
Το “Ρους” μετακόμισε. Όχι πολύ μακριά. Φώλιασε σε μια από τις πιο γαστρονομικές οδούς της πρωτεύουσας, τη Στασάνδρου, σε ένα ανακαινισμένο, πανέμορφο μαγαζί που έχει όλα τα καλά. Είναι ευάερο, ευήλιο και φωτεινό, πλεονεκτεί με τις περιμετρικές του αυλές που χαίρονται το πράσινο των ψηλών δέντρων και φυσικά είναι εύκολα προσβάσιμο, τόσο για τους πεζούς και περαστικούς όσο και για τους οδηγούς.
Μαζί, μετακόμισε κι η κληρονομιά του: η κυπριακή του γαστρονομική ταυτότητα, η δημιουργικότητα του σεφ Τριαντάφυλλου Σουλιώτη, η οινική κουλτούρα του συνιδιοκτήτη και οινοχόου Ανδρέα Κυπριανού, μα κι όλη η εκπαιδευμένη τους ομάδα.
Μια ομάδα που μπήκε μονοκοπανιά και πρωτίστως με το δεξί σε ένα καινούριο οινογαστρονομικό σπίτι, με σημαία την αγαπημένη της ομάδας του Ρους: δημιουργική κυπριακή κουζίνα, αρτυσμένη με νότες από τα παλιά, πινελιές από γιαγιάδες και παππούδες, φορτισμένη συγκινησιακά με συναισθήματα μοιράσματος, αγάπης και συντροφιάς.
Ακριβώς όπως νιώθεις όταν μαζεύεται μια οικογένεια ή μια παρέα φίλων γύρω από ένα τραπέζι για να μοιραστεί το προζυμένιο ψωμί – δυο εκδοχών τώρα – μαζί με αρωματικά βούτυρα και σπιτικές αλοιφές.
Κάπως έτσι ξεκίνησε ψες η βραδιά μας στο ανανεωμένο Ρους, που έχει να παινεύεται πλέον για την πολυποίκιλη κάρτα του με αλοιφές, ωμά, ορεκτικά και πιο μεγάλα «για τη μέση» πιάτα – όπως αναγράφονται – που είναι όλα τους μοιρασιάρικα, μα πάνω απ’ όλα γευστικά και απίστευτα value for money.
Η πρωτοεμφανιζόμενη Μαλαγουζιά του οινοποιείου Semeli έκανε ποδαρικό και στο δικό μας τραπέζι, συνάντησε τον εξαίρετο με κάθε σημασία της λέξης λευκό ταραμά με αυγά σολομού και σκόνη αρακά, αλλά και βοδινό ταρτάρ που δροσίστηκε με παγωτό μουστάρδας Ντιζόν, κουλούμπρα και κρόκο αυγού, που τα κάναμε γευστικές μπουκιές πάνω σε χειροποίητη γλισταρκά.
Το παφίτικο χαλούμι ποσέ είναι μια αποκάλυψη και θα φτάσει κοντά σου με ταρτάρ παντζαριού, καπνιστά αμύγδαλα και σος καμένου μελιού, που έκανε τη διαφορά, ενώ η σπιτική σεφταλιά θα κλειστεί σε μίνι τορτίγια σαν τάκος και θα υγρανθεί με ταλατούρι.
Πάντρεμα γαστρονομικών πολιτισμών με τους κολοκυθοκεφτέδες μπάτζι, που οφείλεις να τους βουτήξεις σε μους από χαλίτζι Τηλλυρίας, και πάμε δυναμικά και κυπριακά με τα λατρεμένα και περίτεχνα διπλωμένα ραβιόλια ξηρής και φρέσκιας αναρής, που θα μπουν στο στόμα μαζί με πουρέ λιαστής ντομάτας και κουκουνάρι.
Αλλαγή ποτηριών, το Ασύρτικο Dougos Winery Meth’ Imon Acacia 2023 στα ποτήρια μας, για να υποδεχτούμε ένα πιάτο που σαφώς και θα το αποκαλούσα πρεσβευτή της μοντέρνας κυπριακής κουζίνας: δεν είναι άλλο από την αποδομημένη τερίνα από χοιρινά αφέλια, σε βάση από πουργουρότο, απογειωμένο με αφρό χαλουμιού και ξηρό κόλιανδρο.
Ναι, το ribeye των 300 γρ., κομμένο ταλιάτα, είναι από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει και θα το απολαύσεις κι εσύ βουτηγμένο μέσα σε case study σάλτσα μανιταριών και πιπεριού, που ούτε κι εσύ δε θα αφήσεις έστω και μια σταγόνα της στο πιάτο.
Σε ενημερώνω προκαταβολικά ότι ο σεφ Τριαντάφυλλος και ο ταλαντούχος Γάλλος pastry chef του εστιατορίου κάνουν ζαχαροπλαστικά εδώδιμα έργα τέχνης – γι’ αυτό σημείωσε με bold γράμματα την ανεπανάληπτη πάβλοβα με μάνγκο, κρέμα βανίλιας, σορμπέ ανανά και κόλιανδρο, και φυσικά το φορτωμένο με μνήμες, ρυζόγαλο με μέλι, αναρόκρεμα και γύρη.
Η Δούκισσα δεν είναι σαν τις άλλες, γιατί έσμιξε στη μπασίνα μαζί με μαύρη σοκολάτα, μίσο, σορμπέ μπανάνας και καραμελωμένη μπανάνα, ενώ η τάρτα καφέ θα εξιτάρει κι εσένα με το συνονθύλευμα από πραλίνα φουντουκιού, κρέμα σαντιγί καφέ, παγωτό κυπριακού καφέ και παιχνιδιάρικη καραμέλα ποπ κορν.
Θα σου ’γραφα κι άλλα, μα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το επισκεφτείς μαζί με όσους αγαπάς κι εκτιμάς και να δοκιμάσεις άφθονα, φτιαγμένα με πολλή αγάπη και μαστοριά, πιάτα δημιουργικής κυπριακής κουζίνας που θα θυμάσαι για καιρό.
Μπουμπουλίνας 15, Λευκωσία, 1060
22760720
Το “Ρους” μετακόμισε. Όχι πολύ μακριά. Φώλιασε σε μια από τις πιο γαστρονομικές οδούς της πρωτεύουσας, τη Στασάνδρου, σε ένα ανακαινισμένο, πανέμορφο μαγαζί που έχει
Η Λεμεσός γίνεται το κέντρο της μοτοσυκλέτας στις 20 & 21 Σεπτεμβρίου 2025, με το Moto Expo Cyprus 2025 να ανοίγει τις πύλες του στο
Το ρύζι είναι η ψυχή του sushi. Τελεία και παύλα. Όσο φρέσκο κι αν είναι το ψάρι – που επιβάλλεται να είναι Grade A –
Οι Τετάρτες στο συγκλονιστικό boutique ξενοδοχείο Amyth of Nicosia είναι αλλιώς. Βασικός λόγος, οι οινογαστρονομικές συνάξεις που έχουν πλέον θεσμοθετηθεί στο εξίσου απαστράπτον εστιατόριο Amyth
Είμαι σχεδόν τρεις δεκαετίες σουβλιτζής στη Λευκωσία. Αυτό ήθελα να κάνω με τη γυναίκα μου και το αγαπούμε πολύ. Είναι η ίδια μας η ζωή.