
Το ξέρουμε και το αγαπάμε χρόνια πολλά. Η συνταγή του εστιατορίου Άγιος Αμβρόσιος – Λέφος στην Κοφίνου, απλή, τίμια και νοσταλγική. Όπως ακριβώς και οι άνθρωποί του. Στυλοβάτες της παραδοσιακής κουζίνας, των αυθεντικών κυπριακών φαγητών, αλλά και οι συνεχιστές της γαστρονομικής μας παράδοσης.
Η Αγιοαμβροσίτισσα κυρά Πιστού, μαμά της αγαπημένης μας τηλεμαγείρισσας Χρύσως Λέφου, παραδίδει καθημερινά σε όλους εμάς “μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής”, προσφέροντας γευστικά πιάτα, που πραγματικά σε μεταφέρουν στο χωριό, μα και σε άλλες εποχές που τα πάντα ήταν μαγειρεμένα με αγάπη και μαστοριά.

Στο πλάι της ο μεγάλος της γιος, ο Νίκος, ο πρωτομάστορας του παραδοσιακού κλέφτικου, ο γαμπρός της Κύπρος (σύζυγος της Χρύσως) αλλά και η εγγονή, Σαββίνα (θυγατέρα της Χρύσως και του Κύπρου) η οποία συμπληρώνει τις τρεις γενιές στον ίδιο χώρο.
Μια υγιής, καθαρά οικογενειακή επιχείρηση που κέρδισε πανηγυρικά την εμπιστοσύνη των επαναλαμβανόμενών της πελατών, οι οποίοι συρρέουν από παντού για να απολαύσουν, σαν κι εμάς, το παραδοσιακό ξυλοφουρνιστό κλέφτικο με πατάτες, που δικαιωματικά συγκαταλέγεται στα καλύτερα του νησιού. Ζουμερό, μα και ξεροψημένο κοντά στα κοκκαλάκια, το οποίο θα μπει στο πιάτο μαζί με πατάτες μούρλια, που στο εγγυώμαι δεν θα άντεξει και πολύ.

Η σαλάτα με φέτα και φετινής συγκομιδής, καταπράσινη κάππαρη, κομμένη στη στγμή, το ταχίνι, για βραβείο, όπως και το φρέσκο ψωμάκι που θα βουτήξει στα ζουμιά και στα μεστωμένα κρεμμύδια που έχουν ανακατευτεί στο τηγάνι μαζί με τηγανιτό κουνέλι και αρνίσιο συκωτάκι.

Τα λεμονάτα κουπέπια και τα μακαρόνια του φούρνου της κυρά Πιστούς με ταξίδεψαν όντως στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο, στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, όπως ακριβώς έγινε και με τα χοιρινά, τσιγαριστά αφέλια που μοσκοβολούσαν κρασί και ξηρό κόλιανδρο.

Τέλος, η κανελίτσα θα τρυπήσει και τα δικά σου ρουθούνια, άμα φτάσουν κοντά σου τα λεπτεπίλεπτα κριτσανιστά μπουρέκια της αναρής που ακόμη ανακαλώ τη γεύση και το δάγκωμά τους.

Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου Γ’, Κοφίνου, Λάρνακα
24 323124





Η σύντομη διαδρομή από Λευκωσία, ανάμεσα στα καταπράσινα λιβάδια, τους ελαιώνες και το υπέροχο τοπίο με πρωταγωνιστή την κυπριακή φύση, είναι το πρώτο σου κρατούμενο.

Σας γράφω με ειλικρίνεια και αρκετή απογοήτευση, λίγους μόλις μήνες πριν ανοίξει το εστιατόριό μου στη Λευκωσία, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Πίστευα ότι το μεγαλύτερο άγχος

Γιορτινή ατμόσφαιρα, κομψός σχεδιασμός και ξεχωριστές γλυκές προτάσεις Σε γιορτινό κλίμα και χριστουγεννιάτικη διάθεση άνοιξε ξανά τις πόρτες του στη Λεμεσό το ζαχαροπλαστείο Pralina την

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας, γεμάτη χαρά, αρώματα και διεθνείς επιρροές, ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε στο διήμερο γαστρονομικό event που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Cor Gastronomy. Ένα υψηλού

Η UNESCO έκανε ένα ιστορικό βήμα, ανακηρύσσοντας την ιταλική κουζίνα ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για μια απόφαση με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς για
