
Το ξέρουμε και το αγαπάμε χρόνια πολλά. Η συνταγή του εστιατορίου Άγιος Αμβρόσιος – Λέφος στην Κοφίνου, απλή, τίμια και νοσταλγική. Όπως ακριβώς και οι άνθρωποί του. Στυλοβάτες της παραδοσιακής κουζίνας, των αυθεντικών κυπριακών φαγητών, αλλά και οι συνεχιστές της γαστρονομικής μας παράδοσης.
Η Αγιοαμβροσίτισσα κυρά Πιστού, μαμά της αγαπημένης μας τηλεμαγείρισσας Χρύσως Λέφου, παραδίδει καθημερινά σε όλους εμάς “μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής”, προσφέροντας γευστικά πιάτα, που πραγματικά σε μεταφέρουν στο χωριό, μα και σε άλλες εποχές που τα πάντα ήταν μαγειρεμένα με αγάπη και μαστοριά.
Στο πλάι της ο μεγάλος της γιος, ο Νίκος, ο πρωτομάστορας του παραδοσιακού κλέφτικου, ο γαμπρός της Κύπρος (σύζυγος της Χρύσως) αλλά και η εγγονή, Σαββίνα (θυγατέρα της Χρύσως και του Κύπρου) η οποία συμπληρώνει τις τρεις γενιές στον ίδιο χώρο.
Μια υγιής, καθαρά οικογενειακή επιχείρηση που κέρδισε πανηγυρικά την εμπιστοσύνη των επαναλαμβανόμενών της πελατών, οι οποίοι συρρέουν από παντού για να απολαύσουν, σαν κι εμάς, το παραδοσιακό ξυλοφουρνιστό κλέφτικο με πατάτες, που δικαιωματικά συγκαταλέγεται στα καλύτερα του νησιού. Ζουμερό, μα και ξεροψημένο κοντά στα κοκκαλάκια, το οποίο θα μπει στο πιάτο μαζί με πατάτες μούρλια, που στο εγγυώμαι δεν θα άντεξει και πολύ.
Η σαλάτα με φέτα και φετινής συγκομιδής, καταπράσινη κάππαρη, κομμένη στη στγμή, το ταχίνι, για βραβείο, όπως και το φρέσκο ψωμάκι που θα βουτήξει στα ζουμιά και στα μεστωμένα κρεμμύδια που έχουν ανακατευτεί στο τηγάνι μαζί με τηγανιτό κουνέλι και αρνίσιο συκωτάκι.
Τα λεμονάτα κουπέπια και τα μακαρόνια του φούρνου της κυρά Πιστούς με ταξίδεψαν όντως στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο, στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, όπως ακριβώς έγινε και με τα χοιρινά, τσιγαριστά αφέλια που μοσκοβολούσαν κρασί και ξηρό κόλιανδρο.
Τέλος, η κανελίτσα θα τρυπήσει και τα δικά σου ρουθούνια, άμα φτάσουν κοντά σου τα λεπτεπίλεπτα κριτσανιστά μπουρέκια της αναρής που ακόμη ανακαλώ τη γεύση και το δάγκωμά τους.
Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου Γ’, Κοφίνου, Λάρνακα
24 323124
Οι Τετάρτες στο συγκλονιστικό boutique ξενοδοχείο Amyth of Nicosia είναι αλλιώς. Βασικός λόγος, οι οινογαστρονομικές συνάξεις που έχουν πλέον θεσμοθετηθεί στο εξίσου απαστράπτον εστιατόριο Amyth
Είμαι σχεδόν τρεις δεκαετίες σουβλιτζής στη Λευκωσία. Αυτό ήθελα να κάνω με τη γυναίκα μου και το αγαπούμε πολύ. Είναι η ίδια μας η ζωή.
Στο Jasmine Gastrobar στη Λακατάμεια μας έχουν καλομάθει… και μας αρέσει πολύ. Εκτός από την καλοφτιαγμένη λίστα φαγητών του εστιατορίου, σε κάθε σου επίσκεψη θα
Η έξοδος για φαγητό αποτελεί για πολλούς από εμάς μια ιδιαίτερη εμπειρία, που ξεπερνά την απλή ανάγκη για ένα γεύμα ή απλώς για να γεμίσει
Φέτος ο Μίλτος κλείνει τριάντα χρόνια προσωπικής δισκογραφίας, και τα γιορτάζει μαζί μας. Χρόνια πλούσια, γεμάτα σημαντικές συνεργασίες, αξέχαστες γνωριμίες που εξελίχθηκαν σε φιλίες ζωής,