Οι μεζέδες του, μοναδικοί, αυθεντικοί κυπριακοί, μα και εναλλακτικοί, φτιαγμένοι με τις καλύτερες πρώτες ύλες, μα και πολλή αγάπη. Μοναδικά, δημιουργικά και εμπνευσμένα από τις εποχές, τη διαθεσιμότητα και φυσικά τον εκάστοτε γαστρονομικό οίστρο του πολυτάλαντου σεφ Λούκα Παπαλαζάρου και του πανταχού παρών στο ταβερνείο, Φιλόκυπρου Πολυκάρπου, και τα πιάτα ημέρας, που δοκιμάσαμε ψες με την παρέα μας και ομολογώ μας άφησαν τις γευστικότερες των εντυπώσεων.
Η ατμόσφαιρα για ακόμη μια φορά, γιορτινή με μικρές και μεγάλες παρέες που απολάμβαναν τα ψαγμένα μεζεκλίκια, τα πιάτα ημέρας, αλλά και τις πλουσιοπάροχες μερίδες από την κάρτα με τις κοπές κρεατικών ημέρας, που είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη.
Τιμάμε προκαταρτικά την Κύπρο, τον Πύργο Τηλλυρίας και το υπέροχο και πλούσιο σε γεύση χαλίτζι (παραδοσιακό τυρί που θα σου θυμίσει φέτα σε υφή, με αρώματα και οσφραντικές νότες από παλαιωμένο χαλούμι), με αυτό να συνοδεύει δυο εξαίρετες σαλάτες εποχής.
Αυτή με τη γλιστρίδα, ντοματίνια και σος από αρωματικά βότανα και την ομόλογή της με αρκατένο κουλούρι από τη Βάσα Κοιλανίου, ντοματίνια, κόκκινο κρεμμύδι και τραγανό κρίταμο. Ένα ποτηράκι ξυνιστέρι από ψηλές δόμες και συνεχίζουμε με μπιφτέκι προβατίνας, γευστικό, βοτανοευλογημένο και ορθότατα ψημένο, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά.
Να εύχεσαι σαν πας κι εσύ να είναι ακόμη στην κάρτα ημέρας, οι σπιτικές, λεπτόφυλλες ραβιόλες, που θα φτάσουν κοντά σου ψημένες al dente, με βελούδινη γέμιση από τυρί ρικότα και μανιτάρια πορτσίνι, αναπαμένα σε κρεμώδη σάλτσα μανιταριών.
Το μεσανατολίτικο kofta, με μπαχάρια απόκοσμα, ψημένο σε μεταλική πλακέ σμίλα στην σχάρα, πήρε το απόλυτο Άριστα, τόσο για την ισορροπία των αρωμάτων, το μείγμα κιμάδων, μα πρωτίστως για το ψήσιμό του, αφήνοντας στο στόμα ένα ουμάμι που ακόμα ανακαλώ.
Οι φλογέρες με γέμιση σπανάκι και φέτα, με ντιπ γιαουρτιού με άνηθο, δεν άντεξαν και πολύ στην πιατελίτσα μας, όπως δεν άντεξε και το ιβηρικό χοιρινό των 300g, περασμένο με μια όμορφα, γλυκιά σαλτσούλα, συνοδευμένο με κριτσανιστές, μεγάλες πατάτες και λαχανικά σχάρας.
Φεύγοντας μάθαμε από τα ευγενέστατα παιδιά της εξυπηρέτησης, ότι από 1η Οκτωβρίου και μετά, το Ταβερνείο το Ιστορικόν θα είναι ανοιχτό για εσένα και όλη σου την παρέα και τις Κυριακές τα μεσημέρια. Στο μενού, οι μεζέδες που τόσο αγαπάς, πιάτα ημέρας, αλλά και πολλά πιάτα έκπληξη, που θυμίζουν κυριακάτικο γεύμα στο σπίτι της μαμάς, του παππού και της γιαγιάς.
Δυνατοί σταθμοί οι καρβουνοψημένες σούβλες, το παστίτσιο, ο μουσακάς, τα χωριάτικα μακαρόνια με βραστό κόκορα και άλλα πολλά καλούδια, που έχουν ήδη σημειώσει οι άρχοντες της κουζίνας για να μας φτιάχνουν κυριακάτικα.
Πριν αναχωρήσεις, φυσικά, θα πετάγεσαι δίπλα στο Γλυκοπωλείο το Αϊβαλιώτικο και θα παίρνεις μαζί σου ένα δισκάκι με τα αγαπημένα σου σιροπιαστά και μπακλαβαδοειδή, δίνοντας έμφαση και στο Κωνσταντινοπολίτικο cheesecake φούρνου, φωλιασμένο μέσα σε τραγανά φύλλα κρούστας, πάνω σε στρώμα από πιστάτσιο.
Μάρκου Δράκου 5, Άγιος Δομέτιος, 2369, Λευκωσία
22 780555
Το ίδρυμα Βίκτωρ Ιωαννίδη, σε συνεργασία με το Espace Jouenne στη Μασσαλία καθώς και με τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού, διοργανώνει την ομαδική έκθεση “OTHER
Οι κριτές των “The World’s 50 Best Bars 2024” αποφάνθηκαν κι εφέτος, ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά μια θέση στην λίστα με τις χώρες που
Έτοιμος για να τα δώσει όλα, ο βραβευμένος μας σεφ Σταύρος Σωτηρίου (Head chef – Limanaki – Amathus Beach Hotel Limassol) στον παγκόσμιο διαγωνισμό για
Χαράς ευαγγέλια, εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση, μετά την ανακήρυξη του Κύπριου σεφ Αντώνη Αβούρη, ως ο καλύτερος νεαρός chef της Γαλλίας, ανάμεσα σε 165 διαγωνιζόμενους,
Με το συμπάθιο δηλαδή. Από το σπίτι μου μέχρι το ξενοδοχείο που δουλεύω, πρέπει να περάσω πάνω από 17 κυρτώματα στο πήγαινε και άλλα τόσα