να είναι σίγουροι ότι όλοι περνούν καλά.
Με κόκκινο κρασάκι στα ποτήρια μας, απολαμβάνουμε άψογα τηγανισμένα κολοκούθκια με τα αυγά, κυπριακή πίτα, έτοιμη για γευστική μπουκιά, γεμιστή με χαλούμι και ντομάτα και άξιο βράβευσης, ντοματοευλογημένο πουργούρι, που αφίχθη, αλλά και παρέμεινε ζουμερό.
Τα μανιτάρια σχάρας, άριστα με κάθε σημασία της λέξης, τραγανά και αγγιγμένα με λάδι και λεμόνι, άνοιξαν την όρεξη για να φτάσουν τα θρυλικά χοιρινά σουβλάκια του Τσάνταλι και οι ακόμη πιο θρυλικές του σεφταλιές, που σημείωσε ότι επειδή κανείς δεν αρκείται σε μια, στο Τσάνταλι κάθε άτομο θα τις απολαύσει δις στη μερίδα του σε κάθε μεζέ.
Κάπου εδώ χαλαρώνεις λίγο ζώνες και τιράντες, γιατί ακολουθούν τα λουκούλλεια, ριγανάτα, αρνίσια παϊδάκια σχάρας, συνοδευμένα με τηγανιτές πατάτες και το ύστατο φιλέτο κοτόπουλο σχάρας, που έλιωνε πραγματικά στο στόμα.
Ευτυχώς αφήσαμε λίγο χώρο όλοι μας, γιατί μέγα αμάρτημα είναι να φύγεις από το Τσάνταλι χωρίς να δοκιμάσεις το κρεμώδες του γαλακτομπούρεκο με το κριτσανιστό του φύλλο.
Καλλιθέας 8, Λακατάμεια, 2313
22 382782
(REVIEW IN GREEK & ENGLISH) Είναι κάποιες φορές, που στην προσπάθειά μας να περιγράψουμε τη μαγεία μιας εμπειρίας ή ενός χώρου, αντιλαμβανόμαστε στην τελική ότι
Η ομάδα της Fine&Dine, παρακολούθησε την ταινία “The Substance” και καταγράφει αμερόληπτα τις εντυπώσεις της. Πρόκειται για μια τολμηρή και ιδιαίτερη ταινία, που δύσκολα συναντάται
Οι φθινοπωρινές συναυλίες του Δήμου Στροβόλου συνεχίζονται με τη συναυλία «Έξι & Πέντε: Αφιέρωμα στο Ελληνικό Θεατρικό Τραγούδι», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6/11/24
Έτοιμη για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό οινοχόων, η βραβευμένη Iwona Hereda. Συνέντευξη στην Fine&Dine. (Interview in Greek & English) Η βραβευμένη οινοχόος Iwona Hereda, αναχωρεί σε
Η 13η Γιορτή του παλουζέ, στην πευκόφυτη, ορεινή κοινότητα Σπηλιών, βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Υπαίτιος για την θεσμοθετημένη γιορτή του μοσχομυριστού παλουζέ, ο Σύνδεσμος