Τσάνταλι. Η ταβέρνα που διδάσκει εδώ και 35 χρόνια την κυπριακή κουζίνα

Δεν γνωρίζω πραγματικά αν υπάρχουν στο νησί κι άλλες ταβέρνες, όπως το Τσάνταλι, που φυλάνε για τρεισήμισι δεκαετίες τις Θερμοπύλες τις κυπριακής γαστρονομίας. Στο Τσάνταλι, που τώρα συλλειτουργούν μαζί δυο γενεές ιδιοκτητών, οι γονείς και τα παιδιά τους, δεν παινεύονται μόνο για τα ουκ ολίγα χρόνια αδειάλειπτης παρουσίας.

Νιώθουν περήφανοι και καλά κάνουν, γιατί σε αυτή την καλόγουστη, με άφθονο ξύλο και κόκκινο τουβλάκι, ταβέρνα, διδάσκεται και η σταθερότητα. Μια πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα, σταθερότητα στην ποιότητα των φαγητών, στο ψήσιμο, στις γεύσεις, στην αλατότητα και όχι μόνο, που σε κάνει κάθε φορά να τους βγάζεις το καπέλο.

Παρασκευή και Σάββατο, στο Τσάνταλι, έχει και μουσική. Κατάμεστο θα το βρεις κι εσύ, γι’ αυτό, για να μην φας κόκκινη κάρτα, πάρε ένα τηλέφωνο, μέρες πριν και σιγούρεψε ένα τραπέζι απέναντι στους μουσικούς που θα σε ταξιδέψουν λαϊκά και όμορφα.

Στο δίλημμα, μερίδα ή ένα από τους τρεις διαθέσιμους μεζέδες, είπαμε το “ναι” στον μεγάλο μεζέ της ταβέρνας, ο οποίος ξεκίνησε όμορφα κι ωραία με φρεσκοκομμένη σαλάτα με ώριμες ντομάτες, αλλά και με ταχίνι, γιαούρτι, σκουροπράσινες τσακιστές ελιές που παθαίνεις με αυτές εξάρτηση και πατατοσαλάτα με λαδολέμονο και μαϊντανό.

Το σουσαμένιο, κουλουροψωμί, σκέτος πειρασμός, το κυπριακότατο λουκάνικο, ορθότατα ψημένο στη σχάρα, όπως και τα χοιρινά, κρασάτα παιδάκια που αρτύστηκαν όμορφα με ξηρό κόλιανδρο.

Η εξυπηρέτηση από τη μεγάλη ομάδα σερβιτόρων, εξαίρετη, ενώ οι αεικίνητοι ιδιοκτήτες, δήλωναν πανταχού παρόντες, δίπλα από κάθε τραπέζι και κάθε παρέα για να είναι σίγουροι ότι όλοι περνούν καλά.

Με κόκκινο κρασάκι στα ποτήρια μας, απολαμβάνουμε άψογα τηγανισμένα κολοκούθκια με τα αυγά,  κυπριακή πίτα, έτοιμη για γευστική μπουκιά, γεμιστή με χαλούμι και ντομάτα και άξιο βράβευσης, ντοματοευλογημένο πουργούρι, που αφίχθη, αλλά και παρέμεινε ζουμερό.

Τα μανιτάρια σχάρας, άριστα με κάθε σημασία της λέξης, τραγανά και αγγιγμένα με λάδι και λεμόνι, άνοιξαν την όρεξη για να φτάσουν τα θρυλικά χοιρινά σουβλάκια του Τσάνταλι και οι ακόμη πιο θρυλικές του σεφταλιές, που σημείωσε ότι επειδή κανείς δεν αρκείται σε μια, στο Τσάνταλι κάθε άτομο θα τις απολαύσει δις στη μερίδα του σε κάθε μεζέ.

Κάπου εδώ χαλαρώνεις λίγο ζώνες και τιράντες, γιατί ακολουθούν τα λουκούλλεια, ριγανάτα, αρνίσια παϊδάκια σχάρας, συνοδευμένα με τηγανιτές πατάτες και το ύστατο φιλέτο κοτόπουλο σχάρας,  που έλιωνε πραγματικά στο στόμα.

Ευτυχώς αφήσαμε λίγο χώρο όλοι μας, γιατί μέγα αμάρτημα είναι να φύγεις από το Τσάνταλι χωρίς να δοκιμάσεις το κρεμώδες του γαλακτομπούρεκο με το κριτσανιστό του φύλλο.

Καλλιθέας 8, Λακατάμεια, 2313
22 382782 

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο